Csak eljátsszuk, hogy ez egy ország

2018. augusztus 29. 17:12

A fő szervezőelv a jogszabályok keretein belüli politizálás helyett a felülről vezérelt politikai akarat lett.

2018. augusztus 29. 17:12
Herczeg Márk
Herczeg Márk
444

„Mostanra eljutottunk oda, hogy már a választási színjáték sem tabutéma. A magyar társadalom egyszerűen kényszeredetten benne maradt a szerepben, amiben eljátssza, hogy elhiszi, hogy ez még egy felvilágosult állam, egy modern társadalom, egy ténylegesen működő ország.

A színjáték – mint a világon a legtöbb új autokrácia esetében – a nemzetközi közösségnek szól: a vezetők egyszerűen sok esetben (legalábbis eleinte) nem akarják vállalni, hogy egy totális diktatúrával cikivé tegyék magukat, így – bár minden lehetséges módon megszegik a joguralom szabályait, és folyamatosan kiskapukkal élnek – kerülik a nyílt, formális elnyomást.

Ahogy a nemzeti díszletépítés rendszereiről szóló videóinkban is bemutattuk, a magyar államrendszer eleve felidézte a rakománykultuszt: amikor az 1940-es években amerikai csapatok mentek Vanuatura, a bennszülöttek megfigyelték, hogy az ott állomásozó katonák nem végeznek hasznosnak vélt munkát, a javakat repülőgépen kapják. Így a szigetlakók azt hitték, a külföldiek különleges kapcsolatban lehetnek az istenekkel, hiszen csak így juthattak ekkora gazdagsághoz. A bennszülöttek ezért bambuszból szimbolikus leszállópályákat és irányítótornyot építettek, és repülőgép-utánzatokkal próbálták odacsalogatni a rakományt szállító repülőket.

Ehhez hasonlóan nyugati mintára mi is felépítettük a demokratikus intézményeinket, de ezeket nem mindig sikerült vagy akaródzott megtölteni tartalommal. 2010 óta viszont már nem is próbálkozunk, a hatalom direkt kiüresítette az intézményeket, a fő szervezőelv a jogszabályok keretein belüli politizálás helyett a felülről vezérelt politikai akarat lett, méghozzá az élet egyre több területén. Az alábbi Patyomkin-intézmények, fontosabb pozíciók és bábszerepek csak látszólag léteznek, valójában ezek nélkül is hasonlóan működne ez a többpárti kleptokrácia/uradalom.

Köztársasági elnök

A nemzet egységét megtestesíteni hivatott Áder János pozíciója jórészt szimbolikus, épp ezért az államfő a rendszerben található látszatintézmények egyik legszimbolikusabbja: az első beiktatási beszédében kiállt a nyugatos polgárosodás mellett, hogy aztán jó pártkatonaként gond nélkül aláírja az összes, látványosan és pofátlanul a nyugatos polgárosodással szembemenő törvényt. (Áder bukott elődje, Schmitt Pál becsületére legyen mondva: ő még csak sem próbált úgy tenni, mintha több lenne Orbán emberénél.)

Miniszterek

A negyedik Orbán-kormányban olyan miniszterek vannak, mint az emberi erőforrások minisztere, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vagy a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Emellett már egy Miniszterelnöki Kormányiroda is van, amihez például a szerencsejátékok felügyelete is tartozik, csak hogy még egyértelműbb legyen, hogy itt minden döntés Orbán Viktoré.

És akkor még ott van a korrupciógyanús ügyekben nyakig álló Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes vagy a kifejezetten kampánycéllal kinevezett, szintén extrémen súlyos ügyletekkel és gyorsan gazdagodó rokonokkal körülbástyázott Kósa Lajos »megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter« (akit a választás után visszahívtak, hogy új feladatokat kapjon). A fő szempont a politikai hűség, a propagandaminiszter saját bevallása szerint is csak azért felel, hogy Orbán Viktor nyerje meg a választásokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DavidBL
2018. szeptember 01. 08:14
Generidióta cicafiúka
Newman
2018. augusztus 30. 17:11
Te nem akarsz elmenni Magyarországról? Semmi rettegés, vagy aggódó félelem? NE MÁÁÁ!
atila68
2018. augusztus 30. 12:21
#majdnemalegalja
1000bocs
2018. augusztus 30. 09:29
Azért vicces bármelyik random ballib érrelmezest olvasni, mert nyolc éve egyszer sem találták el mi történik, vagy mi fog történni. Az ő rossz elemzéseikre adott hibás válaszaikkal most nem itt tartanánk. Az nem esik le nekik, hogy a lakosság nem akarolyan világot mint amilyet ők - mégis elvárnák hogy bár elenyésző a számuk, mindenki hozzájuk igazodjon. Fenti cikk írója is ott vesztette el az esélyt arra hogy komolyan vehető legyen amikor egy Göncz után azt képes állítani hogy Áder személyével kiüresedett a Köztársasági Elnöki hivatal tekintélye. Egy Göncz után. Gyerekek. Orbánék a világ pénzét ellopják, de mellette annyi minden épül - pedig ellopták a pénzt - hogy mozdulni sem lehet az építkezésektől. A gazdaság köszöni szépen jól elvan a baloldali szakértelmeteknélkül, mint ahogy azt is elviseljük nap mint nap hogy elmagyarázzátok az mitől nem korrupció amikor ti loptátok szét a világ minden pénzét és még az ország is csődbe ment. Szakértők. Mint a fenti cikk írója. Aki nem fizetett rezsimszolga, és nem propagandista. Hisz egy milliárdos pénzéből olyan cikkeket ír, ami a milliárdos politikai manővereit segíti, és nincs egy szava, egy kósza gondolata ami a gazdája terveit kritizálná vagy egyet nem értene vele. Nem propagandista az ilyen, hanem “független”. Most mit lehet csinálni egy bandával, aki mindig téved ugyan, de legalább nem titkoltan szemellenzős és alpári mód agressziv, mint a mandi balos teollserege? Epmagyarázni nekik, milliomodjára hogy mit jelentene tükörbe nézni? Egy olyan bandának, aki minden teny és a történelem ellenére nem hajlandó befogadni a nyilvánvalót, miszerint a balos ideológia a világ legkártékonyabb vallása és leggyilkosabb ideológiája? Inkvizítoroknak magyarázni, hogy a hitük dogmái köszönőviszonyban sincsenek a valósággal? Ugyan. Rájuk kell hagyni. Hisz “aki huszébesen nem forradalmár az hazudik, aki ötvenévesen még mindig baloldali az értelmi fogyatékos.” Majd kinövik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!