Az írástudók árulása, levél Babits Mihályhoz – Napi Maxima

2017. augusztus 30. 12:16

Én ott látom az egészség symptomáit, ahol te a betegséget. Azoknál a művészeknél és bölcselőknél, akik őszintén és radikálisan akarják saját életüket magukévá tenni s ezen életben megigazulni.

2017. augusztus 30. 12:16
Szilasi Vilmos
Nyugat

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

 

„Én ott látom az egészség symptomáit, ahol te a betegséget. Azoknál a művészeknél és bölcselőknél, akik őszintén és radikálisan akarják saját életüket magukévá tenni s ezen életben megigazulni. Ily élet természetszerűleg chaotikusabb, mint szép, rendezett elsajátítása a szavaknak. De önfeláldozóbb is, mert magát hozza áldozatul, mint Sokrates s nem fizet hibáiért s mindenért, amit elmulasztott egy kész igazság könnyen szerezhető készpénzével. Önmagával fizet és tudja, hogy e fizetésben osztályosai vannak, mert tudja, hogy életünk igazságainak felfedezésénél az egyes szükségképpen mindig útban van. Felemás, – útban az igazság felé, mely mindig a nem-igazon keresztül vezet. Épp felemás volta az igaz élet felemás volta s hogy nincs csillaga, mely előtt leboruljon, csak azt mutatja, hogy nem csillag neki a lámpa, melyet egy könnyen elkészülő kor előtte felgyújtott.”

Szilasi Vilmos: Az írástudók árulása – Levél Babits Mihályhoz. In: Nyugat, 1929, VII. szám.

 

Szilasi Vilmos (1889-1966) emigráns magyar filozófus, fiatal korában Babits Mihály legjobb barátja. 1947-től 1962-ig a kor filozófiai trónusánának, a Freiburgi Egyetem filozófia tanszékének vezetője, Martin Heidegger és Edmund Husserl közvetlen utóda. A Nyugatban 1929-ben megjelent tanulmányában Babits Mihály „Az írástudok árulása” című esszéjét támadja, mivel véleménye szerint Babits idealisztikus világnézete nem alkalmas a világ megértéséhez. Szilasi szerint a történeti gondolkodás nem csak annyit jelent, hogy tovább visszük elmúlt korok ideáit, hanem hogy azokat minden korszakban saját magunk újra teremtjük. A fenomenológus Szilasi, nem hisz Babits történeti bizonyítékainak, véleménye szeint az írástudó éppen a történeti falakat rombolja és szabad utakat nyit, valamint - ha szükséges - új falakat teremt.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
megfejtô
2017. augusztus 30. 23:15
De ez egy jò ès magas színvonalù vita! - Amint azt a kommentek szàma is mutatja... Kösz Babits, Szilasi meg Mandi ;)
Bell & Sebastian
2017. augusztus 30. 12:52
Babits hitvitát nyitott a Nyugatban és elsőre ezekbe rúgott bele. Találva érezték magukat, no. Míg az itthoniak kivárták a villámlás végét, elvégre nem róluk volt szó. Áá, dehogy! Az antifasiszta géneket a lapulevél alatt lapulók csak valamivel jóval később fedezték fel magukban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!