A PetőFIDESZTŐL a gazdaállatig

2016. március 16. 15:58

Bár Orbán eddig ódzkodott attól, hogy lekunbélázza a teljes oktatási és egészségügyi ágazatot, főként, hogy ezeknek a szféráknak köszönhette kétharmados győzelmét. Most ezen is túlesett.

2016. március 16. 15:58
Hont András
Hont András
HVG

„Bár Orbán eddig ódzkodott attól, hogy lekunbélázza a teljes oktatási és egészségügyi ágazatot, főként, hogy ezeknek a szféráknak köszönhette kétharmados győzelmét. Most ezen is túlesett, az ellene demonstrálókat némileg kusza hasonlattal egy olyan pislákoló növényként jellemezte, amelyik gazdaállat híján nem jut infúziós segélyszállítmányhoz, ezért gyökerei elszáradnak a magyar anyaföldben...

Mit lehet ehhez hozzátenni? Legföljebb annyit, hogy tényleg nehéz lehet épen megúszni a megannyi irányváltást, kacskaringót. Orbánnak nemcsak a ’89-es PetőFIDESZ-t vagy az ellenzéki ígéreteit kell rendre megtagadnia, de korábbi kormányzását is, amelynek ha nem is a kármáni nemzet csinosodása-formában vagy Széchenyi programjához mérhetően, de legalább a Wermer Andráshoz köthető marketingmódon volt pozitív üzenete. A habonyizmus ennek tagadása: csupa keserűség, vicsorgás, utálkozás. S vajon az áldozatkészségről és bátorságról szőtt nemzeti önképnek mennyire felel meg, hogy ennek célpontjai soha vissza nem ütő bürokraták, illetve elesett menedékkérők, az más kérdés.

Ami nem kérdés, hogy a nagyszabású Európa-mentő terv humbug, amely semmiféle megoldáshoz nem visz közelebb. Mert a probléma Orbán Viktortól függetlenül létezik, valóban átrendeződik a világ, a demográfiai változások évtizedek óta ismertek, és már akkor is kihívást jelentettek, amikor a főellenség még a vizitdíj volt vagy a rezsi. Léteztek azonban olyanok is, többnyire kielégületlen értelmiségiek, akik megkíséreltek válaszokat keresni, és most az Unió politikusainak egy része is kétségbeesetten keresi a megoldást. Ami nyilvánvalóan nem az, hogy keresztül-kasul szögesdrótozzuk a földrészt, és hergeljük a mindentől megszeppent nyárspolgárokat. Ez csupán kisstílű és nevetséges. A kérdés pedig az, egyetlen kalimpáló ember jellemezhető így vagy egy egész ország. Hogy a világ bajaiért felelősséget érző, másokkal együttműködni képes, nyitott szellemű nép leszünk-e, avagy bezárkózó, kivagyi, önsorsrontó bagázs. Brüsszel vagy Pusztaszer. Nagyjából így.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2016. március 17. 11:25
De, elolvastam. Szokásom ugyanis. Azzal az egésszel van baja, amivé Orbán lett. És ami felé az országot puszta hatalomvágyból tereli az pontosan az a mentalitás és attitűd, ami a Feszty körképet is létrehozta. Egy haladás és modernségellenes, magába és a múltba forduló, mindenkiben ellenséget látó és mindenhol ellenséget gyártó politikai kurzus megnyilvánulása. Az Orbán beszéd hemzseg a nacionalista indulatokat gerjesztő olcsó pátosztól és az ellenség gyártástól. Sikerült odáig eljutnia, hogy már nem csak Brüsszel és a liberális Nyugat-Európa az ellensége, hanem saját szociáldemokrata érzelmű, a társadalmi szolidaritást, az esélyegyenlőséget még fontosnak tartó polgártársait is nemes egyszerűséggel összemosta a 19-es vörösterror elkövetőivel, csak azért mert merészelnek nem egyetérteni Ő uraságának a politikai kurzusával.
BőröndÖdön
2016. március 17. 08:38
A viktor gazdaállata Moszkvában van...
longobárd
2016. március 16. 23:57
Pusztaszer! De ezt a "Rendező" fia ugyse érti.Ahogy az apjának Moszkva, ugy neki Brüsszel
Pinter68
2016. március 16. 23:37
Remek elmélet! De nem lehetséges esetleg, hogy azért nem említi a Puklit, mert az Orbán beszédéről ír? Csak kérdem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!