Fausti alku a felsőoktatásban

2021. február 01. 13:10

Tudják mit mondott 2006-ban Orbán Viktor? Azt, hogy „a Fidesz a megegyezéses politikát tartja eredményesnek...”

2021. február 01. 13:10
Szél Bernadett
szelbernadettblog.blog.hu

„A rendszerváltás óta nem volt ilyen radikális átalakítás a felsőoktatásban – mégis a legminimálisabb társadalmi és politikai vita, egyeztetés és előkészítés nélkül zajlik. A járvány alatti társadalmi hibernációt használja arra a kormány, hogy keresztülerőszakolja a rendszeren az akaratát, vagy úgy is fogalmazhatnánk, a „Palkovics-tervet.” Én most megkísérlem bemutatni, hogy mi is az, amire pénteken igent mondott két jelentős vidéki egyetemünk, a Pécsi és Szegedi Tudományegyetem. Két egyformán fontos szempontról fogok beszélni.

Az egyik az egyetemi autonómia kérdése, amit a kormány gyakorlatilag hitvitává züllesztett. Aki pénteken a modellváltás mellett szavazott, nem azért tette, mert bármilyen garanciát kapott volna arra, hogy az egyeteme autonómiája megmarad, hanem mert egyszerűen elhitte – a nem éppen a szavahihetőségéről híres - Palkovics Lászlónak, hogy minden rendben lesz, a fenntartóváltás csak előnyt jelent majd az egyetem számára. Elhitte, hogy lesz bérfejlesztés, intézményfejlesztés, pontosabban, hogy mindez csak a modellváltással lehetséges, hogy megmarad az állami finanszírozású hallgatói létszám, az eddigi munkavállalói jogok és kedvezmények, lesz kollektív szerződés, senkit nem rúgnak ki, semmilyen szakot nem zárnak be, a szenátus jogköre és az egyetem autonómiája megmarad. Minden szép és jó lesz.

...

Nem nehéz kitalálni, hova vezet ez: a profitérdekeken túlmutató össztársadalmi szempontok kiiktatásához, a közvetlen gazdasági hasznot nem hozó tudományterületek és alapkutatások leértékelődéséhez, és nem utolsósorban a társadalmi mobilitáshoz fűződő közérdek feladásához. Mert a piaci logika majd a „minél többet minél olcsóbban” elvet fogja követni, és idővel eltolódhatnak az állami finanszírozású vs. önköltséges hallgatók közti arányok. Ezek olyan súlyos társadalmi változásokhoz vezetnek, amit nem tudhat majd le annyival a kormány, hogy adómentességet dob a 25 év alattiaknak, hogy tessék, dolgozzatok meg a tandíjért, még kedvezményt is adok hozzá.

...

Súlyosan felelőtlen az a kormány, amelyik egy világjárvány alatt visz véghez radikális, széles társadalmi vitát és alapos előkészítést igénylő rendszerátalakításokat. Márpedig a Fidesz ezt teszi az egészségügyben és most a felsőoktatásban is. Anélkül, hogy bárkit megkérdezett volna róla, hogy bárkivel egyeztetett volna, vagy bármilyen stratégiát felmutatott volna. Tudják mit mondott 2006-ban Orbán Viktor? Azt, hogy „a Fidesz a megegyezéses politikát tartja eredményesnek. A reformdiktatórikus miniszterelnöki észjárás helyett a demokratikus egyeztetések kormányzati politikáját támogatjuk.” Ellenzékben még így gondolkodott a miniszterelnök. Akkor kérdezem: az egészségügy és felsőoktatás senkivel nem egyeztetett, erőltetett átalakítása mi, ha nem „reformdiktatúra”, miniszterelnök úr?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugán
2021. február 01. 23:16
Ne izgulj, ne félj, nem rád gondoltak! Annál jobban ismernek!
konfucius
2021. február 01. 21:53
És lőn, a kormány, és Orbán megegyezett a választókkal, hogy merre vezesse az országot, ti meg azóta irigykedtek erre. Szerencsére abban is megegyeztünk a patás vityával, hogy titeket az életben többet nem engedünk kormányozni, maximum biciklit.
civis72
2021. február 01. 15:26
"legminimálisabb társadalmi és politikai vita, egyeztetés és előkészítés nélkül" ...majd legitimálja 22-ban az újabb kétharmad...hülyepicsa
monuskaroly
2021. február 01. 15:20
Nem tudom miért elégedetlenkedik, ma is tudtak egyeztetni a parlamentben, egymással, aztán félóra múlva hazamentek. Ennyi a súlyuk, ráhatásuk az ország politikájára, ne is legyen több, mint ezek a kis szösszenetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!