A neokonzervatívok bukása

2021. augusztus 21. 12:46

Két dolgot ne felejtsünk el a katasztrofális afgán helyzettel kapcsolatban. Ez nem feltétlenül Amerika kudarca, itt nem az USA veszített. A neokonzervatív ideológia mondott csődöt, amelyet húsz éven keresztül próbáltak megtartani Afganisztánban.

2021. augusztus 21. 12:46
null
Hajtman Gábor
Ma7.sk

„A világ nagy fájdalommal veszi tudomásul, hogy a tálib szélsőségesek gyakorlatilag visszafoglalták Afganisztánt. Az USA és a NATO katonái húsz éven át állomásoztak Afganisztánban, próbálták megteremteni a nyugati típusú demokrácia alapjait.

Úgy is fogalmazhatunk, húsz év után az egészet kidobhatják a kukába. Pedig rengeteg pénzt öltek bele, és nem milliókról, hanem milliárd dollárokról beszélünk.

De mindhiába, a neokonzervatív doktrína és ideológia, amelynek az volt az alapfilozófiája, hogy a demokráciát terjeszteni kell a világban, megbukott. Legalább is Afganisztánban biztosan. Szó szerint mindenki menekül onnan. Joggal merülhet fel a kérdés, mi lehetett volna a helyes reakció. Felvenni a kesztyűt és beleállni a harcba?

Ebben a helyzetben tényleg nehéz megtalálni a választ. Csak a múltból tudunk kiindulni, felmérni, milyen veszteségeket és károkat okozott volna egy esetleges háború, amely akár az egész világra is kiterjedhetett volna.

A tálibok ugyanis elszántak, szélsőséges fundamentalisták, akik képesek a saját hazájukért meghalni, számukra a háború általi halál küldetésnek számít. Ők az utolsó vérig képesek harcolni a hazájukért.

A másik oldalon meg fizetett katonák segítették volna az afgánokat, az ő harcikedvük és elszántságuk attól függ, mennyi zsoldot kapnak érte, ráadásul az elhivatottságuk és elszántságuk közel sem olyan, mint a vallási fanatikus táliboké. Az amerikaiak, ha nem is tudták, de sejtették, hogy ez a nap egyszer eljön. Joggal lehet felelősségre vonni Bush-t húsz évvel ezelőtti tetteiért, de ne feledjük, abban az időben az Egyesült Államok komoly terrorcselekményt szenvedett el. Reagálniuk kellett, s az USA akkor még egyedüli hegemón nagyhatalomnak számított. Nem az akkori amerikai megszállást kell hibáztatni, és nem is azt, hogy ilyen könnyen át kellett adni a hatalmat. Az amerikaiaknak tudniuk kellett, hogy ez valamikor bekövetkezik.

Ha a probléma okát akarjuk megtalálni, akkor az egyértelműen az, hogy az USA nem készült fel rendesen a kivonulásra,

fokozatosan és időben kellett volna kivonulniuk. Beismerni azt, hogy az Egyesült Államok már nem egy világhatalom, ereje és befolyása már korántsem olyan nagy, mint ahogy az volt hajdanán. Lehet itt Bident hibáztatni, még ha jogos is Trump kritikája a demokrata vezetés felé, még az előző vezetés sem cselekedhetett időben.”

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. augusztus 22. 13:07
Ha az amerikai megszállók 76 év után elhagynák Németországot, akkor vajon visszafoglalnák a németek a hazájukat?
Akitlosz
2021. augusztus 22. 13:06
"Ez nem feltétlenül Amerika kudarca, itt nem az USA veszített." De igen. Az ideológia csak maszlag a népnek a háborúzás megmagyarázásához. A hatalom nem ideológiákért háborúzik. Hanem még több hatalomért. Pénzért, erőforrásokért, nyersanyagokért. Ki a ... akarna háborúzni neokonzervatív ideológiáért? Nem sok katona tudná megfogalmazni, hogy az mi. Talán a szerző sem. Még a muzulmánoknál is csak ürügy a vallás a hatalmuk növeléséhez.
zakar zoltán béla
2021. augusztus 21. 22:22
00---000------00000000000000000000000000000stb
oskar
2021. augusztus 21. 21:33
Nem emlekszem, hogy 2001 után az USA demokratái nagy számmal tüntettek volna az afganisztáni, iraki háborúk ellen! A másik, Obama is neokonzervatív? Ő 12 éve kezdeményezhette volna a kivonulást..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!