Soros tévedései

2016. május 23. 08:24

Aki Széchenyit idéző léptékben áldozott magánvagyonából szülőhazájára, akinek világméretű jótékonysági tevékenysége ismertetéséhez szűkek ennek a cikknek, de az egész oldalnak is a keretei.

2016. május 23. 08:24
Batka Zoltán
Népszava

„Orbán Viktor, a (Soros-pénzen is) képzett politikus pontosan ismeri a filozófusból lett pénzember nézeteit. Éppen ezért ütött meg ilyen agresszív hangot: a mára magába fordult, bezárkózó orbáni államkísérletre nincs veszélyesebb, mint Soros és mestere, Karl Popper elképzelése a »nyitott társadalomról«.

Erősen dióhéjban: Popper és Soros szerint az ember, a közösség nem alkalomszerűen, hanem folyamatosan téved. A társadalmi rendszer különböző szintjén megjelenő tévedések kölcsönösen felerősítik egymást, illetve visszahatnak a rendszer alapjára is  ezt a jelenséget hívja Popper nyomán Soros »reflexivitásnak«. Azaz a neoliberális elmélettel szemben a kontroll nélküli szabadpiac nem egyensúlyi állapot felé halad, ellenkezőleg, egyik végletes kilengésből a másikba csap át. Így alakulnak ki gazdasági válságok  a reflexivitás tankönyvi példájának mondható a 2008-as összeomlás , és ugyanezen rugóra járnak a politikai rendszerek veszélyes elfajulásai.

A politikai-gazdasági rendszer ezért szüntelen megkérdőjelezésre, cáfolatra és korrekcióra szorul. Ez az álladó önkontroll csak »nyitott társadalomban« lehetséges, ahol a civil szféra kiépülésével és megerősítésével kialakulnak a társadalmi önkorrekció mechanizmusai.(...) 

Addig is, amíg kiderül, hogy kinek lesz igaza, megkérdezném: mint az egyik legnagyobb kortárs magyar, Soros György, aki komoly pénzösszegekkel segítette a szovjet elnyomás ellen küzdő ellenzékieket, aki Széchenyit idéző léptékben áldozott magánvagyonából szülőhazájára, akinek világméretű jótékonysági tevékenysége ismertetéséhez szűkek ennek a cikknek, de az egész oldalnak is a keretei, szóval egy ilyen világtörténelmi jelentőségű magyar vajon miért nem méltó a nyitott figyelemre  akár a jobboldalon is. Lehet Sorost is kritizálni, sőt elméletéből következően: kell is. Egy dolog azért biztos: aki Putyintól Lukasenkón át Kazahsztánon és Türkmenisztánon át Mianmarig világszerte annyi diktátor ellen lép fel, az rossz ember nem lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2016. május 23. 16:21
"Popper és Soros szerint az ember, a közösség nem alkalomszerűen, hanem folyamatosan téved." Ja, ha az ember is, meg a közösség is folyamatosan téved, akkor nincs mit tenni..
kjkj945
2016. május 23. 16:14
Fa .
kjkj945
2016. május 23. 16:14
Soros-pénz Bajnaiéknak Magyar Nemzet, 2013. április 19., péntek 04:43 Több mint kétszázmillió forint adományt kapott 2011–2012-ben a Haza és Haladás Alapítvány. Bajnai Gordonékat Amerikából támogatják a legbőkezűbben, a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progress az adományok több mint felét adta.
OberEnnsinnen
2016. május 23. 16:00
" Egy dolog azért biztos: aki Putyintól Lukasenkón át Kazahsztánon és Türkmenisztánon át Mianmarig világszerte annyi diktátor ellen lép fel, az rossz ember nem lehet.”" Szar lelkivilága van annak, aki "annyi diktátor ellen lép fel,", aki: kényszeresen az emberiség haladását erőlteti, nyilvánosan. Vagy ellenkezőleg: egy XXI. századi, posztmodern próféta lenne az ilyen emberbarát? Ukrajnában például káoszt, vért, szenvedést és halált hagyott maga után Soros. És - sajnos - a Soros-i rossz csak ezután jön. Szerencsétlen ukrán nép és társai: ehetik a Soros-féle feketelevest, akár legalább 30-40 évig. Addig Ukrajna mint állam meg is szűnik, ki tudja, mi jön helyébe. Sorosnak nyilván van erre is terve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!