Szendergéseimből

2013. május 08. 17:34

Azt a részt is teljesen átaludtam, hogy ki győzte meg az Akadémia vezetését arról: éppen egy ilyen nagyszabású építkezésre van szükség.

2013. május 08. 17:34
Kálmán C. György
Első változat

Te tudhatod, kedves naplóm, hogy készültem erre a keddi napra; hetek óta mást sem írok beléd, mint vágyteli fantáziáimat arról, milyen is lesz majd életem első akadémiai közgyűlése – a Közgyűlés, amelyen mint nem akadémikus képviselő részt vehetek. Készítem a szívemet már hosszú ideje erre a jeles napra, örülök, izgulok, halok, hullok, ájulok – és végre elérkezett, itt van! (...)

Szóval, kedves naplóm, az a szörnyű tragédia történt, hogy a legfontosabb, legérdekesebb, legizgalmasabb részeknél aludtam el, így amit hallottam, az jórészt érdektelen, unalmas és említésre alig méltó volt. Azért ideírok három mozzanatot – neked, kedves naplóm, be merem vallani, hol, mikor dőltem Morpheus ölelő karjaiba.

Először akkor, amikor az Akadémia elnöke az éves költségvetésről szóló beszámoló végén hirtelen előállt azzal, amit maga a miniszterelnök előző nap már bejelentett, hogy tudniillik tervezik a bölcsész- és társadalomtudományi kutatóközpont létrehozását 8 milliárdból – sőt az elnök már néhány látványtervet is bemutatott, és bejelentette, hogy a terveket már jövő héten elkezdik készíteni. (Bölcsészettudományi és Társadalomtudományi Kutatóközpont természetesen már van – nem is ezeket hozzák létre, hanem egy nagy közös épületbe telepítik valamennyit.) Ekkor mély álomba merültem, és nem hallottam, hogy az elnök elmagyarázta volna – márpedig biztosra veszem, hogy elmondta –, ugyan mikor egyeztetett erről a tervről a kutatóintézetek dolgozóival, vezetőivel és főigazgatóival. Azt a részt is teljesen átaludtam, hogy ki győzte meg az Akadémia vezetését arról: amikor a könyvtárak alig tudnak könyvet venni, fiatalok felvételéről szó sem lehet, a bérek sok éve stagnálnak, utazni a kutatók lassan csak saját pénzükből tudnak, akkor éppen egy nagyszabású építkezésre van szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2013. május 09. 08:42
Sajnos a magyar társadalom minden szinten újra behódol a Pártnak. Az MTA-n nem csodálkozom, ülnek a tutiban, nem szívesen mondanának le róla. Meg a többség ezt csinálta Kádár alatt is, nem nagy ügy. Viszont pedagógiai oldalról elszomorító: tanárok, akadémikusok, orvosok etc. nyalják a párt valagát...
Menetekel
2013. május 08. 19:28
A presztízs-beruházások... fenntartásra meg nincs lé. De ez nem meglepő magyar politikusoktól. Az elkészült épületet, autópályát, szobrot könnyebb mutogatni, mint jó működésű, jól szervezett intézményrendszereket. Az akadémia elnöke meg képzelheti, hogy a neve így marad fenn az utókornak: " Aki megépítette azt a helyet ahol dolgozunk." Aztán sehol mélyreható reform, egy kis felelősségvállalás. Nincsen dinamizmus. Semmi modernség, csak a régi komcsi bürokratikus, tekintélyelvű mamut továbbösztökélése. (Csak jelzem a Dajcstomik, a Schmittpalik, a Gyurcsányferik meg a Szanyitibik ennek köszönhetően kaptak diplomát, doktorit.)
balbako_
2013. május 08. 19:24
Miért nem horpaszt tovább ez a kukac?
atila68
2013. május 08. 18:40
Ez a hülye meg kinek a hülyéje?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!