Kálmán C. György és a nyalogatás

2013. október 28. 08:30

Az Együtt-PM-től elvárni, hogy az SZDSZ legrosszabb hagyományait folytassa: szomorú.

2013. október 28. 08:30
Pintér Bence
Alternatíva

„Kiafaszt akarnak ezek nyalogatni? Na, viszlát, Együtt-PM, elment a maradék eszetek.” - írta egy Facebook-posztban a Magyar Narancs publicistája, Kálmán C. György. Nem sokkal később a szintén narancsközeli Ara-Kovács Attila jelentette be, hogy felfordul a gyomra az Együtt-PM-től (amelyből pár napja lépett ki), mivel „a helyük tehát ott van a CÖF mellett. Úgy teszik magukévá a Fidesz nacionalizmusát, amiként a Fidesz a Jobbik rasszizmusát. Forog a gyomrom”. És hogy mi váltotta ki ezt az iszonyú megvetést? Az, hogy az Együtt-PM támogatta Székelyek menetét. Hát ennyi. Mindössze két dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban megjegyezni.

1. Kevés érdemét tudom felsorolni a Fidesznek (és ha már itt tartunk, a Jobbiknak), azt azonban kétség nélkül állíthatom, hogy egy csomó kérdésfeltevése jó volt. Miközben ezekre a kérdésekre legtöbbször nem sikerült nekem tetsző megoldást találni, azt nem lehet elvitatni, hogy maga a probléma felvetése jogos. A Fidesz esetében az egyik ilyen kérdéskör a külhoni magyarság kérdésköre. A fülkeforradalom előtti időben ez a cigánykérdéshez (szegénykérdéshez?) hasonlóan tabutéma volt pontosan az olyan liberális publicista-diktátorok miatt, mint akik a mai napig a Magyar Narancsban publikálnak. Emlékszünk az MSZP Gyurcsány-vezette szemforgató kampányára is. Ha nem tetszettél ezeknek az embereknek, akkor ki lettél űzve a nyilvános politizálás tereiből vagy azzal hogy rasszista, vagy azzal, hogy antiszemita vagy. Ez sok esetben nem volt igaz.

A Fidesz a kérdést magát megkerülhetetlenné tette, és még ha az adott válaszokkal lehet is vitatkozni (gondolok itt a választójog kérdésére), mindenkinek állást kell foglalni, nem lehet holmi rasszistázással meg húszmillió románnal a szőnyeg alá söpörni a kérdést. Az MSZP, az Együtt-PM és különösen az LMP el is fogadta ezt a kis nemzeti minimumot, és miközben egyes nemzetpolitikai lépéseket kritizálnak, a kérdés alapvető fontosságát nem vetik el, egyre inkább fontosnak tekintik a külhoni magyarokat is, ha másért nem, a szavazatért. (Gyurcsány Ferenc és a DK ebben is, mint minden másban pontosan az ellentétét mondja, annak, amit a Fidesz, de hát nekik meg ez a profiljuk, lelkük rajta.) Lehet ezt úgy fogalmazni, hogy az Együtt-PM meg az MSZP behódol a Fidesznek, de azt is lehet mondani, hogy végre találtunk egy olyan pontot, ahol létre lehet hozni egy kis kiegyezést.

2. Nézzük, miről is van szó. Romániában van egy terület, ahol nem lehet igazán a népek keveredéséről beszélni: egy tömbben él ott sok-sok magyar anyanyelvű fiú és lány, férfi és nő, öreg és fiatal, anya és apa. A román kormányzatok húsz éve küzdenek minden megengedhető (s néha kicsit nem megengedhető) eszközzel azért, hogy ez a számukra idegen tömb minél kisebb befolyással bírjon és lehetőleg minél hamarabb beolvadjon. Gyakran tették ezt a regnáló magyar kormány asszisztenciájával. Lehet jönni azzal, hogy mi is ezt csináltuk a kiegyezés után. Ezt csináltuk. És? Attól jó lesz? Vagy attól csendben kell lenni? Ha magyarok ellen irányul némi diszkrimináció, és az ellen éppen a politikai ellenfelünk is tiltakozik, akkor máris el kell vetni a liberális gondolatokat?

Szerencsére Trianon nem megváltoztathatatlan. 2013 van, az Európai Unióban élünk, és a Románia közepén egy tömbben élő székelyeknek igenis joguk van hozzá, hogy valamiféle önrendelkezést kapjanak. A talán elszakadó Katalónia és Skócia Európájában azért nemet mondani egy autonómiát (tehát nem elszakadást, vagy mindentvisszát) követelő rendezvényre, mert éppen köze van hozzá a Fidesznek és a Fidesz „civiljeinek”, miközben az ügy maga sokat számít: idejétmúlt dolog. Az Együtt-PM-től elvárni, hogy az SZDSZ legrosszabb hagyományait folytassa: szomorú.

Reméljük, hogy Ara-Kovács Attila elmélete az ideológiák körkörös átvételéről el fog vezetni oda, hogy miután a Fidesz rasszista, az MSZP-Együtt-PM-LMP pedig nacionalista lett, a Jobbik fel fogja vállalni a liberális értékek Ara-Kovács- és Kálmán C.-féle védelmét. Stílusban lassan ugyanis leginkább hozzájuk passzolna.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
putyko
2013. október 28. 12:56
mindenkit a saját koordinátarendszerében kell megítélni. az együtt-pm-et valami liberális polgári logika szerint. nézzük, hogy mit mond a liberális gondolkodás: - az embereknek joguk van szabad nyelvhasználathoz és egyéb szabadságjogokhoz. a (nemzeti) közösségeknek joguk van szabad önrendelkezéshez - a székelyek magyarok (ok, minimum magyarul beszélők), és (nemzeti) közösség. tehát a székelyeknek joguk van az autonómiához. (ez egy klasszikus szillogizmus). nézzük meg más logika szerint: a baszkoknak joguk van az önrendelkezéshez? katalánoknak, tibetieknek stb...? a székelyeknek? hát persze. gondolkodó liberálisként nehéz másképp cselekedni, mint most bajaniéknak. azért, mert adolf hitler késsel villával evett, még nem kell nekünk kézzel-lábbal a vájúból...
mustarharmas
2013. október 28. 12:50
Az írás korrekt. A helyzet pedig ismert: Az szdsz utolsó, fanatikus és engesztelhetetlen véleményterroristái küzdenek a valóság ellen. Ara, Kálmán és az egész dinkás-s brancs. Már nincs esélyük. Lássák csak a gonoszságukban dúlva-fúlva, hogy a magyarok kiemelik magukat a szadisták szennyes világmagyarázata által nekünk kijelölt pozícióból.
medve
2013. október 28. 11:29
Én vélhetően nem osztom a szerző belpolitikai nézeteit, de ezt az írást nem tartom rossznak.
catalina9
2013. október 28. 10:57
Diner Man [Hozzászóló kiszűrése] 2013. október 28. 08:53 A dolog ennél ezerszer egyszerűbb: Most, hogy Böszme Feri beindult, mindenki, aki ebe a körbe tartozik, rácsatlakozik..." Nem régen Újlipótvárosban /hol máshol/ összeült Mesterházy a liberális "értelmiség" krémjével...Heller, Vágó és társai, és előttük imígyen szólt: "A bizalom szerintünk hamarabb helyreállítható, mint egy normál helyzetben, mert utáljuk annyira az Orbán-kormányt, hogy van egyfajta fogadókészség Európában arra, hogy segítsenek Magyarországnak, ha büntetni nem tudnak, akkor legalább tudjanak nekünk segíteni, tehát én ebben, a bizalom helyreállításában optimistább vagyok a menetrendben." Mindegyik "baloldali" párt valójában az USA propagandistája, csak annyiban különböznek, hogy a személyes összekötőik mások, az egyiknek Cohn Bendit, a másiknak Konrád, a harmadiknak Swoboda stb. stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!