Megújulási kísérletek

2015. május 12. 09:57

Habár bizonyára van olyan polgi Magyarországon, aki az utolsó mondatot nehezen érti, annyi mindenesetre kiderül a doksiból, hogy több pénzt hagynának helyben a szocik.

2015. május 12. 09:57
Boris Vian
Tutiblog

„A program már mennyiségében is grandiózus. Összesen egy egész A/4-es oldalt kitesz. (másfeles sorközzel – ahogy azt a karakterszámolás-gombot nem ismerő egyetemi oktatók szeretik) A lényege, hogy »több lehetőséget, több felelősséget és több pénzt« adjon a települési önkormányzatoknak. Rövidtávon ki is mondja, hogy a helyi SZJA 10, a gépjármű adó 80 százaléka maradjon az önkormányzatoknál, illetve az iparűzési adó »semmilyen egyéb számításban negatívan, támogatáscsökkentő tényezőként ne szereplejen«. Habár bizonyára van olyan polgi Magyarországon, aki az utolsó mondatot nehezen érti, annyi mindenesetre kiderül a doksiból, hogy több pénzt hagynának helyben a szocik.


A probléma mindezzel csupán az, hogy míg a nagy városokban van gépjármű, illetve iparűzési adó, illetve ahol kicsi a munkanélküliség ott keletkezik SZJA is; ezzel szemben a szegényebb, nehezebb helyzetben lévő kistelepüléseken, ahol se munka, se vállalkozás és kocsi is kevés van – mindebből keveset profitálnának – és mindez tökéletesen rámutat arra, hogy a legalapvetőbb (egyenlősítősdi) baloldali programot sem ismerik fel, ha az narancsban közlekedik.

Ám Tóbiás ezt a problémát zseniálisan átugrotta és negyedik pontként odabiggyesztette, hogy ha minden önkormányzat, a beszedett iparűzési adó 30 százalékát egy közös alapba fizetné be, akkor kompenzálni lehetne a lemaradó kistelepüléseket is. Lényeg, hogy megint »Állambácsitól« felirattal lehessen pénzt küldeni. Lehetőleg sokat. Valaki meg majd biztos állja a cechet. Na ezért az anyagért kár volt összetrombitálni a választmányt.

Lehet, hogy tévedek, s lehet, hogy nem csupán ez a három emlékezetes megújulási ötlet hangzott el ebben az évben.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. május 12. 10:51
Kösz a dislikeokat, de talán megoszthatnák a dislike adók, hogy szerintük rendben van az egészségügy, az oktatásügy, és a pénzügyi tervezés, amikor a kórházak össztartozása a szállítóik felé százmilliárdos? A szemétszállításról nem is beszélve, ami épp összeomlóban. Érvek, narancsbőrök?
puszika
2015. május 12. 10:48
Ott ahol csak a szavazatok számának növelése a cél,felelősség nélkül ígérni mindent lehet. És ez még csak a kezdet!!
Antigoné
2015. május 12. 10:33
Nincs koncepciózus jövőkép (sem ideológiai, társadalmi, sem pedig gazdasági értelemben), valamit viszont fel kell mutatniuk. Ennyire futotta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!