Amerikai professzor: Orbán Viktor egy modern hős

2018. január 23. 17:15

Bátorságáért dicséri Orbán Viktort egy amerikai professzor, amiért a magyar kormányfő ellenáll a keresztényellenes EU-s erőknek és a bevándorlásnak, ugyanakkor némi kritikát is megfogalmaz a miniszterelnökkel szemben.

2018. január 23. 17:15

Orbán Viktornak „megvan a bátorsága és integritása, hogy ellenálljon az Európai Unió szekuláris erőszakoskodásának és azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek arra kényszerítenék Magyarországot, hogy számtalan muszlim bevándorlót engedjen be az országba” – írja az Imaginative Conservative című, amerikai jobboldali véleményportálon Joseph Pearce egyetemi tanár, katolikus szerző, aki Orbán Viktornak a portálon is közzétett karácsonyi üzenetét elemzi írásában részint egyetértve a magyar miniszterelnökkel, részint kritizálva őt. Mint Pearce írja: Orbán hibája a a saját nemzete imádata.

Pearce elsőre olvasásra nagyszerűnek találja a kormányfő alábbi sorait: „Amikor meghúzzuk önazonosságunk határait, akkor a keresztény kultúrát jelöljük meg büszkeségünk és fenntartó erőnk forrásaként. A kereszténység kultúra és civilizáció. Benne élünk. Nem arról van szó, hányan járnak templomba, vagy hányan imádkoznak őszintén. A kultúra a mindennapok valósága. Ahogy beszélünk, viselkedünk egymással, amilyen távolságot tartunk egymástól, ahogy közeledünk egymáshoz, ahogy belépünk ebbe, és ahogy eltávozunk ebből a világból. Az európai emberek számára a keresztény kultúra határozza meg hétköz­napi erkölcseinket.”

Második olvasatra azonban – úgy véli – problémás a szöveg, a kereszténység ugyanis szerinte mindig alázat, nem pedig büszkeség tárgya kell, hogy legyen. Pearce azt is kifogásolja, hogy Orbán a kereszténységet kultúraként és civilizációként határozta meg, vallás helyett. Őszerinte ugyanis a kultúra és a civilizáció a vallásból, a hitből jön létre, a kereszténység pedig egy vallás, hit az igaz Istenben, aki megtestesült Jézus Krisztusban. A vallást pedig, aminek a kultúra és a civilizáció a gyümölcse, igenis determinálja, hogy mennyien járnak templomba, és mennyien imádkoznak valódi odaadással.  Így aztán minél kevesebben imádkoznak és mennek templomba, annál kevesebben lesznek igazán civilizáltak és kulturáltak.

Peace Chestertont idézi: a modern nyugati világ keresztény tőkéjét éli fel: abból él, azt költi el, de keresi újra. Hozzáteszi: igaza van Orbánnak, hogy a keresztény kultúra az élet kultúrája, de a mai, kortárs nyugati kultúra bizony nem az élet kultúrája.  Hanem „éppen ellenkezőleg, a halál kultúrája, beleértve a forradalmi Franciaország, a forradalmi Oroszország és a nemzetiszocialista Németország halálkultúráját, amelyek eredetüket tekintve mind európaiak, és mind a felvilágosodás keresztényellenes hitehagyásában gyökereznek.” Pearce szerint ugyanez a mentalitás vezet az abortuszok és eutanáziák nagy számához is. Mint megjegyzi: Orbán Viktor bizonyára egyetértene, de mégis hangsúlyozni kell, hogy ezek is az európai kultúra sajátosságai.

Joseph Pearce arra is felhívja a figyelmet: a kereszténység nem európai sajátosság, ami az európaiak magántulajdona. Európa is pogány volt a kereszténységre térítése előtt, a kereszténység pedig az egész világon elterjedt, sőt ma jobban védelmezik azt a hithű afrikai püspökök, szemben a modernista európai püspökökkel. „Nem merjük azt jósolni, hogy Európát a jövőben afrikai és ázsiai keresztény misszionáriusok fogják újraevangelizálni, ami finom irónia lenne, az isteni humor jele?”

Az Imaginative Conservative szerzője úgy látja: „Orbán Viktor kétségtelenül bölcs és bátor vezető. És az utópiákkal kapcsolatban is igaza van, de csak részben.” Ugyanis – ellentétben a magyar kormányfő állításával – sokan tudnak utópiákban élni, s ezt ő is megtapasztalta, küzdve a kommunizmus utópiája ellen.

Joseph Pearce azzal zárja sorait: „az Orbán beszédét érintő kritikám ellenére, amelynek nagy részét teljes szívemből megtapsolom,  tisztelője maradok bátorságának és elhatározásának a szekuláris európai zsarnoksága elleni küzdelemben. Ő egy modern hős. De még a hősöket is ki kell javítani, amikor hibáznak.” Pearce szerint Orbán „testvér kéz a kézben, a keresztényellenes ellenséggel szembeni küzdelemben”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2018. január 24. 16:48
Már lassan meg sem kell lepődni a hasonló megállapításokon olyan gyakoriak. Ps: Orbán for president for EU
he-he
2018. január 24. 14:49
Szerintem meg egy bolsi köcsög.
pemete jakab
2018. január 24. 10:34
"Amerikai professzor: Orbán Viktor egy modern hős" Egykor Sztálint és rendszerét is sokra tartották egyesek Nyugaton, aztán évek alatt megváltozott ezeknek az embereknek a véleménye. Talán mert kicsit tájékozódtak, mit is dicsőítenek.
csuka
2018. január 24. 08:47
A Kedves maffiózó vajda egyszerű hazaáruló és tolvaj. Rövidítve: geci. /simlicska/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!