A háború: béke, a tőke: munka

2021. november 27. 15:19

Orbánt leválthatjuk tavasszal – de vajon az orbánizmus leváltható?

2021. november 27. 15:19
null
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce

„Nem az a baj, hogy valakiknek a rezsi ára fontos, és talán nem is az a legnagyobb baj, amit az ellenzék szokott kifogásolni, hogy ezzel a Fidesz a gazdagok rezsijét is csökkenti: az unalommal vegyített depresszió inkább akkor tör rá a szerzőre, ha belegondol, hogy amióta egyáltalán híreket olvas, azóta a politika egy helyben toporog, amiben a résztvevők ugyanazokat a szerepeket játsszák el újra meg újra.

Ilyenkor persze a miniszterelnök, csak úgy, mint az elmúlt héten, büszkén kiáll amellett, hogy a nemzeti kormány szabályozza a piacot, »rezsiharcol« a multikkal szemben, azaz adót emel. Majd amikor a felemásra sikerült minimálbéremelésre kerül a sor, percek alatt köpenyeget vált, és büszkén vállalja, hogy a jobboldali kormány adót csökkent – igen, a multik adóját is.

A kormány a minimálbéremelésért cserébe csökkentette a munkáltatók szociális hozzájárulási adóját. Mert ugye a szociális hozzájárulás, az ugyan minek.

És itt jön a csavar: Orbán Viktor ezt az adót »munkát terhelő adónak« nevezi. Pedig Orbán Viktor is ismeri, és használja is azt a szót, hogy »tőke«. Például nem sokkal azután, hogy önmagát a »bérből és fizetésből élők« közé sorolta, a parlamentben is elismételte ezt a véleményét, ahol a nem bérből és fizetésből élőket pedig úgy definiálta, mint akik »tőkejövedelemből« élnek.  A tőkét terhelő adókat – másféle adó talán nincs is -, így a szociális hozzájárulási adót is, mégis »munkát terhelő adónak« nevezi.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2021. november 28. 16:08
Jo az iras, Noemi. Most mar az Isten sem ment meg vmi zsiros poziciotol, ha a baloldal esetleg hatalomra kerulne.
TOM66
2021. november 28. 14:47
"ezzel a Fidesz a gazdagok rezsijét is csökkenti" Kedves Noémi! A gazdagok már réges-régen nulla,vagy közel nulla energiafelhasználású lakásokban élnek. Tuja kedeves őnekik van miből megépíteni. Mi csak abból tudjuk a lakásainkat korszerűsítteni,amit megspóróliunk a rezsin. Ááááá, úgysem érti!
llnnhegyi
2021. november 28. 12:53
Mérce, Nyugati fény,Jelen, Spinoza ház, Apró ház, Népszava, HVG,Telex,ATV, 168 óra, Élet és irodalom, 24.hu, 444.hu., Kuruc infó, DK MSZP Jobbik Momentum Párbeszéd LMP Újvilág MZP egy kalap kaka! Noémi írása 103 emberhez sem jut el .
Most80
2021. november 28. 10:37
Nem váltható le. A magyarság élni akar és ennek az akaratnak néhány elsatnyult, dologtalan penészvirág nem fogja tudni útját állni, ahogy a küldött emberek, idegen ügynökök sem. Kár a próbálkozásért, ebből csak szégyen és nevetségessé válás lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!