Három orvos és két ápolónő naponta

2015. február 01. 12:05

Megengedhető-e vajon, hogy a nemzeti bank elnöke ezt az irdatlanul sok pénzt lényegében kénye-kedve szerint költhesse, ahelyett, hogy a forrásokban állítólag szűkölködő állam segítségére sietve, például konszolidálná a kórházakat?

2015. február 01. 12:05
Mészáros Tamás
Népszava

„Az Orbán-éra 2010-ben ugyan az egészségügy »megmentésével« kampányolt, és látványosan tagadta a privatizációt, mondván, az nem szolgálná a betegek érdekeit – viszont közben fű alatt gyorsan megkezdte a szisztematikus költségvetési lefaragást. Következtében Az OEP által bevezetett költségvolumen-korlátnak »köszönhetően« egyre nőttek a várólisták, majd az intézmények mind jobban eladósodtak magánbeszállítóiknak. S noha a betegek azt már megszokták, hogy a toalettpapírtól a szappanon és az ételen át a gyógyszerekig sok mindent maguknak kell beszerezniük, de szikét, fogót és sebtörlőt mégse vihetnek a műtőbe. Az orvostechnológiai eszközöket - legalábbis egyelőre - a kórház vásárolja. Mégpedig többnyire hitelre, mert csak tetemes késéssel képes fizetni a műszerforgalmazó cégeknek. Ezek a kintlévőségek pedig mára mintegy nyolcvan milliárdos adósságot halmoztak fel a rendszerben. Mert a kormányzat – amely egyébként épp az ellátás biztonságára való hivatkozással államosította nemrég az önkormányzati fenntartású kórházakat – időnként csurrant-cseppent ugyan valamicskét a törlesztésre, de ezzel valójában nem old meg semmit.

A mind nagyobb méreteket öltő tartozások lassan, de biztosan tönkreteszik a kórházaknak beszállító vállalatokat: elvesztik likviditásukat, nem tudják fizetni járulékaikat és adóikat, hovatovább alkalmazottaikat sem. Vagyis a kórházak csődje átterjed az őket ellátó hálózatra is, miáltal akadoznak a szállítások, és végül az ostor visszacsap: arra a betegre, akinek eszközhiány miatt elmarad a kiírt műtétje. Mindez – a rossz fizetések mellett - nyilvánvalóan hozzájárul az orvosok és ápolók depressziójához; a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint évek óta naponta három orvos és két ápoló megy külföldre. Az országban ma már többezres az egészségügyi szakemberhiány.

Mármost ezenközben Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank néhány százmilliárdos árfolyamnyereségét a saját »unortodox« gazdaságpolitikájának oktatási bázisára, valamint munkatársai »rekreációjára« különíti el, és ezért nyakló nélküli ingatlanvásárlásba kezd. Nem mellékes körülmény, hogy erre a jegybanknak nincs törvényi felhatalmazása, de ennél fontosabb a morális kérdés. Megengedhető-e vajon, hogy a nemzeti bank elnöke ezt az irdatlanul sok pénzt lényegében kénye-kedve szerint költhesse, ahelyett, hogy a forrásokban állítólag szűkölködő állam segítségére sietve, például konszolidálná a kórházakat?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2015. február 02. 06:08
MÉSZÁROS NAPONTA RÁD JÖN A HAZUGSÁGROHAM .BELEKÖPSZ A MANDÍNER KÖZEPÉBE Három orvos és két ápolónő naponta KÖRÜL VESZ . :)
Bikavér
2015. február 01. 19:37
NEM CSODA,HOGY AZ ÁPOLÓK NEM BÍRJÁK AMIKOR ILYENEKET KELL KEZELNI.
tas0125
2015. február 01. 18:11
Mészáros Úr! én ilyen múlttal nem mennék emberek elé. Kleptomániás múlttal nem osztanám az ÉSZT. Ekkora aggyal ekkora demagóg marhaságokat, mások előtt nem kéne mondani. Amúgy, Matolcsy miniszterként, akár nemzeti bankként, orkán erejű szélben megtett mindent a hazáért. Már nem volt hiába, de ha még ebből a pénzből amit Ö és kollégái megspóroltak, megcsinálják az egészséges és új Hitel Bankot, mit felajánlott. Valamint felépítik egy új típusú szakmai és világ központú műhely központot, természetesen onortodoxot. Tudod mit, az egészségügy eszközállományának tőle függetlenül 200-250 Mrd Ft-tal növekedett az elmúlt két- három éve.És meglesz a humánerőforrás problémái is, növekvő módon oldva. A baloldal van egy kis pénz látszódni, azt mindjárt el tudná szórni, valami mutatós népszerűségre, de elég nekik csak mondani is. Még jobb, ha nem következik be, évekig sírni lehet utána.
pkarcsi
2015. február 01. 16:45
Nem értel te az egészségügyhöz haver.Egyébbként is antik fegyver zsivány ne osszon észt.Erkölcstelen, tokás libsi disznó vagy,ugyhogy kuss.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!