Egy, csak egy őszödi beszéd volt

2014. március 23. 10:37

Teljesen máshogy vagyunk összerakva, mint a szocialisták. Egy értékvezérelt politika mindig sokkal konzisztensebb. Interjú.

2014. március 23. 10:37
Kósa Lajos
NOL

Orbán Viktor azért nem hirdet kormányprogramot, hogy ne kelljen a választások után elmondania a maga őszödi beszédét? A büdzsé a hírek szerint nem áll olyan fényesen, százmilliárdos kiigazításokra lehet szükség az önök győzelme után is.

Tudom, hogy van a baloldalon egy fixa idea, egy olyan várakozás, hogy egyszer majd Orbán Viktornak, a Fidesznek is lesz őszödi beszéde, de elfelejtik, hogy ez lényegében kizárt. Teljesen máshogy vagyunk összerakva, mint a szocialisták. Egy értékvezérelt politika mindig sokkal konzisztensebb, nem igényli azt, hogy egyszer csak »coming out«-oljon valaki és azt mondja, hogy »gyerekek, mindent rosszul csináltunk, és az egész meggyőződésünket sutba vetettük«.

Ennyi?

A magyar baloldal problémája, hogy igazából nem sikerült megfogalmazniuk 1990 után, hogy a baloldaliságnak mi is a lényege. Hangoztattak baloldalinak tűnő jelszavakat, de vad, neoliberális gazdaságpolitikát valósítottak meg. Az MSZP-kongresszusán az emelvényen bankárok, milliárdosok, nagyvállalkozók énekelték, hogy »föl-föl, ti rabjai a Földnek, föl-föl, te éhes proletár«. Ez Bajnaitól, Gyurcsánytól vagy Veres Jánostól csak annyira hiteles, mint VIII. Henriktől a női kvóta.

Az Internacionálé volt a legnagyobb baj?

Ez pusztán szimbolikus, de jól mutatja a meghasonlottságot. Ezért mondom, hogy a jobboldalon nem lesz őszödi beszéd, nem tud lenni.

Az értékvezéreltség önmagában nem zárja ki, hogy Orbán Viktor túlköltekezzen.

Gyurcsány nem azt mondta Őszödön, hogy hibáztunk. Politikusok hibáznak, mi is hibáztunk bizonyára. De Gyurcsány azt mondta, hogy tudatosan összeszövetkezve becsaptak mindenkit. Egy, csak egy őszödi beszéd volt, az Gyurcsányé, a szocialistáké, pont.

Ha már sokadszorra Őszöd: miért mondott legalább háromféle verziót arra vonatkozóan, hogy mikor hallotta a beszédet? Nem volt kínos, hogy míg az ATV-ben elismerte, hogy bejátszották önnek a rádióban történt elhangzás előtt, utána ezt már tagadta?

Ugyanazt mondtam mindenhol, most megismétlem. Azt mondtam, hogy hallottam róla, ami azt jelenti, hogy tudtam róla, ismertem. Mert valaki ismertette velem telefonon, ahogy úgy tudom, másokkal is. De ennek nincs semmi jelentősége... Visszatérve a kérdésére: mi csak azt mondjuk, amit korábban is mondtunk és meg is fogjuk, meg is tudjuk csinálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. március 24. 07:51
http://pupublogja.nolblog.hu/archives/2014/02/23/OSZOD_NEM_OSZOD_NEM_KAPSZ_MAST/ ÖSZÖD, NEM ÖSZÖD, NEM KAPSZ MÁST Örökkön örökké!!
tabakur
2014. március 23. 22:09
"Ne arra figyeljenek mit mondok a megválasztásom érdekében hanem amit teszek"-Orbán Viktor "Egyszerű ez a népnek azt mondjuk naggyá tesszük a nemzetet közben megtesszük amit kell"--Orbán Viktor "Én még soha nem hazudtam a népnek" -Orbán Viktor Ennyi
tabakur
2014. március 23. 22:09
"Ne arra figyeljenek mit mondok a megválasztásom érdekében hanem amit teszek"-Orbán Viktor "Egyszerű ez a népnek azt mondjuk naggyá tesszük a nemzetet közben megtesszük amit kell"--Orbán Viktor "Én még soha nem hazudtam a népnek" -Orbán Viktor Ennyi
Nemzeti Mutyikos
2014. március 23. 20:01
mocskos kis hazug mr. 20% http://www.youtube.com/watch?v=toD3F02loyI
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!