Elképesztő bírósági ítélet: Egészséges nővel tilos a szex!

2013. október 18. 09:38

Ahogy számos más közegészségügyi kérdésben, ebben az esetben sem lehet büntetésekkel megállítani a járványt.

2013. október 18. 09:38
Bagyinszki Ferenc
A TASZ jelenti

Magyarország eddigi leghosszabb, nyolc éve zajló HIV-perének vádlottját - legalábbis a sajtó tájékoztatása szerint - első fokon 10 hónap börtönre ítélte az eljáró bíróság, valamint megtiltotta számára, hogy »egészséges nővel létesítsen szexuális kapcsolatot«. (...) A bíróság azt hangsúlyozta, hogy az egészséghez való alapjog erősebb, mint a HIV-vel élőkkel szembeni diszkrimináció tilalma. Az egészséghez való jog alapvető emberi jog, amelyet Magyarország Alaptörvénye is biztosít, csakúgy mint a magánélethez, illetve az önrendelkezéshez való jogot. Álláspontunk szerint az alapjogok között nem lehet fontossági rangsort állítani, korlátozásukra csak indokolt esetben, szükséges és arányos mértékben lehet mód.

A HIV fertőzés átadása ellen, extrém esetek kivételével ‒ ilyen lehet például a szexuális erőszak vagy az egészségügyben nem megfelelően fertőtlenített eszközök használata ‒, lehet védekezni. Amíg a legtöbb ilyen ügy üzenete az, hogy a HIV-vel élő kizárólagos felelősségét hangsúlyozza a fertőzés átadásának megakadályozására, addig szinte minden esetben elsikkad a másik fél felelőssége. A HIV-negatív személy szintén felel a szükséges óvintézkedések megtételéért, annak érdekében, hogy a lehető legkisebb kockázattal éljen szexuális életet. (...)

A sajtóban olvashatók szerint a bíróság »mellékbüntetésként« megtiltotta, hogy a vádlott a jövőben egészséges nővel létesíthessen szexuális kapcsolatot. Bár ilyen »mellékbüntetés« nem létezik, a bíróság, például a próbára bocsátás feltételeként, megszabhat bizonyos magatartási szabályokat. Álláspontunk szerint azonban ez a viselkedési szabály aránytalan és a magánéletbe való súlyos beavatkozásnak számít. Az egyén önrendelkezéshez való jogát korlátozza, nemcsak a vádlottét, hanem jövőbeli partnereiét is, amikor büntetőjogi felelősségre vonást helyez kilátásba akár egy közös, teljes tájékoztatást követő beleegyezésen alapuló szexuális kontaktus esetére is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. január 11. 09:15
Ferike, ne törődj a bíróság ítéletével, ha kijön a börtönből nyugodtan szex-szeljetek, és gumi nélkül hidd ek kurva izgalmas lesz!
egysegelem
2013. december 02. 17:12
Egyetertek a TASZ-szal tokeletesen igazuk van!
egysegelem
2013. december 02. 17:12
Miert, mi a problema ezzel az irassal? Felnott emberek felelossegerol beszel.
figo
2013. október 29. 19:55
Ugye ez az a csávó, aki nem közölte partnereivel betegségét, és kvázi szándékosan fertőzött meg nőket HIV-el? És még ennek kell a jogait védeni? Bár nem is vártam mást a liberráltaktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!