Az ember a nemzeti konzervativizmus mögött

2019. július 26. 23:53

Yoram Hazony írása szinte felér egy, a jobboldali értelmiségnek címzett kiáltvánnyal.

2019. július 26. 23:53
Daniel Luban
The New Republic

Yoram Hazony izraeli filozófus A nacionalizmus erénye című könyve kapcsán írt cikket a The New Republic neves konzervatív amerikai lap. Daniel Luban írásában – melyből alább olvashatnak egy részletet – Hazony elképzelését tolmácsolja a nacionalizmusról, mely reneszánszát éli, és alapjaiban szövi át a modern konzervatív gondolkodást.

A cikket Orbán Viktor és Yoram Hazony közös fotójával illusztrálta a The New Republic.

„Bár Hazony az egyetemes birodalmat a nemzet legfőbb alternatívájaként kezeli, aláhúzza érvét a modern individualizmus tévedése ellen is: ahogy sohasem tudtunk egyszerre az egész emberiség polgárai lenni, éppúgy nem lehetünk elszigetelt és gyökértelen egyének. Ő gúnyolódik a »tündérmesén«, amiről a korai modern gondolkodók, Thomas Hobbes és John Locke beszéltek. Ők állítólag úgy gondolták, hogy a politikai közösség valóban elszigetelt egyének szerződéséből származik.

Megjegyzi, hogy nem mindig léteztek a mai értelemben vett államok, ezeket megelőzték a családok kisebb csoportjai, törzsek és klánok. Annak megmagyarázása során, hogy ezek az államok honnan származnak, felveti, hogy némelyikük erőszakból vagy hódításból származik; ezek a »despotikus« államok, ezek megfelelnek azoknak a birodalmaknak, amelyekben inkább a félelem, mint a lojalitás volt az úr. De ő is felvet egy második és fényesebb eredettörténetet: a »szabad államokét«, amelyek megfelelnek a nemzeteknek (a példák közé sorolja a bibliai Izraelt, az ókori Athént, középkori Angliát és az Egyesült Államokat), amelyek közös kultúrával rendelkező kisebb törzsek egységes akaratából jöttek létre.

Míg a szabad állam sokkal nagyobb, mint bármely család, mindazonáltal »összességében hasonló a családhoz«, az összetartás »csak a tagok között fennálló kölcsönös lojalitásból fakadóan« valósul meg. És bár ez az állam is terjeszkedik, ez a folyamat nem más, mint egy konszenzusos »örökbefogadás« a leigázás helyett. (Például ahogy Hazony írja: »az angolok adoptálták a skótokat, walesieket, és az észak-íreket« – Úgy gondolom, ez is egy lehetőség, ha meg akarjuk határozni a brit észak-ír politika mibenlétét.)

Az eredmény egy közösségi változata a régi individualista tündérmesének: a nemzet, egy olyan ősi és konszenzusos közösség, amely kényszertől vagy hódítástól mentes, amelynek  már van történelme, de nem igazán van politikája. Az alárendeltség csak a nemzetközi szinten jelenik meg, ahol a különböző szintű »birodalmak« megpróbálják ráerőltetni az akaratukat ezekre az összetartó nemzeti közösségekre; ez az oka annak, hogy most már maguk a nemzetek is a szabadságukért küzdenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. július 28. 12:43
Még soha nem voltak olyan bátrak (vagy szük látókörüek) a szakértök, akik vélni látják a jövöt, mint a maiak. Apró példa erre, amit lehet mellébeszélésnek tartani, de sajnos fontos és aktuális: Mind propagálja a sok fa ültetését a városokban, a höség ellen. Csakhogy a klimaváltozás nem csak a forróságot jelenti, hanem minden gyors változásokat változást is. Egy hirtelen erös széllöket képes nagyobb ágakat, de egész fákat is lerántani. Ez megfontolandó mint minden egyéb nehéz tárgy ami ilyenkor lerepülhet. Erröl nem sokat hallani...
duzur
2019. július 28. 12:29
Minden az, amit csinálnak belöle. Majdnem mindenre vannak jobb és rosszabb példák is.
mokány
2019. július 27. 13:04
A népmese végén: "aki nem hiszi járjon utána!" Kötelező világnézet a kommunizmus idején és napjainkban: "Aki nem hiszi annak utánajárnak!"
szemlelo
2019. július 27. 11:19
Látványos, kissé szenzációhajhász kijelentések, bizonyítások, hivatkozások nélkül. Ez nem egy gondolatébresztő tudományos értekezés, hanem egy agymenés. Ennek megfelelő figyelmet érdemel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!