Nem volt Trump-Putyin összeesküvés: vége a baloldali álomnak

2019. március 25. 12:51

Robert Muellernek nem sikerült bebizonyítania, hogy összejátszott Donald Trump az oroszokkal 2016-ban. Mit jelent mindez?

2019. március 25. 12:51
Szilvay Gergely
Mandiner

A nagy semmi – talán ennyivel összefoglalható, mit is talált a volt FBI-vezér (2001-2013) Rober Mueller által vezetett bizottság az ügyben, hogy összejátszott-e Donald Trump az oroszokkal a 2016-os amerikai elnökválasztás megnyerése érdekében. (William Barr államügyész kongresszusnak felolvasott levele, amiben összefoglalta a jelentést, itt olvasható).

Muellert 2017 május 16-án fogadta Donald Trump, hogy arról egyeztessenek, úrja kinevezze-e az elnök Muellert az FBI élére. Nem nevezte ki – majd másnap Rod Rosenstein helyettes államügyész kinevezte őt annak a speciális bizottságnak az élére, ami a 2016-os elnökválasztásokkal kapcsolatos orosz befolyást volt hivatott vizsgálni.

 

Nem sokkal később bejelentették, hogy Mueller azt is vizsgálja a feltételezett orosz befolyással összefüggésben, hogy személyesen az elnök, Donald Trump nem akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Aztán nyomozott Paul Manafort, Trump egyik kampányfőnöke és helyettese, Rick Gates ellen, 12 vádpont alapján, amelyek közt szerepelt a pénzmosás és az Egyesült Államok elleni összeesküvés is. Manafortot  végül elítélték adócsalásért és egyéb olyan ügyekért, aminek nincs köze az oroszokhoz, és a kampány előtt estek meg; Gates ügyét folyamatosan halasztgatják. Michael Flynn, aki kemény egy hónapig volt Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója 2017 elején, hamis tanúzásért találtatott bűnösnek, minthogy nem mondott igazat a volt orosz nagykövettel való kapcsolatáról. 

Mueller 13 oroszt és három orosz céget vádolt meg azzal, hogy orosz propaganda segítségével próbáltak beavatkozni a 2016-os elnökválasztásokba. Az ügyész úgyszintén vizsgálta a Trump-kampány esetleges kínai, katar, török és izraeli kapcsolatait. 

Mueller csapata kikérdezett ötszáz embert, kiadott 2800 idézést, elvégzett ötszáz házkutatást, és 13 esetben keresett meg külföldi kormányokat bizonyítékért kutatva. 

Az orosz beavatkozást vizsgáló nyomozás eredménye az, hogy nem igazán volt orosz beavatkozás a 2016-os elnökválasztási kampányban. 

Ne legyünk naivak: bizonyára nem az oroszok fogták vissza magukat. De hogy Donald Trump együttműködött volna az oroszokkal, vagy hogy egy-egy emberének valaha mélyebb kapcsolata lett volna egy-egy orosz üzletemberrel az üzleti kapcsolatnál, arról szó nincs. 

Az oroszok bizonyára kémkedtek, bevetették a titkosszolgálatot, talán még néhány orosz propagandát terjesztő Facebook-oldalt is létrehoztak az amerikai elnökválasztás befolyásolására. Mindezt ugyanakkor valószínűleg Amerika is megteszi az orosz választások idején. 

Akinek végig igaza volt, az a Consortium News oknyomozója, Robert Parry, aki végig szkeptikus volt a „Russiagate” ügyében – hívja fel a figyelmet Peter Van Buren

Mindez nyilván csalódottságot jelent azoknak, akik a Mueller-nyomozástól remélték, hogy az elnököt le lehet majd tenni impeachment segítségével – azt azonban jelezném Trump magyar gyűlölőinek, hogy ha az elnököt menesztenék, eltávolítanák, akkor nem előrehozott választások jönnének Amerikában, hanem szépen az alelnök, ez  esetben a klasszikus republikánus hardliner Mike Pence lépne a helyére, aztán ah őt is eltávolítanák, van egy jó hosszú utódlási sor. Előrehozott elnökválasztás – sehol. 
 

 

A Mueller-bizottság munkájának részletei bonyolultak, ember legyen a talpán, aki követni tudott mindent ezzel kapcsolatban. A vége azonban annyi lett, hogy megállapíthatjuk: vajúdtak a hegyek és egeret szültek, ha egyáltalán szültek valamit. Mondhatja persze bárki, hogy ettől még lehetett összejátszás Trump és Putyin közt, csak nem derült rá fény, vagy elhallgatták, ám ez nem túl életszerű felvetés. Mégiscsak egy világhatalomról beszélünk.

Csökken tehát a nyomás a Trump-kormányon, de ne higgyük, hogy megszűnik, a demokraták már elkezdték kimazsolázni, mely pontokon lehet még a jelentés alapján tovább nyomozgatni, s tartani az egyre életlenebb kardot Trump felett, hiszen az a politikai érdekük, hogy ne aludjon ki a tűz, maradjon valami remény a táborukban, hogy még csak lehet majd találni valamit Trump ellen.

Mindettől függetlenül megállapíthatjuk, amit eddig is sejtettünk: nem volt Trump-Putyin összeesküvés a 2016-os amerikai elnökválasztásokkal kapcsolatban.

Hillary Clinton nem azért vesztett, mert az oroszok Trumpot segítették volna,

hanem azért, mert nem kampányolt ott, ahol kellett volna, például Pennsylvaniában, mert egy irritáló alak, mert megfeledkezett amerikaiak millióiról, és mert túlságosan radikális balos programot hirdetett. De hát ezt a demokraták és táboruk sosem fogja beismerni. 

A demokraták számára a Mueller-nyomozás politikai termék volt, amit Mueller bukása után is megpróbálnak majd kihasználni, de ezek már egyre hiteltelenebb próbálkozások lesznek. 

A Trump-traktor pedig szívósan tovább pöfög, és lassan, de biztosan megy előre.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NewHorizon
2019. március 26. 09:45
Hát igen, a két évig tartó, a ‘legjobb’ (összesen 19) kizárólag demokrata ügyvédeket alkalmazó, milliókba kerülő, mindenbe – amibe csak akart belenézhető Robert Mueller vizsgálatok eredménye/végkövetkeztetése majdnemhogy: Putin összejátszott az oroszokkal! Erre a kis összetételre még táncolni is lehetne: https://twitter.com/TheFaction1776/status/1109236006941712384 Na és a libsi média így ismételgette hónapokon át a Trumpra káros frázisokat (‘bombshell’; ‘the beginning of the end’; ‘the walls are closing in on him’; ‘tipping point’ stb.), hogy mindenkinek jól bevésődjön: https://twitter.com/SanaSaeed/status/1110029494599995392 Csak azt felejtették el véletlenül hozzátenni, hogy Clintonné kampánya rendelte a Russian-dossier összeállitását és ők fizettek érte. Valamint, hogy az FBI főnökök (kivétel nélkül demokrata, Obama/Clinton támogatók) félrevezették a bíróságot, amikor benyujtották kérelmüket, hogy megkezdhessék a vizsgálatokat. Az olyan vicceket sem, hogy például Robert Mueller olyan orosz céget idézett be, ami még nem is létezett abban az időszakban, amikor a feltételezett bűnt elkövethette volna. Ha a CNN, NBC, MSNBC, New York Times, Washington Post meg hasonló ‘fake media’ nem lesznek hajlandók magukra húzni a hazugságaikkal megtöltött vécévizet (minimum bocsánatot kérni), akkor hamarosan hozzá lesznek segítve – de mostantól várható, hogy minden erővel bedobják a szpin-doktorokat (mármint az ‘igazságmegforgatókat’), hátha meg tudják a bőrüket menteni. Közben a nézők/olvasók kezdenek egyre dühösebbek lenni, elegük van a hazug propaganda gépezetből. Amellett reméljük, hogy a demokrata politikusoknak - akik a hamis vádakozásokban alaposan kivették a részüket – ebbe végre beletörik a sorozatos hátbatámadásokra használt bicskájuk. Trump nemsokára engedélyezni fogja egy csomó, eddig nem köztudatba engedett információ feloldását (de-classify), aminek kétségtelenül meglesz a kellő hatása.
1000bocs
2019. március 26. 09:44
Igaz ugyan, hogy Clinton banya üzletelt előszeretettel az oroszokkal, és igaz ugyan hogy Trump hivatalba kerülése óta semmi jele hogy kedvezme nekik: a 444! Akkor is jobban tudja hogy Trumpot az oroszok tették oda. Ilyen a balos agy, és a Clintont támogató sorospapa pénze is sokat nyom a függetlenség tányérjában:))))
mdave88
2019. március 26. 08:32
https://www.youtube.com/watch?v=EtWOTsTjzTY
catalina9
2019. március 26. 07:21
Nem volt Trump-Putyin összeesküvés: vége a baloldali álomnak... de nincs vége a liberális-demokrata-zsidó összeesküvésnek...így aztán a rémálom folytatódik..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!