Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Gyámügyi sóhivatalok

2016. június 11. 09:26

Újabb gyermekgyilkosság borzolja a kedélyeket. A gyilkossággal alaposan gyanúsítható apa, bár én inkább nemzőt írnék, próbált összevissza hazudni, tizenkilenc éves párjával együtt.

2016. június 11. 09:26
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

De ki számít kiskorúnak? Mindenki, aki nem töltötte be a 18. életévét. Ezen belül védekezésre korlátozottan képesnek tartjuk a 14 és 18 év közöttieket, és védekezésre képtelen gyermekkorúnak minősül az, aki 14 év alatti. Egy csoportba tartozik tehát a teljesen magatehetetlen, napi 24 órás gondozásra szoruló csecsemő és a kiskamasznak nevezhető erőszakos utcagyerek, aki egy mobilért vagy egy jóképű bicikliért leveri a nyeregből az osztálytársát. Keresem a láncszemet, amelynek gyengesége folytán csecsemők és kisgyermekek halnak meg szüleik kezétől. Tisztában vagyok azzal, hogy egy tízéves gyerek is roppant módon kiszolgáltatott tud lenni ostoba vagy gonosz szüleinek, de ő mégis szólhat egy tanárnak, segítséget kérhet egy emberséges felnőttől, s még az óvodás is elsírhatja magát az óvó néninek, ami után a szülő beszélgetésre invitálható, felelősségre vonható. S ha az állam nem tűri az agresszív szülőt, és emberi jogi vakerra való tekintet nélkül sittre vágja, ha az bosszúból megüt egy tanárt vagy óvónőt, akkor a pedagógus is bátrabban ki tud állni. Ne feledjük, a gyöngyösi gyilkos J. Médea nagyobb gyereke csak azért nem jutott kis húga sorsára, mert a bölcsődében kapott enni. Egy kéthetes vagy másfél éves gyerek kiszolgáltatottsága egy tíz–tizennégy év közti gyerekével össze sem vethető. Rettenetes, ha egy kiskamasz kenyeret kér a szomszédtól vagy az iskolában vagy idegenektől az utcán, de az éhenhalásra mégis kevesebb az esélye, mint egy élettől és ételtől elzárt másfél évesnek. A gyöngyösi kislány, aki olyan csontsovány volt, hogy a szülők csak este tíz után merték levinni sétálni, ugyan kihez fordulhatott volna segítségért?

Vajon praktizál-e még az orvos, aki »elfelejtette« jelenteni a gyámhatóságnak, hogy egy elegáns nő, J. Médea (nomen est omen) hibátlanul manikűrözött kezén már rég kattannia kellett volna a bilincsnek? És hány halálnak kell bekövetkeznie, hogy az állam kicserélje a gyerekvédelemben a gyenge láncszemet? Láthattuk, kevésbé a védőnő, sokkal inkább a gyámhatóság, a gondatlan orvos, a hanyag hivatalnok hibáztatható. Mert mindig van egy-két ember, aki próbál tenni valamit, mások viszont ülnek az íróasztaluk mellett, és nem érdekli őket az, amiért a fizetésüket fölveszik.

Nem kellene végre meneszteni a gyámhivatalt sóhivatalként működtetőket?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2016. június 12. 22:14
A drogos "anyukákkal" mi van? Amúgy: Aki nem lát példát, az nem gonosz, hanem mérhetetlenül buta. Buta, mert nem arra nevelik, hogy tanuljon! Szülőnek sem születik mindenki. Szülővé válik az ember. Azáltal, hogy emberként viselkedik, vagyis hallgat azokra, akik a szülők és a gyerek javát szolgálják. Ja, hogy kizárólag az elfogadott, ha a fiatal kitiltja anyját, apját a gyereke mellől, aki attól agresszív, mert mindenkiben rosszat lát? No, ilyen ember nincs a liberális világban. Az ilyenek áldozatok, ugye. Mit tetszik gondolni, milyen szülők lesznek azok, akiket Pukliék tüntetésre, hőbörgésre "nevelnek", akik attól "valakik, mert együtt "osztályozzák" a kormányt egyes alá? Az emberi lét alapja a munka. Szülőnek lenni még ettől is több, egy életen át tartó, le nem vethető feladat. A munkánkat, feladatunkat ellátni pedig meg kell tanulni. Nem az utcán és nem Puklitól.
Harangláb
2016. június 12. 14:19
A cikkben van sommás és igaztalan megállapítás is, meg sok igazság is van benne... A lényeg, hogy az emberek többsége nem marad közömbös, ha gyermekbántalmazásról van szó...
peninsulavaldes
2016. június 11. 20:02
ez az eset megmutatta a rendszer lyukait.
balbako_
2016. június 11. 18:59
Ez csak a Simicska Harsonánál ilyen egyszerű. Elveszik valakinek a gyerekét akkora nemzetközi bíróságokig futnak a jogvédők jóasszony!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!