Magyarország: nem nőknek való vidék

2014. december 02. 09:27

Ezek a videók nem az erőszaktevések számát fogják csökkenteni, hanem a bűntudatot és az önhibáztatást növelik a nőkben, akik ezért még kisebb arányban mernek majd feljelentést tenni erőszaktevőjük ellen.

2014. december 02. 09:27
Ténytár
Ténytár

Ez az érzéketlen, áldozathibáztató hang nagyon rossz irányba visz: a nemi erőszakot az élet természetes velejárójaként állítja be, ami ellen a nők felelőssége „megfelelően” felkészülni. Ráadásul a koncepció teljesen elhibázott, hiszen a nemi erőszak 70 százalékát családon belül, vagy közeli ismerősöktől, barátoktól kell elszenvedniük az áldozatoknak, nem pedig szórakozóhelyeken. A kampány nem az elkövetőkről szól, nem a bűncselekmény súlyosságára hívja fel a figyelmet, hanem az áldozatokról beszél és őket teszi felelőssé. Ezek a videók nem az erőszaktevések számát fogják csökkenteni, hanem a bűntudatot és az önhibáztatást növelik a nőkben, akik ezért a mostaninál is kisebb arányban mernek majd feljelentést tenni erőszaktevőjük ellen.

Magyarországnak bőven van mit tennie a nemi erőszakhoz kapcsolódó bűnügyek megelőzésében, kezelésében és az ezzel kapcsolatos tájékoztatásban. A nemi erőszak áldozatainál eluralkodó szégyenérzetre nem rájátszani kellene a »tehetsz róla, tehetsz ellene« szlogennel! Az  igazságszolgáltatásnak kommunikációjában is inkább védelmeznie és támogatnia kellene ennek a szörnyű tettnek áldozatul esett nőket.

 

Hosszú út áll még a magyar társadalom előtt a nemi egyenlőség, a nők előrejutásának kérdésében, a munka és a politika világát is beleértve. Ehhez azonban elengedhetetlen egy alapvető kommunikáció- és mentalitásbeli változás, amelyhez – amint az az egyenlőtlenség évek óta változatlan arányából látszik – mintha hiányozna az akarat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. december 02. 17:32
Ezek is betegek. Ha ilyen veszély van akkor arra igen is fel kell készülni, minden lehetséges módon. Ez segítség ahhoz, hogy ne legyenek áldozatok. Sajnos, erre is fel kell manapság készülni. A döntő randira készülő nőknek pedig álcázni kell magukat az utolsó pillanatig.
Google
2014. december 02. 17:14
Hány köteles-beszédet kell még "megcsinálnia" a szegény balliberált oldalnak, míg visszacsimpaszkodik valahogyan a hatalomba? Válaszolok is: sokat. És persze a jóbarátok sem ártanak.
Morgen
2014. december 02. 17:08
A látens erőszakosodókat zavarja, ha a nőket védekezésre buzdítják.
Zsusztina
2014. december 02. 15:57
Azért az túlzás, hogy Mo. nem nőknek való. Ez a férfiközpontú mentalitás még egész Európában dívik különböző fokozaton, és nem Mo. a legrosszabb hely. Ázsiáról meg Afrikáról már nem is beszélve. Szóval a témát, azaz a nők elleni erőszak tűrhetetlenségét a közbeszédben kell tartani, de azért az nem igaz, hogy Mo. ne lehetne jó nőnek lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!