A medve nem játék, a sör nem alkohol, Orbán Viktor nem vicces

2020. február 17. 23:01

Nincs rendjén, ha a miniszterelnök egy nőkre kihegyezett poénnal akarja bizonyítani az ellenzék dilettantizmusát.

2020. február 17. 23:01
Kovács Blanka
Mérce.hu

„Nehéz kérdés a mai világban, hogy milyen vicceken »szabad« nevetni, hogy kitől milyen vicc fogadható el nyilvános megszólalásban, és hogy hol vannak a politikai korrektség határai. De talán nem is kell belemenni ezeknek a dilemmáknak a feszegetésébe ahhoz, hogy érezzük: egyáltalán nincsen rendjén, ha a miniszterelnök az év egyik legnagyobb nyilvánosságot kapó beszéde alatt úgy látja, egy nőkre kihegyezett poénnal lehet a legjobban bebizonyítani az általuk démonizált ellenzék dilettantizmusát.

És nem is csak ez volt az egyetlen ilyen kiszólása, ugyanis amikor a »Soros-terv« létezéséről és Gyurcsány Ferenc fiatalokat megszólító kampányáról beszélt, azt mondta: »jó ha tudjátok, hogy a medve nem játék.« Nem mondta végig a jól ismert viccet, de sajnos mind ismerjük a folytatást: a sör nem alkohol, és az asszony nem ember. A vicceknek, ha akarjuk, ha nem, elég nagy szerepük van a társadalmi valóság formálásában. Ez a szimbolikus legitimációja a szexista humornak pedig nagyon veszélyes lehet arra nézve, hogyan ítéljük meg a nőket úgy általában.

Ahogy az már sok kutatásból kiderült, Magyarország egyébként sem áll túl fényesen a nemek közötti házimunka megosztását illetően. Az Eurostat 2018-ban kimutatta, hogy az uniós átlag a házimunkában való napi rendszerességű részvétel a nők körében 56 százalék, míg a férfiaknál csak 14 százalék – tehát még mindig nagyjából négyszer annyi feladatot vállalnak a nők otthon, mint a férfiak. Miközben az Európai Szakszervezeti Intézet arra is rámutatott, hogy a nők foglalkoztatási rátája ezzel együtt meredeken növekszik. Ez tehát azt jelenti, hogy hiába dolgoznak a nők egyre többet bérmunkában, a fizetetlen, nemi sztereotípiák berögződése miatt rájuk háruló házimunka és gondoskodás terhe továbbra is főként az ő vállukat nyomja a családokon belül.

És ha van valami, ami visszatarthatja a hatékony szemléletformálást, akkor az egészen biztosan az, hogy még az ország miniszterelnöke is rájátszik a vicceivel a nemek közötti igazságtalan munkamegosztásra. Egy olyan ország miniszterelnöke, ahol köztudottan az egyik legrosszabb a nemi egyenlőség helyzete. Pedig be kellene látnia végre a Fidesznek is: nem az fogja visszafordítani a demográfiai válságot, hogy mindenféle kedvezményekkel árasztják el a jól kereső, több gyerekes anyákat. Hanem az, ha hozzájárulnak egy olyan légkör megteremtéséhez, ahol a nők úgy érzik, megbecsült tagjai a társadalomnak, és többre tartja őket a miniszterelnök annál, minthogy az ő kárukra viccelődjön a beszédének a legellenségesebb szekciójában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dottore
2020. február 19. 18:47
Nagy Blanka meg lépjen egyet hátra, és bassza arcon magát.
Krupp Skya
2020. február 19. 05:15
"A medve nem játék " Orbán itt 50 százalékban tévedett mert a bak medve az valóban nem játék de a nő medve az játék, mert a bak medve úgy játszik a nő medvével mint a DK Zsolti a farkával csak bak medve nem teszi fel a Yutubra.
hakos
2020. február 18. 22:18
Megint egy Blanka, aki nem tud magyarul. Az "ember" a magyar nyelvben bizonyos kontextusban a "férfi" szinonímája. Tehát az idézett szólás-mondás nem az "asszony" emberi, homo sapiens sapiens voltát vonja kétségbe, hanem azt mondja, hogy az "asszony nem férfi". De baloldalon úgy tűnik, hogy megtalálták a demográfiai válság fő okát (nyilván visszaható módon fél évszázadra), ez pedig a miniszterelnök által 2020-ban idézett "medve nem játék" mondat .... :))))
nyugalom
2020. február 18. 21:31
Ruhatarszakos diplomas! Lapozzunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!