Fehér kiváltság

2013. április 19. 12:55

Ha fehér a bostoni elkövető, az senkit sem fog megakadályozni abban, hogy átmenjen fehér szomszédjához a szokásos szombat reggeli kávéra.

2013. április 19. 12:55
Szekeres Zsolt
Konzervnyitó

„Na és mi van akkor, ha az elkövető fekete?

A feketebőrűek megítélése az Egyesült Államokban sokkal jobb, mint akár pár évvel ezelőtt – jó példa erre Obama elnökké választása majd újraválasztása. Mégsem tudok szabadulni annak a fehér, negyvenes, egyébként jól szituált, vallásos férfinak a képétől, aki »előre meg tudta volna mondani«, hogy az elkövető fekete.

És ha mexikói? Ha kelet-európai? Ha orosz? Ha bármi, ami nem mi vagyunk?

Sajnos a végtelenségig lehetne sorolni olyan tulajdonságokat, melyeket az emberek nem tudnak levetkőzni, megváltoztatni, de még nagyon befolyásolni sem, és amelyek alapján velük szemben – legjobb esetben – gyanakvóbbak vagyunk.

Ja, majd’ elfelejtettem: mi van akkor, ha az elkövető fehér?

Hát mi lenne? Akkor ő nem más, mint egy veszélyes gyilkos, egy elmebeteg, egy közösségellenes, nem beszámítható ember, akinek börtönben a helye (vagy akasztófán, egyéni ízlés szerint – a halálbüntetésről azonban majd máskor).

Csak ha arab, néger – végső soron bármi, ami nem fehér amerikai -, akkor lehet majd mondani, hogy azért tette, mert ezek már csak ilyenek, és lehet bizalmatlanul nézni a többi arabra meg négerre, lehet átmenni az utca másik oldalára, ha szembejönnek velünk, és lehet elkerülni őket úgy általában. Ha pedig fehér az elkövető, az senkit sem fog megakadályozni abban, hogy átmenjen fehér szomszédjához a szokásos szombat reggeli kávéra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HHH
2013. április 19. 18:24
Ez egy szemet iras de a rendoroknek csak gratulalni tudok. A raszistakrol meg csak annyit, aki meg nem elt feketek kozt, el sem tudja kepzelni, hogy ok milyem rasszistak.
HHH
2013. április 19. 18:22
Ez egy szemet iras de a rendoroknek csak gratulalni tudok.
HHH
2013. április 19. 18:21
Ez egy szemet iras de a rendoroknek csak gratulalni tudok.
kuwiq
2013. április 19. 16:13
http://www.n-tv.de/politik/Mein-Sohn-ist-ein-Engel-article10506761.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!