Észnél kell lenni

2020. július 14. 07:32

Nehéz küzdelem újabb állomása lesz a héten az Európai Tanács ülése. Varsót pedig szerencsére nem sikerült lábon lőni előtte...

2020. július 14. 07:32
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Más eredményt remélt Lengyelországban az európai balliberális sajtó és politika, most gyászolnak és a szokásos ízléstelen vádakkal állnak elő – foglalta össze a lengyelországi elnökválasztás vasárnapi, máso­dik fordulójának visszhangját Björn Söder svéd jobboldali politikus. Jól látja, az európai balliberális erők valóban teljes gőzzel kampányolnak a liberális ellenzéki elnökjelölt, Rafał Trzaskowski mellett. Nincs ebben semmi meglepő, régóta az az alap, hogy a nyugat számára csak a balliberális politikusok a kedvesek Kelet-Közép-Európában, akik támogatják a brüsszeli központosítást, meg amit éppen elvárnak tőlük. Ne legyenek illúzióink, hasonlóan állnak hozzá a szavazókhoz is: a jó lengyel, a jó magyar, a jó cseh, a jó szerb és a többi a nagyvárosi liberális értelmiségi, akiknek az identitása elsősorban európai, ők döntenek bölcsen és felelősen, szemben a többiekkel, akikről rendre megszakértik, hogy szegény, műveletlen mucsai tuskók.

Jelzésértékű, hogy a kampányban bekérették a varsói külügyminisztériumba a német ügyvivőt az ottani sajtó részrehajló tudósításai miatt. Jól ismerjük ezt mi is.

A vasárnapi lengyel eredmény Andrzej Dudának és a Jog és Igazságosságnak nem egy fölényes diadal, ami után hátra lehet dőlni. Büszkének lenni azért bőven van mire, mert a nemzetközi ellenszél brutális, egy nemzeti–konzervatív vezetőnek szinte bocsánatot kell kérnie, amiért meg mert nyerni egy demokratikus választást, és egyáltalán, hogy létezik.

Ha már demokratikus választások: a lengyel ellenzék bizony nem kis hasznot húzott a koronavírus-járványból. Ha nincsenek a korlátozások, és május 10-én megtartják az elnökválasztás első fordulóját, óriásit bukott volna az ellenzék Polgári Platform vezette része, a jelöltjüket, Małgorzata Kidawa-Błońskát ugyanis, bár jobb pillanataiban húsz százalék fölé is mérték, akkorra már csak négy-öt százalékon állt. A választás eredeti időpontja után napokkal cserélték őt le Varsó liberális polgármesterére, Rafał Trzaskowskira. Ahogyan arra a német konzervatív lap, a Tichys Einblick egyik remek publicisztikája rámutatott: Trzaskowski annak ellenére tudta magát új, friss arcként eladni, hogy húsz éve aktív a lengyel politikában, Donald Tusk és Ewa Kopacz kormányában is volt miniszter, valamint államtitkár. Két évvel ezelőtti polgármesterré választásával párhuza­mosan teremtődött meg a demokrácia utolsó bástyáit jelentő nagyvárosok mítosza.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2020. július 14. 14:44
Ez a tákolmány, az EU, már jól hallhatóan recseg ropog. Bizony nagyon észnél kell(ene) lenni, mert most akarnak bennünket jó erősen az összedőlés előtti tákolmány belsejéhez hozzáláncolni. Legjobb lenne azonnal kilépni, mielőtt maga alá temetne minket is.
Vakfolt
2020. július 14. 14:06
A fordulópont a segélycsomag pontos paramétereinek meghatározása lesz. Egészen biztos vagyok benne, hogy a nyugatiak a mi kárunkra akarnak majd vitézkedni, baromira észnél kell lenni.
Emmanuel Goldstein
2020. július 14. 11:38
Az EU-nak végre határozott lépéseket kell tennie Kelet-Európa putyinizálódása ellen.
balbako_
2020. július 14. 08:28
A nemzeti jobboldal erősödött Európában ezt kell kihasználni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!