Mi vár a Közel-Keletre Biden győzelme után?

2020. november 09. 09:00

Szinte kizártnak tekinthető, hogy Biden visszatérne Obama Izraelt leckéztető, az arab világot lángba borító doktrínájához.

2020. november 09. 09:00
Seres Attila
Neokohn

„A Trump által megkezdett új status quo komoly kihívás elé állítja a januárban várhatóan hivatalba lépő demokrata adminisztrációt. Tovább az együttműködésre alapozó békeoffenzíva »trumpi útján«, vagy vissza az elrettentésen, egymás sakkban tartására építő „oszd meg és uralkodj” törékeny egyensúlyához? Annak ellenére, hogy Joe Biden Obama alelnöke volt abban a bizonyos – Izrael számára lidérces – »elmúlt 8 évben«, az új elnök viszonya alapvetően különbözik egykori főnöke viszonyulásától a zsidó államhoz. Biden gyakran hivatkozik 47 évvel ezelőtti izraeli látogatására, amikor alig harminc évesen, friss szenátorként kereste fel a Szentföldet. 1973-ban, néhány héttel a Jom Kippuri háború kitörése előtt – saját bevallása szerint – egész életére emlékezetes beszélgetést folytatott Golda Meir akkor miniszterelnökkel, ellátogatott a Siratófalhoz, és megrendítette a Jad Vasem kiállítása is.

...

Biden a pártja balszárnyáról érkező provokációkra válaszul rendre kizárja, hogy valaha is hajlandó lenne a katonai támogatás felfüggesztésével zsarolni Izraelt. A kampányban megingathatatlannak nevezi elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, az – 1986 óta az ő támogatásával megszavazott – rendszeres amerikai katonai támogatást pedig »a legjobb 3 milliárd dolláros befektetésnek« nevezi. A »palesztin kérdésben« Biden a »kétállami megoldás« régi támogatója, megint tárgyalóasztalhoz ültetné a feleket, Kamala Harris pedig visszaállítaná a Palesztin Hatóság segélyezését. A megválasztott elnök – bár elhibázott döntésnek tartotta, de – várhatóan nem fogja visszavinni a nagykövetséget Jeruzsálemből Tel-Avivba, viszont nincs kizárva, hogy újranyitja a Kelet-Jeruzsálemi amerikai képviseletet is. Ezek a szempontok halvány reménysugarat jelentenek a Palesztin Hatóság vezetői számára, de nem lehetnek különösebb illúzióik, mivel elég világosan látszik, hogy a demokrata adminisztráció számára a térség prioritása a jelenleginél jóval hátrébb szorul a többi, Amerikát sokkal inkább feszegető kihívás mögé.

Szinte kizártnak tekinthető, hogy Biden visszatérne Obama Izraelt leckéztető, az arab világot lángba borító doktrínájához, mivel az új demokrata elnök elkötelezettsége Izrael biztonsága irányába megkérdőjelezhetetlennek látszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2020. november 10. 06:54
Cserében megkapták Európát.
Harangláb
2020. november 09. 13:10
Persze, Biden jó gyerek...Majd az amerikai himnusz közben csendesen és fegyelmezetten csordogat a bokájára...
olajfa1
2020. november 09. 12:21
Szerintem.. -Israel biztonsága minden USA elnöknek az első és legfontosabb tétele... -aztán... az "felettéb érdeker" hogy a Gázaiakat2 támogatja az új USA vezetés... de hát ők tudják... -aztán... szerintem sokkal fontosabb hogy mi lesz Törökországgal, meg az ISIS katonáival meg az Al-kaidásokkal. meg a tálibokkal... és akkor Líbiár -a pizzarendelési ügyet- meg sem említettem... Szóval lesz dolguk nekik...
nibiru
2020. november 09. 11:44
Én sajnos nem tartom kizártnak, hogy visszatérjen, sőt azt sem, hogy ebbe belerángassa Európát.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!