Az összetartozás élménye nem azonos a párthűséggel

2021. november 05. 21:52

Mindenki magából indul ki; ki mint él, úgy ítél.

2021. november 05. 21:52
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

„Mindenki magából indul ki; ki mint él, úgy ítél. És még sok hasonló mondás van arra, hogy saját világunkból, buborékunkból nehezen tudunk kitörni, és másokról is hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy úgy gondolkodnak, mint mi. Ennek legdurvább elfajulása, ha valaki azt vélelmezi, miszerint nem is lehet másképpen gondolkodni. Ez vezet el ahhoz a szellemi terrorhoz, amit – nevükhöz méltatlanul – a liberálisok világszerte képviselnek. 

Különösen feltűnő, ha olyasmiről mondanak véleményt, amiről történetesen személyes tapasztalatunk van. A Békemenet – meg úgy általában a kormánypártiság – kapcsán nem győzik bizonygatni, hogy itt csupa megfizetett, megvezetett, ostoba emberről van szó, aki azt sem tudja, hol van, csak a pénzt marja fel. Ezek szerint az ő világukban előfordul, hogy valaki ellenszolgáltatásért vesz részt egy nemzeti ünnep megemlékezésén vagy egy politikai nagygyűlésen? Kedvencem a »buszoztatás«, ami belvárosi ablakok mögötti füstös szobákból úgy fest, hogy a helyi fideszes kiskirály (?) megfenyegeti népét, majd összetereli őket (miután valamennyiüket jó korán felébresztette a munkaszüneti nap édes álmából), bezsuppolja a buszba, és a végcél közlése nélkül, állami pénzen elviszi a Műegyetem rakpartra.

Ott már fegyveres őrök várják az érkezőket, táblákat nyomnak a kezükbe, és eligazítják a szerencsétlen falusiakat, mikor merre forduljanak, ha eltévednek a Szabadság híd–Kálvin tér–Astoria Bermuda-háromszögben.

Én sosem vettem részt »buszoztatásban«, mert igyekeztem a közlekedést egyénileg megoldani, így október 23-án is saját gépjárművemmel, a mintegy ezer forintos üzemanyagköltséget is állva, családommal mentem be Érdről a fővárosba. Akik messzebb laknak, azoknak viszont érdemes összebeszélni; így van ez osztálykirándulásnál, zarándoklatnál, nyugdíjas városnézésnél: az utazni vágyók összedobják a buszbérlést, és így együtt, olcsóbban, a vonatozásnál kényelmesebben tudják megoldani a dolgot. Ha pedig akad valaki, aki helyettük kifizeti, annak örülnek. Nem tudom (tényleg nem tudom), a Fidesz helyi szervezetei szponzoráltak-e ilyen utakat, de ha megtették, nagyon is helyénvaló. Az állam anyagi támogatást biztosít a pártoknak, többek között éppen azért, hogy híveiket segítsék, informálják, ha egy számukra fontos rendezvényen részt akarnak venni, ahhoz hozzájáruljanak. Így az állami támogatás is oda jut, ahová leginkább szánták: a választópolgárhoz.”

Fotó: MTI/Hír TV

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2021. november 06. 18:46
Korábban, évekkel ezelőtt, agyaltam a Kurultáj, kulturális, hagyományőrző-teremtő rendezvény mibenlétén. Miért népszerű, kik vagyunk mi, akik ott gyülekezünk? Felállítottuk a jurtánkat, felmarkoltuk a pálinkát, és átmentük szomszédolni. Hova máshova? A szomszéd jurtába. Szemügyre vettük, megdicsértük, és kérdeztük, kik vagytok testvérek, honnan jöttetek. Újvidékről. Hát ti? Budapestről. Az a jó a honfoglalás korában, hogy egységes megmozdulás volt. Így emlékszünk. Nem volt ennél egységesebb a magyarság, akárki fia-borjából állt is. Azokban az időkben nem volt még megosztott a nemzet. Nem volt Orbán vagy Gyurcsány, urbánus vagy népies, haladó vagy liberális, Kossuth vagy Széchenyi, kurucz vagy labancz, katolikus vagy protestáns, nemzeti vagy Habsburg, keresztény vagy pogány, István vagy Koppány... Csak magyar. Persze... Arany János már, amikor nemzeti eposzt írt a Buda halálában a pártoskodásról, éppen egyenesen Attila korába vetítette vissza ezt: Buda vagy Attila? Szóval van ennek múltja. Mindenesetre: az összetartozás élménye valóban nem azonos a párthűséggel.
Pelso j.
2021. november 06. 13:50
Igazad van, naná, hogy nem. A bálványimádattal egyenlő, néhányotoknál meg a megélhetési kényszerrel.
Kétes
2021. november 06. 07:59
Kiváló írás! Nos levezethető belőle miért volt diktatúra a Kádár-rendszer a 800 ezer Felvonulási térre terelt MSZMP párttagjával és miért nem az a mai struktúra az 500 ezer békemenetelőjével, akik közül max. 10-20 ezer kötődhet párttagként a Fideszhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!