Igény lenne, esély kevés

2016. június 03. 09:06

Komoly választói bázissal, infrastruktúrával bíró pártok lecsúszását láthattuk, berobbanást, igazi gyűjtőpárttá válást azonban egyelőre csak Orbán tudott produkálni.

2016. június 03. 09:06
Tamás Ervin
Népszabadság

„Csakhogy a kis párt nagy akar lenni. Másutt számos példa akad a kiugrásra – a társadalom szomjazik az újra, azokra, akiknek tettei nem fordultak még szembe igéikkel. A növekedés idehaza mégis korlátokba ütközik. Különösen akkor, ha nem »puhulnak«, ha nem vállalják a voksvadász kiüresedést. A Jobbik mostani helykeresése is arról tanúskodik, hogy vezetője úgy ítélte meg: pályamódosítás szükséges ahhoz, hogy áttörjék a maguk építette karantén falait. Koalícióképességük valószínűleg megnő, de ha alaposan elemzik a rendszerváltás óta eltelt időszak történetét, nem biztos, hogy fűlik erre a foguk. Egyedül kormányra aligha léphetnek, koalíció­képességük nőhet a Fidesz felé, ha úgy alakul. Az LMP sorsa viszont azt jelzi, hogy az egyenlő távolság elve könnyen csődöt mondhat, különösen egy betegesen kettévált országban. Így járt az LMP-ből lemorzsolódott két szervezet, holott egymástól eltérő profiljuk akár alkalmassá tehette volna mindkettőt a megerősödésre.

Ha azt állítjuk, hogy a hazai koalíciók rossz emlékeket idéznek az addig önálló pártok számára, hát a korábbi szövetségkötések sem adnak túl sok okot a derűlátásra – az összefogás, mint szó is kiment a divatból. (Utólag nehéz megállapítani, hogy a lendülettel induló Bajnai-alakulatot nem az LMP általi kikosarazás tolta-e végképp vakvágányra.) Komoly választói bázissal, infrastruktúrával bíró pártok lecsúszását láthattuk, berobbanást, igazi gyűjtőpárttá válást azonban egyelőre csak Orbán tudott produkálni. Ha Torgyán József jellemzésére még emlékszik valaki a Fideszről, mint »üzenetrögzítős« alakulatról, azt tudja igazán értékelni a változást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2016. június 03. 17:41
Mondja Mátyás Kecskeméten: Nem rés az, de erős bástya! Hogy romlanak a bástyafalak Vakhitében nem is látja... De dübörög már lenn a Föld is! Felröppen a lyukas zászló! Magyart hívni a csatába. Fut a zsarnok, menekülnek... A sok szolga fut utána!
Selamat
2016. június 03. 15:01
Láthatóan a NOL-nál erős lenne rá az igény. Aztán itt ki is pukkant az egész. NINCS semmiféle igény se egy új baloldalra, se egy liberális oldalra. Ha lenne, vagy lett volna, már rég összeállhattak volna az arra éhezők. De nincs mire éhezni. A baloldal valódi szerepét már réges régen átvette a Fidesz. A maradékot meg a Jobbik vette magához, és éppen most élesítik rá még jobban a politikájukat.
orion
2016. június 03. 14:53
"igazi gyűjtőpárttá válást azonban egyelőre csak Orbán tudott produkálni." Hát ez van, ha tetszik, ha nem. "Igény lenne, esély kevés" Arra is van igény, hogy a magukat állatnak képzelő egyedek az agybajuknak megfelelően élhessenek.
vanádium
2016. június 03. 12:24
Ez is jelzi ,hogy a legnagyobb hazug és csaló orbán Európában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!