Aki bújt, aki nem: nincs mire várni

2015. július 28. 13:21

Nagy szükség van az önkéntesekre, és nagy szükség lenne a hivatásszerű karitatív szervezetekre is. Mégis pontosan a legtekintélyesebbek, legnagyobbak eddig feltűnően távol tartották magukat a „tűzvonaltól”.

2015. július 28. 13:21
Somogyvári Zoltán
Helsinki Figyelő

Téves megközelítés az is, hogy turistákhoz (!) hasonlítják a menekülőket, s azzal nyugtatnak minket, hogy »a hatóságok nagyon jól képesek kezelni a kialakult helyzetet, ha még többen érkeznek, lehet ebből nagyobb probléma, de most még nincs«. Az, hogy 2012-ben alig több mint kétezer ember menekült Magyarországon keresztül a biztonságosabb élet felé, s egyedül 2015 első félévében már több mint hetvenezer, nem elég nagy növekedés? Hány embernek kellene érkezni ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb tapasztalattal rendelkező segélyszervezeteit a helyzet optimizmus helyett tettekre sarkallja? Hány szabad ég alatt alvó gyereket és anyát kell látnunk még a pályaudvarok környékén ahhoz, hogy ne álltassuk tovább magunkat azzal, a hatóságok kezelni tudják a kialakult helyzetet? Egyébként pedig ha tudnák, vajon miért nem teszik? Naponta találkozunk menedékkérőkkel, akik adni szeretnének maguknak egy esélyt Magyarországon, de nem bírták a zsúfoltságot a felelőtlenül felduzzasztott táborokban, nem bírták a sötét, forró és levegőtlen sátrakat, a feszültséget. Ehhez képest a kormány még rosszabbra készül, és minden menekülőt száműzni akar a semmi közepébe.

A helyes irány pedig nem ez, éppen az ellenkezője. Nyílt, szolgáltatásokkal jól ellátott táborokat kell építeni, többet és a mostaniaknál kisebbeket. Arányosan minden régióban és akár megyében, ha szükséges. Lehetőleg olyan településeken, ahol láttak már külföldi embert, és olyan helyeken, ahol a kormány felkészíti az embereket arra, hogy kik lesznek az új szomszédjaik.

Nálunk »minden másképpen van«. Kezdünk hozzászokni. Magyarország szomszédjainak szeretetszolgái már felkészültek arra, kik is azok a menekültek. A legtöbb európai országban a keresztény egyházak nem válogatnak »igazi« és hamis menekültek között, mint nálunk szokás. Nem kifogásokkal, hanem nyílt táborok seregével segítenek annak, aki jön. Nálunk meg várnak az »igazi« menekültekre, akik némely szociális munkás legbizarrabb elvárása szerint »együttműködő gondozottak«.

Itt az idő, hogy a menekültekről ne úgy beszéljünk, mint alacsonyabb rendű emberekről, akiktől még a pénzüket és a telefonjukat is irigyeljük. Ne nézzük hülyének se őket, s ne várjuk, hogy tisztelettudóan esedezzenek a kegyeinkért. Hasonlóak hozzánk, magyarokhoz. Vannak köztük, akik hallották, hogy más európai országban nagyobb esélyük van kiteljesíteni a bennük rejlő lehetőségeket, ezért inkább oda tartanak. Ők a többség. Vannak köztük, akik ezt az intézményesített üldözést még Magyarországon is saját bőrükön érzik, mégis maradnak. Ők vannak kevesebben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2015. július 29. 06:34
Nagy szükség lenne egy aknazárra a határon és megoldódna sok problémánk.
néhai Ch.Pilot
2015. július 28. 22:25
Somogyvári Zoltán aljas hazaáruló, aki átjátszaná Magyarországot afrikai és ázsiai gyülevész népek kezére. Ez teljesen egyértelmű abból, hogy az ország teljes területén elosztva helyezné el őket nyílt táborokban. Ez egy kompolett megszállási terv. Csak a legsúlyosabb büntetés lenne a megfelelő megtorlás részére. A hazaárulók felkutatása, elfogása és megbüntetése az állam feladata lenne. Ha azonban nem tesz eleget ennek, akkor másoknak kell magukra vállalniuk...
Fakutya Vigyora
2015. július 28. 21:37
2005. május 3-án 10 órakor kezdődött Bácsfi Diána szabálysértési ügyének tárgyalása a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületében, miután április 30-án karlendítés és "fasiszta jellegű kifejezés" használata miatt a Magyar Jövő Csoport által szervezett rendezvényről a rendőrség előállította és szabálysértési őrizetbe vette. A rendezvényt a rendőrségnek bejelentették, de nyilvánosan nem volt meghirdetve, azon csak a Magyar Jövő Csoport tagjai vettek részt. A bíróság feladata annak eldöntése volt, hogy Bácsfi Diána magatartása kimeríti-e a garázdaság szabálysértési tényállását, melyet az követ el, „Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen..." A tárgyaláson azt a rendőrt hallgatta meg az eljáró bíró, aki a rendezvény biztosítását vezette. A tanú megerősítette a karlendítés és fasiszta jellegű kifejezés használatát, valamint azt, hogy a Citadella sétányon közlekedő több járókelő kifejezte felháborodását, negatív érzéseit a rendezvénnyel kapcsolatban. A bíróság megtekintette az eseményről a helyszínen készített videofelvételt is. A vád képviselője kérte, hogy a bíróság Bácsfi Diána felelősségét a garázdaság szabálysértésében állapítsa meg, valamint büntetésként elzárást szabjon ki. A TASZ ügyvédje védőbeszédében kiemelte, hogy a védelem nem vitatja a karlendítést és fasiszta jellegű kifejezés elhangzásának tényét (ezt Bácsfi Diána is elismerte a vallomásában), azonban álláspontja szerint az eljárás megszüntetésének van helye, mivel nem állapítható meg szabálysértés elkövetése. http://tasz.hu/gyulekezesi-jog/ujabb-eljaras-bacsfi-diana-ellen Fantáziátlan faszok.
Fakutya Vigyora
2015. július 28. 21:33
Komoróczy Géza Mit védjenek a liberálisok? A minap a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, a tehetségesnek és tisztességesnek ismert Kárpáti György védte az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarának fegyelmi bizottsága előtt Bácsfi Diána egyetemi hallgatót, aki ellen az volt a vád, hogy a rendőrség és bíróság által jogerősen elmarasztalt tettei sértik az Egyetem jó hírét. Bácsfi maga kérte a Helsinki Bizottságot, hogy vállalja el védelmét. Szerinte a fegyelmi eljárás összeegyeztethetetlen a vélemény-nyilvánítás szabadságának alkotmányos alapjogával. Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság elnöke arról nyilatkozott, hogy a Bizottságban előzőleg viták voltak: kell-e a kérést teljesíteni. TV- és sajtó-nyilatkozataiban az ügyvéd, mint magán a tárgyaláson is, sérelmesnek találja a hallgató megbüntetését. Arra hivatkozik, hogy az egyetemi rendtartás jogerős ítéletek esetében sem teszi kötelezővé a fegyelmi eljárást; például, mondja, közlekedési szabálysértési ügyekben az ELTE nem szokott fegyelmit indítani. Ezért, mondja, a fegyelmi tulajdonképpen a hallgató világnézetét akarja szankcionálni: a bizottság politikai döntést hozott. Érdekes mindenesetre. * A MIÉP ifjúsági tagozatának XVI. kerületi szervezetét Bácsfi Diána színre lépése miatt kellett feloszlatni, mivel megjelenése után a tagság egyes tagjairól a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz jelentések futottak be. A 26 éves, köztársasági ösztöndíjas filozófushallgató kapcsolatot ápolt a kommunista Baloldali Fronttal, de közeledni próbált a Vér és Becsület Kulturális Egyesülethez is, ám a szervezet bizalmát nem sikerült elnyernie. Mint megírtuk, édesapja nemzetbiztonsági főtiszt volt, jelenlegi státusa ismeretlen. Bácsfi állítja: évek óta nem látta apját, akit éppen miatta távolítottak el a szolgálattól, és helyeztek át más beosztásba a „tűz közeléből”. http://mno.hu/migr_1834/hetkoznapi-hungarizmus-avagy-kik-mozgatjak-a-babukat-628827 Pöcifocizzatok a kurva anyátokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!