Egy másik Németország

2016. május 24. 11:29

A komolyan vett bűntudat sajátos újabb nemzeti büszkeséget generált, és egyre több német kezdte úgy érezni, hogy Európa morális vezetői lettek.

2016. május 24. 11:29
Boros János
Magyar Hírlap

„A komolyan vett bűntudat sajátos újabb nemzeti büszkeséget generált, és egyre több német kezdte úgy érezni, hogy Európa morális vezetői lettek. A morálhoz azonban erő kell, nem csak érzés, hanem energia a cselekvéshez. Azt hitték, van elég erő, van elég tartalék, türelem. De a menekültek egyre jöttek, az áradat nem akart véget érni. A menekült másnap, egy hét, egy hónap múlva is ott állt az ajtó előtt, segítséget kért, miközben ott voltak a napi gondok is. Merkel vállalását mindenki vállára helyezte, de még a rá háruló feladatot sem volt képes ellátni; nem szabadította föl azokat az adminisztratív és technikai eszközöket, orvosi ellátóintézményeket és iskolákat, amelyek emberszámba vették volna az oly nagy lelkesedéssel befogadottakat.

A lelkesedés harmadnapján jelent meg a kimerültség, a letargia, a pszichológiai és társadalmi feszültség. Ha eddig nem tudták a mohamedánokat a német társadalomba integrálni, ha egyre nagyobb és zártabb zárványok jöttek létre a városokban, akkor az érkezőkkel miért lenne más a helyzet? A morális jó szándék a kiegyensúlyozott politikai spektrumú ország polarizálódásához vezetett. Az áradat nem sodorta el, de felrázta a történelmi álomban élő országot, a menekülteket ellátó emberek úgy érezték, cserben hagyta őket az ország vezetése. A média, amely nagy hangon tudósított 2015 nyár végén a menekültek magyarországi körülményeiről, esti híradókban szemérmesen annyit közöl, hogy a németországi településeken sportcsarnokokban helyezték el a menekülteket, ám a helyszíni forgatást nem engedélyezték. Ehhez képest Magyarország a tudósítók eldorádója volt, sok ifjú riporternek adott lehetőséget otthoni karrierje megalapozásához. Félelem lopakodik a szívekbe, már a német tudósítók is félnek a viszonyok nyílt feltárásától.

Angela Merkel már Recep Tayyip Erdogantól is megijed és nem tartja annyira fontosnak a vélemény szabadságát. A félelem az Európai Unióra is átragad, hivatalos honlapjáról levették egy lipcsei színház előadásának ismertetését, amelyben az örményeken elkövetett törökországi népirtás a téma. Mi ez, ha nem a demokrácia épületének düledezése? Az »Orbán segíts!« (Orban hilf uns!) kifejezés a leggyakoribb német fohászkodássá lépett elő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hiábaéltvoltaire?
2016. május 24. 15:30
Ez a csávó egy akkora gerinc nélküli arc, hogy olyat még a világ nem látott. Képes leírni: "A németországi baloldali gondolkodók közt divatossá vált emlegetni a Jürgen Habermas által bevezetett „posztnacionális konstelláció” fogalmát, egy nemzetek utáni Európa eszméjét, amelyről azonban a kétezres évek elejére kiderült, hogy néhány (elsősorban) helyi értelmiségin kívül nem sok visszhangot keltett a kontinensen." Jelzem Boros két borzalmasan gyenge könyvet írt arról, hogy Európai Egyesült államokra van szükség, ennek eszméit az általános iskolától kezdeve tanítani kell és hogy Habermas milyen jó inspirációkat nyújtott ehhez. Jelzem, az Európai Egyesült Államokig még Habermas sem jut el, mondjuk neki esze is van. Ja hogy jött egy kormányváltás és Borosnak helyezkednie kellett. http://communicatio.hu/doktoriprogramok/kommunikacio/belso/bevhumankomm/20101/borosjcsiszera.htm
vendelin
2016. május 24. 14:11
Szerintem ez a Németország sok szemponból nem annyira "másik". A morális fennsőbbrendűségükbe vetett hitük Nieztsche óta megjelenik, ilyen-olyan formában. Továbbá alapvető jellemzőnek tűnik német barátaink esetében a vezetőhöz való abszolút, gyakran irracionális hűség.
Vezetéknév Utónév
2016. május 24. 13:50
Boros irracionális, impulzív és arrogáns lényként próbálja beállítani Merkelt. Pedig a német kancellár viselkedése nagyon is racionális és humanista: a menekültek befogadását nemzetközi egyezmények, ET-irányelvek, EP-határozatok, és a német alkotmány is előírja (16a cikk). A keresztény morálról nem is beszélve. Másrészt finoman szólva abszurd, hogy az a Boros riogat Európa bevándorlás és multikulti miatti összedőlésével, aki 2000-ben (kissé esetlen magyarsággal) még ezt írta: "A világföderáció megvalósításához az első és legfontosabb lépés az Európai Egyesült Államok létrehozása, amelyet elsősorban az európai népek "európai" iskolázásával lehet elősegíteni. Azzal, hogy legalább annyira európainak tekintsék magukat, mint amennyire hollandnak, olasznak, csehnek vagy magyarnak. Azzal, hogy felismerjék, sokkal több közös elem van a gondolkodásukban, szokásaikban, életmódjukban, mint ami elválasztja őket. Azzal, hogy belássák, egyetlen földdarabot birtokolnak, ahol nincs értelme el- és bezárkózni, ahol minden gazdasági, ipari, kulturális vagy politikai tevékenységnek valamilyen módon hatása van a koninens életére. Azzal, hogy kíváncsivá tesszük őket más európai népek kultúrája iránt, megismertetjük és megszerettetjük velük a szomszéd és távolabbi népek ételeit, zenéjét, építkezését. ... Felfedeztethetnénk a népekkel a más népek nyelvét, és örömüket lelnék egymás meglátogatásában, miközben a kommunikáció első nehézségein a közösen beszélt koiné-angol segítene át." (Boros János: A demokrácia filozófiája, jenekor, 2000, 271. o.)
péterx
2016. május 24. 12:10
A 2015-ös kezdettől fogva , nálunk az "utca embere" is előre látta , ami most van . Merkel pedig nem látta ?...Orbán azonnal és elsőként mondta ki , félelme nélkül , hogy ez a migráns-áradat az EU és Európa sírásója .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!