A bevándorlók és a globális baloldal születése

2015. szeptember 04. 10:35

Ahogyan az első világháború bizonyos értelemben a rövid huszadik század kezdetének bizonyult, valószínűleg úgy válik majd napjaink menekülthulláma a hosszú 21. század kezdőpontjává.

2015. szeptember 04. 10:35

A menekültek tömeges megjelenésével éppen ez a helyzet: visszavonhatatlanul részünkké vált a »harmadik világ«, a »fejlődő régiók valósága«»a globális kívül«, mindaz, ami korábban egyszerűen nem képezte a nyugati ember valóságának részét. Megérkeztünk az új évezredbe, és megérkezett az új évezred első politikai dilemmája is hozzánk. Nevezetesen, hogy mindenki tudja: a menekülteket nem fogadhatjuk be, nem áraszthatnak el bennünket, nem bátoríthatjuk az érkezésüket, mert az végzetes lenne ránk nézve. Nem azért, mert különböznek tőlünk, hanem éppen azért, mert olyanok, vagy olyanok akarnak lenni, mint mi. Ők is békét akarnak, munkát, szociális biztonságot, egészséget, jómódot, a nyugati életet és technikai környezet áldásait. Mindazt, amivel mi is alig boldogulunk. Mindazt, amit csak azért tudunk megőrizni magunknak, mert feltehetőleg egyre kevesebben leszünk és nem egyre többen – és mert kihasználjuk azokat, akik egyre többen vannak. A 21. század végére a fejlett világ lakossága az ENSZ előrejelzése szerint (még kontrollált bevándorlással együtt is) a világ népességének tizedére csökken, de számunkra nincs is más alternatíva, csak a »falak a nyugat körül« (Timothy Snyder), ezzel együtt a külvilág barbarizálása, eszközként használata és globális szemétlerakóvá-kísérleti tereppé változtatása.

Nincs a »humanista polgár«, a nyugati ember liberális ideológiájának árulkodóbb szimptómája, mint az, hogy mennyivel kézenfekvőbb számunkra egy ilyen vízió, mint egy olyan, amely szerint magunk is részévé válunk a glóbusszá tágult világnak és – nemes egyszerűséggel fogalmazva – megváltozunk. Anthony Giddens még a „modernitás reflexív szakaszának« eljövetelében reménykedett, amikor az emberiséget érő kockázatok és kihívások hatására globális társadalommá változunk, és rákényszerülünk, hogy együttműködve keressük a megoldásokat az ellenőrzésünk alól kicsúszott világ problémáira. A nagy globális összeborulás azonban (gondoljunk a Függetlenség Napja című film happy end-jére) a modernitás utolsó illúziója volt, amit oly könyörtelenül váltott fel a „terrorizmus ellenes háború« ideológiája.

Mi következik mindebből ránk nézve? A baloldalról szóló érték-, habitus- és ideológiai viták résztvevői általában úgy tekintik a baloldaliságot, mint egy varázsdobozt, amelybe ha bedobunk egy témát, kijön a balos vélemény, ha bedobunk egy problémát, megszületik a balos válasz, ha bedobunk egy kormányzati intézkedést, megkapjuk, hogy az ellenzékileg miért elfogadhatatlan. Pedig valójában a baloldal mindig az eszmék hátterében meghúzódó politikai pozíciók elnevezése volt. A »baloldal« és a »jobboldal« ezen ideológiakritikai megalapozásához kell visszatérnünk, vagyis nem azt kell néznünk, ki mit mond, hanem hogy kicsoda, hol helyezkedik el, és mit akar valójában. Ezt kell tennünk akkor is, amikor a hazai baloldal perspektíváit tárgyaljuk. Csak így látható világosan, hogy a legfőbb probléma, hogy ma egyszerűen nincs Magyarországon baloldali politika, mert annak korábbi két formája – a posztkádári és a liberális-radikális baloldal – egyszerűen időn kívülivé vált. A posztkádári baloldal – amelynek Horn és Medgyessy volt a két emblematikus alakja – a kényszerek által kijelölt keretek közötti értékalapú lavírozás technokrata baloldaliságát kínálta. A posztkádári baloldal lényegében a rendszerváltás« és az »euroatlanti integráció« illúzióinak bukásával vesztette el mozgósító erejét. A helyére lépő liberális-radikális baloldal – Gyurcsány modernizációs-polgári harmadik útjától, Kóka neoliberalizmusáig és Bajnai bankárbaloldaláig – az új esélyek, a verseny, az öngondoskodás, a választás, a felelősség, az individualizált aktorok, tehát a globalizmus hegemón ideológiáját visszhangozta és eközben menedzselni próbálta az Empire helyi hálózatait. Vesztét nem is annyira a társadalmi ellenállás, mint a világgazdaság »nyugati« erőseinek alulteljesítése okozta.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. szeptember 04. 11:41
Baloldal: zavaros izmusok szülte zavaros gondolatok.
ormányos csillós
2015. szeptember 04. 11:07
103 évet kapott a pedofil zsidó 59 rendbeli szexuális zaklatás - 12 éves kislányt "gyógyított" orális szexszel a szatmári származású ortodox rabbi pedofilzsidoA New York-i zsidó közösség elismert tagja rendszeresen orális szexre kényszerített egy 12 éves lányt, akit terápiára küldtek hozzá szülei. A magyarországi eredetű szatmári ortodox zsidó szekta ismert tagja, Nechemya Weberman számos alkalommal orális szexre kényszerítette azt a most 18, akkor 12 éves lányt, akit a szülők hozzá küldtek oktatásra. A lány "bűne" az volt, hogy Cosmopolitant olvasott, és kétségbe vonta a szekta szigorú szabályait. A New York-i Williamsburg ultraortodox közösségének elismert tagjának ügyében most hirdetett ítéletet a bíróság. Nechemya Weberman összesen 103 év börtönt kapott - írja a The New York Times. A bíróság már december 9-én bűnösnek találta Webermant 59 rendbeli, három éven át folyó szexuális zaklatásért. Ügyvédje, George Farkas szerint védence ártatlan, és fellebbezni fog ennek érdekében. Weberman nem kommentálta a bíróság előtt az ítéletet. Nem ritka a zsidó rabbik közt a pedofília Számos rabbi különösen vonzódik a gyermekek iránt. Több ezer "kiválasztott" pedofil lepleződött le az elmúlt években, az esetekről folyamatosan beszámolt a kuruc.info. A hírportál arról tájékoztatott néhány hónappal ezelőtt, hogy az FBI gyermekpornográfia birtoklása miatt tartóztatta le Evan Zaudert, aki a Yeshivat Noam nevű New York-i ortodox iskolában tanított. A munkahelyi számítógépén több száz olyan fényképet találtak, melyek fajtalankodás közben ábrázoltak kisfiúkat. Zauder nemcsak tanár volt, a letartóztatása idején rabbinak készült, a Yeshiva egyetem diákja volt. The New York Times - HVG - index - mti - kuruc.info nyomán
catalina9
2015. szeptember 04. 11:07
Haragosi [Hozzászóló kiszűrése] 2015. szeptember 4. 10:45 a baloldaliság 100 éve arról szól, hogy osszuk szét amit más termel" és utána veregessük meg a saját vállunkat. A liberálisok aztán még az elosztásba jó nagy zsebbel a sor élére álltak, a zöldek, meg biogázzal hajtva teszik ugyanezt.
ormányos csillós
2015. szeptember 04. 11:06
a libsi megmondók a migránsok háremhölgyei lesznek,mikor kikiáltják a kalifátust
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!