Polgári társadalom vagy Kádár-rendszer

2017. április 18. 10:17

Nem a párthoz csatlakoztam, hanem egy programhoz, amely radikálisan szembehelyezkedik a Kádár-rendszerrel.

2017. április 18. 10:17
Körömi Attila
Magyar Nemzet

„Nem a párthoz csatlakoztam, hanem egy programhoz, amely radikálisan szembehelyezkedik a Kádár-rendszerrel. Állhatatosan küzd ellene, és lecseréli egy élhető világra. A törvényességet, a szorgalmat, a minőséget képviseli. Beálltam a program mögé, lojális voltam a szervezet vezetőivel. De hazudtak nekem, és ezzel mélyen és végletesen megbántottak. Kihasználtak. Természetesen a párttal való szakításomig sokat vívódtam érzelmeimmel, a frakcióülésen elhangzottak sokkoltak, de a végkövetkeztetés higgadt, rideg döntés volt. Az otthonról hozott, majd az évek során bennem formálódott, a tapasztalatok révén is letisztult értékrend késztetett cselekvésre. A kilépéssel a közéletben addig eltöltött tizennégy év rám eső felelősségét is vállaltam. Úgy éreztem, döntésem valódi okairól nem beszélhetek. Ki hitte volna el? A sajtónak sem akartam témát adni. Egy-két hétig a hasábokon tartott politikai durranás lett volna az eredmény, ezzel pedig kilépésem a szűkebb pátriámban élők számára elveszítette volna valódi jelentőségét. Érveim nem beértek volna a nyilvánosság előtt, hanem a szétporladás lett volna a sorsuk. Ez a helyzet lett az előre látható csapdám. Közeli támogatóimnak is konkrétumok nélkül beszéltem a kilépésről. Meg nem nevezett nyomós okokra hivatkoztam, esetleg hozzátettem: »Idővel rájössz magad is.« Nem haragudtak, de a találkozókon teljes értetlenség fogadta bejelentésemet. (...)

A polgári gondolkodásban hiszek. Saját erőből jöttem vissza az állampolgári létbe. Nyugodt lelkiismerettel képviselhetem azt, amiért 1998-ban vállaltam az országgyűlésiképviselő-jelöltséget. Hiszek az erkölcsös kormányzásban. Hiszek a korrupció elkerülhetőségében. Töretlenül hiszek a polgári gondolkodásban, magatartásban. Azzal, hogy kiléptem a politikusi szerepből, csak a kosztümöt vetettem le, a felelősségem változatlan, mi több, a nyolc parlamenti év történései köteleznek, ezért született meg ez az írás is. Egy volt országgyűlési képviselőtől, aki más perspektívából látta a folyamatokat, aki lelátott a kút mélyére, elvárható kötelesség, hogy hozzájáruljon a tisztánlátáshoz. Nem történt más, mint hogy e kötelességemet, késlekedve ugyan, de teljesítettem. Más nézőpontból: letettem a terhet, amit tizenhárom éve cipelek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2017. április 19. 00:13
ezek szerint a fideszben régóta tudják, hogy nálunk a rendszerváltás megbukott, és a magyarok döntő többsége a Kádár-rendszert vágyta vissza azért ez nem zavarta a fidesz politikusait, hogy továbbra is komcsizzanak (miközben nálunk a kis gömböc...rákosimátyás volt az utolsó komcsi)
Einar
2017. április 18. 21:58
Én meg hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek Magyarország feltámadásában! De benned nem. Helyezzük már ezeket az ócska vádakat más történelmi környezetbe? Hogy nevezzük ma azokat a potentátokat, akik Hunyadit állandóan (mai kifejezéssel) korrupcióval vádolták, meg hogy túl nagy hatalmat épít ki? Hazátlan, gyáva, árulóknak.
OrangeOrder
2017. április 18. 21:13
2004, ideje volt leközölni :D A Jobbik maradt, ami volt?
kerekes
2017. április 18. 19:59
Rohadt áruló, nem sül le a képedről a bőr, Körömi ?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!