Vezetőnk, a Táltos

2012. október 04. 10:56

Elképzelhetetlen, hogy a mai Európában valaki ne érné be a kormányfői titulussal, hanem népe felkentjének szerepében tetszelegne. Orbán ópusztaszeri szoboravatója azonban ugyancsak ezt az önképet sugározta.

2012. október 04. 10:56
Mészáros Tamás
168 Óra

„Az a szöveg, amelyet a Nemzeti Összetartozás Emlékművének múlt heti felavatásán mondott el, Orbán Viktor mai tudatállapotának, egyszersmind politikai törekvéseinek legmarkánsabb, mondhatni, még az eddigieknél is velősebb megfogalmazása volt. Közvetlen előzménye jószerével ismeretlen maradt a hazai közvélemény előtt – mert senki nem figyelt fel rá, hogy alig néhány nappal korábban, vilniusi látogatásán nemes egyszerűséggel »a magyarok vezetőjeként« aposztrofálta magát. Elképzelhetetlen, hogy a mai Európában volna kollégája, aki ne érné be a kormányfői titulussal, hanem népe felkentjének szerepében tetszelegne. Orbán ópusztaszeri szoboravatója azonban ugyancsak ezt az önképet sugározta: úgy lépett fel, mint látnoki iránymutató, a nemzet Táltosa.

Elénk állította a turulmadár »vérhez és a szülőföldhöz tartozó« ősképét, amelybe »beleszületünk, akárcsak a nyelvünkbe és a történelmünkbe«, majd kinyilatkoztatta, hogy »aki politikára adja a fejét, annak tudnia kell olvasni a jelekből«. És a jelek arra inspirálták, hogy – Szent Mihály napja lévén – előadja a jó pásztor példázatát, aki nem hagyja veszni az elkóborolt juhot, hanem felkutatja és elszámol vele – miként persze Orbán Viktor is számot ad a rábízottakról, s elégedetten állapítja meg, hogy nemkülönben megtalálta juhainkat. Szent Mihályról egyébként a sárkánnyal vívott harcra asszociál: felidézi, hogy Mihály és angyalai letaszították a mennyből a sárkány képében megmutatkozó sátánt; ez legyen hát cselekvési mintája a nemzeti összetartozás mai magyarjainak. Mert ne feledjük: »Ma két hagyomány, két felfogás, két eszmerendszer, két szív él a magyar politikában. Az egyik lemond az elveszett juhokról, a másik folyton keresi. Az egyik szembefordít, a másik nemzeti együttműködést épít.« Kell-e mondanunk, melyik politikai tábort tekinti Orbán a sátán megfelelőjének?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orbán(c)
2012. október 05. 07:21
Milyen sámán-Ő AZ ISTEN!!!!!!!
Peter8811
2012. október 05. 06:53
Kedves Barátunk! Sok szeretettel meghívjuk következő rendezvényünkre: Elveszett Kisvakond a négyes metróban és a modern maoizmus a 22.000 milliárd tükrében, valamint Bokros Vindózis Lajos Nyugdíjdózis csőkentő panamai élménybeszámolója. 2012. október 8., 19:00 1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Peter8811
2012. október 04. 22:36
Tamás, jobb lenne ha Gatyás Kovács vezetne benneteket legatyásodni?
3.bicnicc
2012. október 04. 18:58
"A legnagyobb hazugság az, hogy magyar vagy." Ez elsősorban rád igaz. És a legnagyobb aljasságnak tartom, hogy a másik kommentelőnek valaki kiadja a véletlenül megtalált személyi adatait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!