Még egy esély

2015. május 09. 12:17

A toryk nem azért győztek, mert a britek annyira elégedettek az elmúlt öt évvel. A választók erős kormányt, további változást akarnak. Esélyt adtak Cameronnak. Egyet.

2015. május 09. 12:17
Dési András
Népszabadság

„Ne felejtsük el, Cameron részben azért tudott ennyire nyerni, mert a Munkáspárt szinte mindent elvesztett Skóciában. A skótok viszont hevesen elutasítják mindazt, amit a toryk vezére támogat: a gazdasági-szociális megszorításokat, az atomfegyverkezést, így a nukleáris rakétákkal felszerelt tengeralattjárók skóciai állomásoztatását és az EU-s tagságról szóló népszavazást. Az Angliához képest szegény Skócia erősen EU-barát, hiszen eddig is jócskán profitált a Brüsszelből érkező támogatásokból. Minden lépés, minden szó, amivel Cameron az európai integráció ellen agitál, arra inti a londoni kormányt eddig sem kedvelő északiakat, hogy jobb lenne külön utakon járniuk.

A konzervatív többségű Új Nagy-Britannia erősen megosztott ország. Cameron már azt bizonygatja, hogy ő egyesíteni akar, de ehhez több kell a hangnemváltásnál. Ha 2017-ig nem sikerül tisztáznia országa viszonyát az EU-val, leginkább Angela Merkel Németországával, akkor a referendumon nehezen fogja meggyőzni a briteket, hogy maradjanak az Európai Unióban. De a másik unió, az Egyesült Királyság is elindulhat a széthullás felé. A skótok mellett például a walesiek is úgy érezhetik, hogy sértené érdekeiket, ha Európa szélére, az integráción kívülre szorulnának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. május 10. 12:14
"A toryk nem azért győztek..." ...a szocialisták ezt is meg tudják magyarázni - csak a kutyát sem érdekli a magyarázkodásuk...
catalina9
2015. május 10. 11:29
Már magyaráznak a ballibák....
tango47
2015. május 09. 20:14
Amennyire ismerem Wales helyzetét, számukra felérne egy öngyilkossággal az elválás.
balbako_
2015. május 09. 18:52
Hatalmas zakó után a szokásos szánalmas baloldali magyarázat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!