Miért nevezi hát asszonyságnak Orbán Karikót?

2021. január 19. 12:49

A Capitolium ostroma óta láthatjuk, hova vezethet a közbeszéd tudatos eldurvítása.

2021. január 19. 12:49
Schleicher Nóra
Mérce

„Miért nevezi hát asszonyságnak Orbán Karikót? Miközben a magyar származású tudós révén a vakcinát sajátunknak tekinthetjük (»magyar ész«), egy természettudományban kimagasló eredményt elérő, tudós nő nem illik a kormány hagyományos nőképébe, mely a nők helyét a szülőszobában és háztartásban jelöli ki. Az elismerést gyorsan ellensúlyozni kell a nőt megfelelő helyére visszarántó »asszonyság« szóval. Orbán a képzeletbeli egyszerű nép hangján akar megszólalni: az intézmény-, elit-, értelmiség- és nőellenes, a nadrágos urak finomkodó stílusát elutasító, parasztemberrel parolázó, »őszinte«, »férfias« beszédmódra tesz ügyetlen kísérletet.

A katonaság, edzőtáborok és sportöltözők nyelvét tudatosan a politikai nyilvánosságba emelő stratégia (»Ezeket a libernyákokat, akikkel itt vitatkoznom kell, elviszem a hátamon.«), a fizikai erő dicséretével, a sport- és háborús metaforák túltengésével együtt, a hagyományos maszkulin sztereotípiákra épít, miközben az ezt a nyelvhasználatot elutasítókat femininként, s így a hatalomra ab ovo alkalmatlanként láttatja. Legkésőbb a Capitolium ostroma óta láthatjuk, más tényezőkkel együtt hova vezethet a közbeszéd tudatos eldurvítása.

A lehetséges nyelvi variánsok közötti választásnak jelentése és következménye van. A választások és azok értelmezése számtalan tényezőtől függ, ezek egyike a társadalmi nem. A nyelvtankönyvi feladat sugallatával ellentétben a férfiak és nők nyelvhasználatában megmutatkozó hasonlóságok nagyok, a különbségek kicsik, és nem lehetnek a megértés akadályai, amennyiben a szándék a megértés. Mégis érdemes e különbségekről (árnyaltan) is beszélni, mert e különbségek és a róluk való beszéd sokszor a nemek közötti társadalmi egyenlőtlenségeket tükrözik és termelik újjá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2021. január 20. 09:34
Elvtárs nő az asszonyság rangot jelent , komcsik másképp értelmezik emberi értéket lopással mérik , minél többet lopsz az összelopott érték szerint magadat annál nagyobb hazafinak becsületesnek rendszer váltónak tartod , jön másik fordulat akkor meg oda futnak lopni. Ballibsi réteg állandóan köpönyegforgatásban gondolkozik kész következő hazug szófordulatokra embereket átverje. Újabb szlogen az embereknek vissza adjuk szabadságot ( magában gulágra gondolt) , mikor adjátok vissza a néptől ellopott vagyonokat , na erről nem beszélnek. Közben a népet ismét kirabolják.
Unknown
2021. január 20. 07:46
Egészen elképesztő tudatlanság. Asszonyság, uraság az asszonyom, uram megszólítás távolságtartó használata, amikor az ismeretlen személy rangját nem ismeri valaki. Itt azért ne feledjük ,hogy a miniszterelnök O1G-zését, vagy a terhes lányát ,vemhes tehénnek nevezését a cikk szerzője nem kifogásolta.
zakar zoltán béla
2021. január 19. 21:26
trotyókioszk
noge
2021. január 19. 20:20
Most tényleg? Ennyi sületlenség összehordására 2 hét kellett? Szánalmasak ezek a komcsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!