Illiberális Amerika: az identitáspolitika ámokfutása

2019. augusztus 04. 10:34

A kritikai elméletek nemzedéke sokszor úgy közelítik meg az amerikai társadalmat, mintha az a fehér férfiak uralmának terméke lenne.

2019. augusztus 04. 10:34
Hajdú Tímea
Neokohn

„Ez a kategóriába sorolás az, amit identitáspolitikának neveznek. Az egyént nem tettei alapján ítélik meg, hanem neme, faji hovatartozása, származása alapján. Azonban ha az embert nem saját tettei alapján ítélik meg, akkor gyakorlatilag megfosztják az egyéniségétől, beleteszik egy dobozba, amiből aztán nem engedik ki, mert a véleménye nem lehet releváns, ha nem a megfelelő címkék vannak a dobozon.

Például divatos kifejezéssé vált Amerikában a »white privilege« (fehér privilégium) kifejezés, ami azt állítja, hogy minden fehér ember nagyobb előnnyel indul, mint valaki, akinek sötétebb a bőre. A Buzzfeeden még kvízt is kitölthetsz, hogy ellenőrizd, mennyire vagy kivételezett.

Ben Shaprio egy egyetemi előadásán így fogalmazott erről a kifejezésről: »A fehér privilégium arra jó, hogy elnémítsanak mindenkit, aki nem színes bőrű, ez egy bullshit balos kifejezés, ami azt jelenti, hogy fogd be, a véleményed nem számít, ha nem vagy kisebbség tagja.«

Sok pusztító ideológia épült már arra, hogy talált magának egy »elnyomó« csoportot. Az ideológia értelmezésében ez a csoport a történelem során elnyomott mindenkit, és emiatt a múltbéli elnyomás miatt kell őket ma megbüntetni. A büntetést pedig mindig azok végezték, akik történelmi áldozatnak tekintették magukat.

Ma a kritikai elméleteken felnőtt nemzedékek sokszor úgy közelítik meg az amerikai társadalmat, mintha az a fehér férfiak uralmának terméke lenne. Ez egy kidolgozott szociológiai elmélet, amiről bestsellert is írt Robin DiAngelo, a Washington Egyetem tanára White Fragility (Fehér törékenység) címmel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. augusztus 04. 14:03
A daytoni lövöldözéshez írtam: régen minden indiánnak volt íja, mégse gyilkolták le egymást a törzsön belül - bár nyilván az egyes törzsek gyakran harcban álltak egymással. A USA-ban képtelenek az emberek egymást "csapattagnak" tekinteni, hiába a folytonos zászlólobogtatás, nulla a nemzeti összetartozás tudata. Mindenki idegen, mindenki kocsiban ül, mindent autón keresztül intéznek, gyakran költöznek, a családok szétesettek, a szülők-gyerekek távolsága nagyobb, mint nálunk stb.... a probléma oka nem pusztán a szabad fegyvertartás, hanem a nagyobb fokú elidegenedettség, amiből következik a paranoia és egyéb pszichés zavarok. Persze a fegyvertartást könnyebb volna betiltani, mint a közösségeket, családokat újraszervezni. A fentebbi cikk is az össztársadalmi paranoia elharapózásáról szól. a paranoia egy ellenségképről szól - tehát meg kell kreálni az ellenséget, meg kell határozni, definiálni kell, aztán pedig harcolni ellene. Minden paranoiás ezt teszi. Ez a paranoid személyiségzavar lényege.
ráadás-éve
2019. augusztus 04. 13:27
"Azonban ha az embert nem saját tettei alapján ítélik meg, akkor gyakorlatilag megfosztják az egyéniségétől, beleteszik egy dobozba, amiből aztán nem engedik ki, mert a véleménye nem lehet releváns, ha nem a megfelelő címkék vannak a dobozon." Valóban! Kezét csókolom hogy leírta ezzel megcáfolva az előitéletes tegnapi cikket.
kispufi
2019. augusztus 04. 11:36
Hát na. Mindig valaki elnyom. Az arisztokrácia. A tőke. A keresztény. (Ez utóbbi később is megmarad.) Aztán a férfi. A fehér. A heteró. Progresszív történelemértelmezés. A marxista mindig fejlődik és továbblép. Abban feltétlenül, hogy ma már kikéri magának, ha annak nevezzük, ami. És aminek harminc éve még oly büszkén nevezte önmagát.
OberEnnsinnen
2019. augusztus 04. 11:33
Már csak az a kérdés: mikor jutnak el pár lépéssel tovább? A fehér férfi uralma, egyenlő a Wall Street uralmával? A Wall Street uralma honnan ered?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!