A miniszterelnöki elmetermékek konzisztenciájáról

2014. december 16. 09:53

Ám a beszélő politikus is elfelejtette bizonyítani, hogy ezeknek a munkavállalóknak („embereknek”) fontosabb volna a vasárnapi pihenőnap, mint a munkahelyük megőrzése és a vasárnapi munkáért járó többletbér.

2014. december 16. 09:53
Mihancsik Zsófia
Galamus

„Nem veszem számba, mi mindent követett el a fenti mondatok szülőatyja a liberális alapelv – »élni és élni hagyni« – ellen az utóbbi négy évben, de számolhatunk lassan két évtizedet is (ám mivel én nemcsak rendszeresen olvasok, hanem rendszeresen idézek is más lapokat, sőt véleményeket, így most a rövid leltárért két hvg.hu-s íráshoz irányítom az olvasót – egy és kettő).


Ám figyelmébe ajánlom minden, még ép eszét nem vesztett olvasónak a következő logikai bukfenceket, önellentmondásokat, egyszóval azokat az árulkodó jeleket, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy a beszélő elveszítette az uralmát a saját elmetermékei konzisztenciája felett, mert már csak a mondatai tömegmanipulációs (lásd még: néphülyítő) hatásaira képes figyelni. Azaz elveszítette az önellenőrzés képességét (valóságérzékeléséről nála már régóta nem beszélhetünk).

A kisebb súlyú tudathasadás: »emberek érdekéről« beszélni egy olyan helyzetben, amikor magának a beszélőnek is – különösen ha politikus az illető, aki azért kapja a fizetését, hogy különféle társadalmi csoportok érdek- és értékkonfliktusait a lehető legoptimálisabb kompromisszumokkal oldja meg – legalább két típusú »emberekről« kellene gondolkoznia. Az egyik »emberek« ugyanis azok, akik vasárnap járnak vásárolni. Az ő érdekük az, hogy ez a lehetőségük megmaradjon, tehát az a kormány, amelyik ezt a lehetőséget állami kényszerrel megvonja tőlük, nem érdekeket véd, hanem jelentős érdekeket sért. A vasárnapi vásárlók természetesen nem »szervezett erő«. Szervezett erőnek az áruházláncok mondhatók (bár nem látom, hogy fellépnének, pláne közösen lépnének fel a vásárlók érdekében, hiszen az ő érdekük jelen esetben egybeesik a vasárnapi vásárlókéval). Szervezett erők a kereskedelmi és munkavállalói érdekképviseletek is, ők valóban próbálkoztak közös fellépéssel. De hogy a »magyar embereknek« mennyire nincs helyük a beszélő politikus fejében, azt pontosan érzékelteti az a tény, hogy számára nem léteznek az »egyik emberek« (a vasárnapi vásárlók): a »szervezett erőkkel«, azaz a rohadtkapitalista multikkal meg a kommunista érdekképviseletekkel és szakszervezetekkel azonosítja és politikai ellenségnek tartja őket (holott politikailag nemigen van heterogénebb társadalmi csoport, mint a vasárnapi vásárlóké). Ami pedig a másik »embereket« illeti: itt nyilván a kereskedelemben dolgozó munkavállalókról van szó, akiknek »régi sérelmük« a »vasárnapi munkára kötelezés vagy szorítás«. Ám a beszélő politikus is elfelejtette bizonyítani, hogy ezeknek a munkavállalóknak (»embereknek«) fontosabb volna a vasárnapi pihenőnap, mint a munkahelyük megőrzése és a vasárnapi munkáért járó többletbér. Ez persze csak részletkérdés, hogy már megint ők tudják jobban, mi sérti »az embereket«. A lényeg az, hogy az idézett »népidemokrata« politikus fejében »az emberek« mindig olyan homogén csoport, amelyik pontosan ugyanazt akarja, amit ő. Azaz semmi köze az itt élő tízmillióhoz, pusztán a beszélő politikus tévképzeteihez van köze, amelyeket jó ideje valóságként ad elő.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2014. december 16. 15:08
Ajjaj, Zsó-fika. Most van az, amikor még önmagához képest is elveszetette a fonalat. Nekem, ebben az értelmetlen katyvaszban leginkább, a többször elismételt" szervezett erő" tetszett a legjobban. Régi mozgalmi emberek megkopott szóhasználata ez. Nagyon tetszett még, az "egyik emberek", meg a "másik emberek", echte Kazinczy dijas kifejezés. Tekergő, nyikorgó mondatok, kezüket ,lábukat kitört szavak. Olyan ez, mint aki azzal dicsekszik: mióta köztetek vagyok, egyre hibástalanabbul írok. Még egy wurlitzer dijat neki, ha nincs, jó lesz az Élet Kilátástalan Hőse szinesfém fokozata is. Zsó-fika ez már az elkeseredett lúzerek vergődése. Nem ártana, némi szellemi ráncfelvarrás , egy mankó az öregecskedő nyuggernek, egy kevéske belátás, amivel kihúzza egy darabig.
SwordFish
2014. december 16. 14:34
Közgazdasági szakértőként ne próbálkozzon, kedves Zsófia! A többletbért 6 napra is ki lehet fizetni. Még akkor is azt mondom, hogy ha azt gondolom, hogy később kellett volna ezt bevezetni hosszas érdekegyeztetés után. :-)
Berecskereki
2014. december 16. 12:44
"így most a rövid leltárért két hvg.hu-s íráshoz irányítom az olvasót" A hiteles videofelvétel hol található? Azért persze jó, hogy van nekünk egy Mivan Zsófiánk, mert így mindig rávilágít a lényegtelenre és ebből rögtön tudjuk, hogy mi a leglényegesebb.
balbako_
2014. december 16. 10:28
Ha a hülyeség fájna ez tyúk már vonyítana. Miért kell a multikért életüket és vérüket áldozni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!