Ali baba és a negyven koldus országa

2021. május 16. 16:22

Rogán Antal hadrendbe állította a negyvenhétmilliós terepjárót hajtó Rákay Fülöpöt, a Porschéjával verető, gépfegyverrel pózoló Kötter Tamást és a Kopasz névre hallgató abszurd alakot.

2021. május 16. 16:22
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Magyar Hang

„Az ellenzék jó szereplésének számos faktora volt a 2019-es önkormányzati választáson. Kellett hozzá az előválasztás innovációja, a teljes körű összefogás élménye, a rendszer alapját képező korrupcióval, az Orbán-rezsim identitáshazugságával és émelyítő romlottságával szemben érzett általános ellenzéki viszolygás, amely a Borkai-botrányban aztán félreérthetetlen igazolást nyert – mindez mégsem lett volna elég, ha az internetes portálok élén és a közösségi médiában nincsenek erős ellenzéki pozíciók, amelyek képesek voltak a kormánykritikus üzeneteket célba juttatni, és az ellenzéki választókat megszervezni.

A viszonylagos kudarc után a Fidesz döntéshozói hozzáláttak az online tér enyhe balliberális fölényének felszámolásához. Ez nem tűnt egyszerű feladatnak, a kormánykritikus portálok ugyanis hiába működnek sokkal kevesebb pénzből, mégis hasonló forgalmat produkálnak, mint a fideszes propagandagépezet nagyságrendekkel jobban finanszírozott internetes orgánumai, hisz kreativitás és szerzői szabadság nélkül nem könnyű érdekes médiatartalmat gyártani. Ezért olyan ócskák a kormánypárti sajtó felületei: a segédmunkásként és verőemberként tartott szerzőik ennyire képesek.

Ez az oka annak is, hogy kénytelenek szorosan együttműködni a szervezett bulvárral, s így vadászni olvasókra. A kormánypárt az interneten és a Tv2-n egyaránt szabadjára eresztett és csúcsra járatott bulvárélménnyel tartja pozícióit az ellenzéki orgánumokkal szemben – így képes döntetlen közeli állapot kivívására, míg a közösségi médiában már a balliberális erőtér tűnik erősebbnek: a hagyományos orgánumokból kiszorított ellenzékiek Facebook-platformok, YouTube-csatornák és Instagram-oldalak építésébe kezdtek, s e térbe a kormánypárt már csak csekély erőkkel követte az ellenzéket.

A 2019-es önkormányzati választás eredménye aztán fordulatot hozott. A rendszer átvette az Indexet, de nem követte el azt a hibát, amelyet korábban az Origóval: a hírportált hangvételében középre igyekszik pozicionálni, így az Index továbbra is piacvezető – az egykori szerkesztőség által gyártott Telex hiába produkál nagyszerű számokat, forgalmával nem veszi fel a versenyt.

A közösségi médiában is elindult az állampárt pozíciószerzése: Rogán Antal hadrendbe állította a negyvenhétmilliós Mercedes terepjárót hajtó Rákay Fülöpöt, a Porschéjával verető, dobtáras gépfegyverrel pózoló Kötter Tamást és a Kopasz névre hallgató abszurd alakot, aki A kopasz oszt címszóval adja elő magát, s aki virsli és Piros Arany nélkül is megbízhatóan szállítja a panelproli-életérzést.

A Fidesz máris milliókat fizet a Facebooknak, s ezzel az anyagi háttérrel máris jelentős eléréseket hajt fel marginális szereplőinek – nem kell jóstehetség a prognózishoz: mire elérkezik a 2022-es kampányidőszak, ezek a nagyon rossz minőségű felületek mennyiségük és forgalmuk tekintetében is az ellenzéki platformok fölé nőnek majd.

A választás százszorosan meg van bundázva, a Fidesz pénzügyi lehetőségei pedig felmérhetetlenek – ennek ismeretében döbbenetes az a mohóság és cinizmus, amellyel a webes kormányzati propagandát koordináló és finanszírozó Megafon Központ nagyszabású tarhálásba kezdett. Miközben milliárdokat égetnek el propagandára, s miközben a fideszes elit Dubajban és Balin csapatja, azzal hülyíti a szerencsétlen, farhátat ropogtató, Orbán-rajongó nyugdíjasokat, hogy kifejezetten az ő összekuporgatott kis forintjaikra van szüksége a hazának meg a Kopasznak, aki oszt. Ali baba és bandája jobb kézzel fosztogat, bal kézzel alamizsnát koldul.

A következő választás döntő csatája minden kétséget kizáróan az interneten zajlik majd, és nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az az ellenzéki teljesítmény, amely eddig sem volt elég semmire, ezúttal garantáltan kevés lesz. A politikusok jól bevilágított és szépen komponált fényképei, a kétmondatos ígéretek vonzó hazugságai, a kreatív ügynökségek által megkonstruált imázs-marketinganyagok csak újabb négyévnyi Orbán-uralomhoz vezethetnek: minőségi médiatartalmak nélkül az ellenzéknek nincs esélye. Az Átlátszó, a Magyar Hang, a Telex és a 444 YouTube-csatornája szállítja azt a referenciát, amely a 2022-es ellenzéki győzelem elemi esélyét képezi. Ahhoz pedig az ellenzéki politikusok belátására és önmérsékletére volna szükség, hogy a korlátozott felületeken érdemleges kommunikáció folyhasson. Persze valamiféle program és némi igazmondás sem ártana.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2021. május 17. 17:29
Érdekes Puzsér okfejtése arról, hogy a 47 milliós terepjárót hajtó Rákai Fülöp !!-öt hadrendbe állították. Ha a vagyonon múlik, hogy kit-hova állítottak, akkor őt hová? Kinek az érdekében hányja az epét és még irígykedik is? Nemrég láttam egy filmet az igazán remek Puzsér birtokról . Azzal is dicsekedett, hogy milyen jól megy a mulatós zenei biznisz a járvány ellenére is. Ne irígykedjen, mert neki is bőven van mit aprítani a tejbe. Egyébként meg legyen igaza a választást illetően!
Dénia
2021. május 17. 11:23
Az ellenzék pénzügyi lehetőségeiről meg már ne is beszéljünk :)
petike21
2021. május 17. 11:21
Azért Gyurka bácsi és pereputtya is tolja rendesen a magyar baloldali putriba a pénzt rendesen. Csak hát kidobott pénz. Mindenki látja a szerény felhozatalt.
Vén Csataló
2021. május 17. 09:53
Anyád picsája van megbundázva. Kurvára ideje lenne az ilyen uszító szövegeket visszavágni. Köztörvényes bűncselekménnyel vádaskodni nem emberi jog és nem szólásszabadság. Ez szintén köztörvényes bűncselekmény. BTK 226. Rágalmazás. Ideje lenne pofán baszni néhány ilyen magáról megfeledkezett gyökeret, csak hogy tudja már hol van a jogainak a határa, mert nagyon úgy tűnik, hogy azt hiszik, hogy a mocskolódásuk a törvények felett áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!