Szóval ennyit a lázadásról

2021. szeptember 27. 06:44

Ami most következik a német választás után, az a féktelen birodalmi gőg korszaka lesz.

2021. szeptember 27. 06:44
null
Greczula Levente László
Mandiner

Olaf Scholz örül. Nem látszik rajta – soha nem látszik rajta semmi –, de örül. Úgy néz ki, megnyerte a 2021-es német Angela Merkel-hasonmásverseny közönségszavazását.

Scholz azzal érte el ezt az eredményt, hogy változást ígért a németeknek, ami már önmagában is röhej. Egy olyan zombipártnak kellene elhoznia a változást Németországba, mint az SPD? És épp egy olyan jelöltnek, mint Scholz?

A párt az elmúlt tíz évben nem sokra volt képes azon kívül, hogy módszeresen kinyírta magát: épkézláb politikusaikat lassanként kicsinálták, szavazótáboruk szétmorzsolódására pedig jóformán csak a gendersemleges nyelvhasználat forszírozásával tudtak reagálni az „elvtársak”.

Ez Olaf Scholz nagy bűvésztrükkje: balközép jelöltként Merkel-hasonmásversenyt nyerni,

miközben a mögötte álló párt olyan tempóban tolódik a balszélre, hogy annak láttán Pintér Attila is elismerően csettintene.

Savanyú a szőlő Angela Merkel kijelölt Angela Merkel-dublőrénél is. Armin Laschet és a kereszténydemokraták legfeljebb csak annak örülhetnek, hogy a szavazófülkékben valamivel jobb eredményt sikerült elérniük, mint amilyet a közvélemény-kutatók eredetileg jósoltak nekik. Az, hogy Laschet miniszterelnökként egyébként sikeres, legfeljebb érdekes adalék – pártelnöksége eddigi néhány hónapja alatt mást nem sikerült elérnie azon kívül, hogy majdnem megfeleződött a CDU népszerűsége.

Az üzenet egyértelmű:

a választók igénylik a merkelséget,

vagyis hogy négyévente valaki nyugodt hangon, rezzenéstelen arccal felvázolja nekik, hogyan emelik majd ki Brandenburgot a predigitális korszakból, és hogyan lesz Németország úgy a klímabajnok, hogy közben senkinek sem kell kisebb autót vennie.

A merkelségből csak Merkel nem kell. Meg a pártja.

Az emberi test a homeosztázis fenntartására törekszik – ebben a tekintetben a német választópolgárok eléggé hasonlítanak az emberi testre. A korszellem, a fiatal városi értelmiség, a felvilágosultak és a klímatudatosok pártjának, a Zöldeknek a tizennégy százalékos eredményét tekintve az is világos, hogy a német választóknak még a morális felsőbbrendűség érzésénél is fontosabb a merkelség lágy ölelése. Pedig

Annalena Baerbockból csak úgy sugárzott a felkentség és a jobban tudás az egész kampány alatt.

Sőt, szombaton még a svéd klímaistennő, Greta Thunberg is megjelent a berlini klímademonstráción, német hangját, Luisa Neubauert pedig már napokkal a fővárosi hakni előtt is úgy hájpolták a nagy lapok, mint anno a Zöldeket – nyilván nem függetlenül attól, hogy másnap választás volt Németországban. De ez sem volt elég a győzelemhez.

Baerbockból kancellár ugyan nem lesz, de nélküle és pártja nélkül nehezen elképzelhető a kormányalakítás. Sokba fog kerülni a Zöldek beültetése a kormányba, és ettől alighanem Budapestnek is van félnivalója. Amikor a külügyekben elvileg jártas Baerbock elejti, hogy „emberijog-központú”, aktív német külpolitikát szeretne, akkor már sejthetjük, hogy

ami most következik, az a féktelen birodalmi gőg korszaka lesz.

A vásár, mint mindig, most is kettőn áll, mindenesetre nem nagyon valószínű, hogy a magyar–német kapcsolatok éppen a következő években virágoznak majd újra fel.

Szóval ennyit a lázadásról – hangosak voltak azok a hangok, amik szerint az idei választás zöld áttörést hoz majd. Nem hozott. A mérleg a homeosztázis irányába billent.

A nyitóképen: Armin Laschet. Fotó: Sebastian Gollnow / POOL / AFP

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. szeptember 28. 12:03
Egy idős ember szomorúan tudomásul veszi, h. ez van és igyekszik csak alakalmilag gondolni rá. Egy fiatal meg éli az életét és reménykedik, ha történetesen van több gyereke, amíg kicsik, az ő élete is a túlélésre van kihegyezve. Minden a fejben dől el, az oktatás szerepe sorsdöntő.
Pelso j.
2021. szeptember 27. 17:33
Nahát, nem tetszik neked a német választási eredmény, hát sivalkodj.
istvanpeter
2021. szeptember 27. 15:27
Hát azért eléggé nagy szégyen és gond, hogy Németországnak nincsen egy olyan politikai elitje, amely képes volna elvezetni az országot, illetve elnyerni a választópolgárok megbízását a hatalomgyakorlásra.
tevevanegypupu
2021. szeptember 27. 15:00
Sokkal jobb volt mikor Németország teljes szívvel szövetkezett Magyarországgal..felrobbantották a hidakat,szétverették, kirabolták az országot, a zsidókat elvitték Auschwitba..de szerencsére aztán jöttek az Összefogás elődei, a kommunisták Moszkvából..és a haza fényre derült..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!