Állatkert mint vágóhíd

2014. február 14. 16:15

Az állatkert ezzel a lépéssel sokkal több ellenséget szerzett magának, mint amennyi esetleges hasznot eddig hozott génmegőrző programjával.

2014. február 14. 16:15
Ötvös Zoltán
NOL

„De miért kellett elpusztítani múlt vasárnap Mariust, miért gyerekek előtt, és miért volt szükség arra, hogy nyilvánosan zsigereljék ki, majd húsa egy részét ragadozók elé vessék?

Mert az igazgató, vagy valaki más, hozott egy jóhiszemű, tudományos szempontból indokolható – mégis végtelenül ostoba – döntést. Marius elpusztítására azért volt szükség, hogy elkerüljék a beltenyészet kialakulását. A húsának nyilvános megetetését pedig azzal védték, hogy a látogatók tudományos ismeretanyagát akarták bővíteni. Ezért rendezték be a vágóhidat.

Állítólag túl sok hasonló géneket hordozó zsiráf van már az európai állatkerti szövetség fajmentő programjában. Mariusra tehát nincs szükség. Hiába jelentkezett több állatkert, hogy örömmel viszi ezt a zsiráfot a génjeivel együtt, nem adták. Gondolom, kiposztolták, meghirdették, rászerveztek, tehát ölni kellett. Eszükbe sem jutott az elkülönítés, a kasztrálás – mondjuk, a zsiráfherékből tényleg kevés oroszlán lakna jól. Show-műsort csináltak egy hülye döntésükből, nem volt merszük visszakozni, azt mondani, hogy bocsánat, tévedtünk. A harag pedig egyre nő ellenük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2014. február 15. 10:48
Egy angol kisváros történelmi piacterén turistacsalogató látványosságként pár napig újra megnyitottak néhány viktoriánus stílusú boltot. A hentes a bolt előtt egy tuskón bontotta a húst. A nézők toltál rosszul voltak, holott az állatot nem ott ölték le. A modern városi ember már teljesen eltávolodott az élet(és halál) realitásaitól. Sokan azt hiszik, hogy a csirke is mellfilé formában kel ki a tojástól. A zsiráf kiselejtezése valószinűleg racionális döntés volt az állatkert részéről, de nyilvános lemészárlása szerintem is helyteleníthető aktus volt,nem alkalmazkodott a mai ember felfogásához. Néhány szemforgató, álságos komment viszont elég geilre sikeredett. Végül is nem volt kötelező végignézni a dolgot. Nem beszélve arról, hogy a természetfilmek százaiban lehet látni hasonló, véres jeleneteket és a gyerekek szemrebbenés nélkül végignézik, mikor az oroszlánok a még élő zsákmányból falatoznak.
geraz51
2014. február 15. 10:17
NOL!Ez az első cikketek amivel teljesen egyetértek.Szerintem hagyjátok a politikát és térjetek át állat és növénytanra.
kuwiq
2014. február 15. 10:01
Egyébként a ragadozók etetése nem oldható meg zsákányállato megölése és feldarabolása nélkül, bármennyire is nem tetszik a dolog. Csak azokat nem nyilvánosan mészárolják le.
kuwiq
2014. február 15. 09:59
Ennél jobb csak az lett volna, ha hagyják az oroszlánoknak, hogy megtámadják és megöljék. Ez egy elég féresikerült médiaakció volt, talán az öszödi böszéd nyilvánossgra hozásához mérhető öngól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!