Szárszó és az anakronisztikus értelmiségi szerep

2013. június 26. 22:12

Nem szabad elfelejteni, hogy a magyar radikális jobboldal sikerének egyik titka éppen az, hogy részvételt biztosít azoknak, akik egy ideje úgy érzik, nem tagjai a politikai közösségnek. Bizonyos szempontból grass-root ez is, csak éppen barna, nem zöld.

2013. június 26. 22:12
Mikecz Dániel
IDEA

„A legfontosabb kérdés ugyanis nem az lett volna, hogy ki legyen Orbán Viktor kihívója, hanem az, hogy ezek az emberek mit gondolnak azokról, akik nem jelentek meg Szárszón. Ez a találkozó nem egy pártnap, konferencia vagy sajtótájékoztató volt, hanem egy hangsúlyozottan magánrendezvény, ami éppen az informalitást, a személyes nexusok fontosságát ünnepelte. A résztvevők, mint meghívottak nem eredeti szerepük funkcionalitásában jelentek meg (politikus, újságíró, társadalomtudós), hanem egy adott network tagjaiként. (...)

Az utolsó szárszói találkozó óta eltelt tíz év, ez idő alatt tovább folyt a társadalmi nyilvánosság újabb szerkezetváltása, a húszasok-harmincasok esetében egy-egy korosztály 30-40 százalékának van diplomája, ami annak ellenére fontos tény, hogy sokan a felsőoktatás „eltömegesedésére” hivatkozva próbálják meg azt eljelentékteleníteni. Az utóbbi években Észak-Amerikában és egész Európában (nemcsak Nyugaton) a társadalmi részvétel bővítése és az átláthatóság a baloldali politikai mozgalmak legfontosabb követelései közé tartoznak, politikai identitások és programok alapját jelentik itthon is. Nem szabad elfelejteni, hogy a magyar radikális jobboldal sikerének egyik titka éppen az, hogy részvételt biztosít azoknak, akik egy ideje úgy érzik, nem tagjai a politikai közösségnek. Bizonyos szempontból grass-root ez is, csak éppen barna, nem zöld.

A részvétel bővítése, az olyan fórumok előtérbe helyezése, amelyek lehetőséget biztosítanak másoknak is a bekapcsolódásra (inkluzívitás), veszélyeztetik ugyan a kivételezett értelmiségi státuszát, mégis ezeken keresztül vezet az út egy olyan közélet felé, amit érzésem szerint a szárszói résztvevők is kívánnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. június 27. 12:33
Danika!Számtalan módon lehet magyarázni a szárszói találkozót,de ahogy te teszed úgy azután nem.Nagyon kilóg a mentőkötél. Bizonyára te is ismered azt "óhéber" igatságot: ami szar az szar!!
civilina
2013. június 27. 08:53
"...ezek az emberek mit gondolnak azokról, akik nem jelentek meg Szárszón." Nekünk a Bilderbergekből is csak ilyen hitvány jutott.
nyugalmazott tanár
2013. június 27. 07:13
A Szárszón megjelentek döntő többsége nagyon távol áll attól, hogy a megtisztelő "értelmiségi" jelzőt lehessen rájuk használni. Ezek kiképzett, tanult emberek, akikből az értelmiségre alapvetően jellemző társadalmi felelősség és szolidaritás hiányzik. Attól, hogy valakik magukat akárminek titulálják, címkézik, még semmi nem változik. Képzett akárkiből értelmiségi akkor lesz, ha annak megfelelően gondolkodik, cselekszik.
atila68
2013. június 27. 06:01
A tíz évvel ezelőtti szárszói találkozó egyik folyománya Gyurcsány Ferenc hatalomra kerülése. Megbocsáthatatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!