A fogvatartottak tudnak számolni

2020. február 06. 19:30

A rabok jelentős része a kártalanításból a családját segíti, elmaradt lakbért, közműtartozást fizetve ki.

2020. február 06. 19:30
Fahidi Gergely
hvg.hu

„A »börtönbizniszről« egészen abszurd hírek is terjednek, például olyanok, hogy egyes családok mintegy pénzkeresőnek küldik a tagjaikat bűncselekményeket elkövetni, hogy majd jön a kártalanítás. Tapasztalataim szerint sok olyan fogvatartott van, aki írni-olvasni nem tud, de olyan, aki számolni se tudna, alig akad. Márpedig könnyű kiszámolni, az egy hónapban kapható 36-48 ezer forint eleve kevesebb, mint amennyit akár csak havi egy látogatásra, csomagküldésre, a feltétlen szükséges bevásárlásra költenek a hozzátartozók.

A sértettek pedig, a társadalom legszélesebb rétegét érintő, kisebb értékre elkövetett betörések, lopások, rablások esetében szinte csak akkor számíthatnak káruk legalább részleges megtérítésére, ha az elkövető számára kártalanítást ítélnek meg a börtönkörülmények miatt, és ugyanez a helyzet az elmaradt gyerektartások behajtásával is. Némileg sarkítva, ha a most a főgonoszok közé sorolt, magamfajta ügyvéd nem segít a fogvatartottnak az igényérvényesítésben, és a rab vagy egyáltalán nem ad be kártalanítási kérelmet, vagy azt hibásan adja be, és elutasítják, akkor a bűncselekmény sértettje jó eséllyel egy fillért sem fog kapni, míg a megítélt kártalanítás esetében akár az egész pénz őt illetheti, mint történt a legtöbbet hivatkozott Szögi Lajos családjának ügyében.

A rabok jelentős része a kártalanításból a családját segíti, elmaradt lakbért, közműtartozást fizetve ki. Konkrét példa, pár hónapja egy ügyfelem a börtön-kártalanításból tudta az utolsó pillanatban kifizetni a tartozását, megúszva azt, hogy a gyerekekkel együtt kilakoltassák.

Indulatok, gyűlöletkeltés helyett érdemes lenne komoly kriminológiai kutatást folytatni a „börtönbiznisz” társadalmi költségeiről, kárairól és hasznairól. Saját megbízóim körében biztos vagyok benne, hogy a körülmények javítása, valamint a pénzjuttatás csökkenti a visszaesést. Pusztán a „kemény kéz” pedig legalább annyira a fegyőrök bőrére fog menni, mint a fogvatartottakéra. Ha pedig tények helyett csak az indulatok maradnak, és valóban sor kerül a börtön-kártalanítási szabályok drasztikus szigorítására, a kormány pont azt az előnyt fogja elveszíteni, amit a strasbourgiaknál alkalmazott finesszel elért, és ismét tömegesen fogják az EJEB-en magyar rabok ügyeit vizsgálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2020. február 09. 19:53
Azt hiszem, hogy a büntetés mikéntjét át kéne gondolni a mai technológiai lehetőségek figyelembevételével. Szerintem, az elkövetők elszakítása a társadalomtól nem logikus, hiszen a büntetésük letöltése után abba a társadalomba térnek vissza, amiből kiszakítottuk. Az biztos, hogy nekik kell a másoknak okozott anyagi kárt megtéríteniök. Az erkölcsi kár megtérítésébe feltehetően a családját is be kell vonni. Feltehetően a válások, szaporodások számát a jelenlegi gyakorlatunk negatívan befolyásolja.
vigyor
2020. február 08. 07:07
Valahogy nagyon rosszul van bekötve az agyad ügyvédke. Nem a társadalom dolga, hogy a fogvatartottak családját támogassa. Nem a társadalom hibája, hogy ők bűnözők lettek. Amennyi fizetést kapnak a börtönben, azt küldjék haza a családnak, ha nem épp a kártérítésre kell költeniük az áldozatoknak, de ez ugye nem erről szól, hiszen ez lenne a normális.
catalina9
2020. február 08. 07:02
A fogvatartottak tudnak számolni" hát még Magyar György elvtárs, Fahidi elvtárs, ők az igazi matematikusok...könnyes szemmel, tele zsebbel...
jantar
2020. február 07. 20:51
A rabok követ törnek. Jön a börtön igazgató és azt mondja: van egy jó hírem,meg egy rossz.Melyiket modjam.Modja a rosszat előbb.Mától kétszer annyi követ kell törni, mint eddig.Mi a jó hír? Az, hogy van kő elég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!