Blokk

2015. november 20. 07:36

Függetlenül attól, hogy jelen esetben kinek van igaza, eddig a magyar kormány részéről csak azt hallhattuk, hogy Brüsszel mindenre rábólintott Paks kapcsán.

2015. november 20. 07:36
Erdősi Csaba
Magyar Nemzet

„A kormány értetlenül áll a brüsszeli lépés előtt, s bár jelenlegi kommunikációja alapján valóban úgy tűnik, mintha tényleg soha nem is lett volna szó a paksi építkezés kapcsán semmiféle versenykiírásról, ez nem így van. Sőt, a „projekt” 2009-es indulása után jó ideig szinte másról sem volt szó. A tenderkiírás lehetséges időpontját először 2012 elejére datálták – ezt nem más, mint Fellegi Tamás, a második Orbán-kormány fejlesztési minisztere közölte, majd egymást követték a hírek, hogyan is áll a versenyeztetés előkészítése. Öt lehetséges pályázóról beszéltek, s arról, hogy orosz, kínai, japán és koreai érdeklődők mellett a franciák is képesek lehetnek finanszírozni és megvalósítani az építkezést, így majd közülük győzhet az az egy, amelyik a legjobb ajánlatot teszi. A tenderkiírás persze csúszott, de még 2013 novemberében is téma volt, s majd csak december végén jelentette be a Miniszterelnökséget akkor államtitkárként vezető Lázár János a parlament gazdasági bizottságának, hogy a kormánynak az orosz állammal folytatott tárgyalásai közel kerültek a megegyezéshez. Ennek lett aztán a folyománya a 2014. januári üzletkötés.

Szó se róla, a konstrukció trükkös volt. Államközi szerződést kötöttünk Oroszországgal, arra alapozva, hogy az első négy paksi blokk felépítését lehetővé tevő 1966-os kontraktus jelen pillanatban is hatályos. A magyar álláspont szerint ilyen esetben nem kötelező nemzetközi tendert kiírni, Brüsszel szerint viszont az uniós közbeszerzési szabályokat csak akkor lehet mellőzni, ha maga a megállapodás »összhangban áll az uniós alapszerződéssel, a bizottság pedig pont ezt vitatja«.

Hogy a hazai döntéshozók pontosan milyen okok miatt határoztak a nyilvános versenyeztetés mellőzése mellett, azt alighanem még a kormányon belül is csak néhányan tudják. Így alighanem kevesen vannak azok is, akik valóban hitelesen képviselhetnék az ügyet a közvélemény előtt. Márpedig erre nagy szükség lenne, hiszen függetlenül attól, hogy jelen esetben kinek van igaza, eddig a magyar kormány részéről csak azt hallhattuk, hogy Brüsszel mindenre rábólintott Paks kapcsán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2015. november 20. 13:00
SCS
jeti
2015. november 20. 10:06
Esetleg nincs összefüggés a között, hogy Magyarország megtámadja a bevándorlási kvótákat. Pedig az az igazán nagy üzlet valakiknek.
madarasi.abel
2015. november 20. 09:11
Értem én, hogy rezsicsökkentés, meg occsó áram, de amíg nem látom a gazdasági számításokat, amire azt a döntést alapozta a kormány, hogy még hitelből, 4-5%- os kamattal(!!!) is megéri megépíteni az új blokkokat, addig azt sem hiszem el, amit kérdeznek.
states
2015. november 20. 09:02
Jól van kisfiam, Simicska főszerkesztő aláírja az e havi fizut.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!