Legyen Erdély is átlátszó: elindult a Tulipédia

2012. június 20. 15:01

A külhoni magyarság egyszerűen csak létezik, tagjai közt pedig – mint bármely közösségben – egyesek értéket, mások meg szennye(s)t teremtenek. Ezért a külhoni magyarság közéleti viszonyait egyszer már át kell világítania valakinek.

2012. június 20. 15:01
Szőke László
Átlátszó

„Sokkal könnyebb lett volna, ha az Átlátszó írja meg rólunk a frankót, de így se rossz. Nevünket a tulipán és a wikipédia szavak összevonásával alkottuk. Tulipán, mert a jelenlegi rommagyar politikai kultúra »főcsapásait« az RMDSZ honosította meg (jele a tulipán), a kisebbségi politizálást ez a szervezet próbálta-próbálja kanonizálni. Az új politikai alakulatok tagjai többségükben RMDSZ-tagok voltak, ha nem valamilyen tisztségviselői a szervezetnek, illetve minden új politikai szervezetnek viszonyulnia kell valamiképpen az RMDSZ-hez. A pédia az oldal gerincét képező tartalom szerkezetére utal, arra, hogy a Tulipédia a Wikipédiához hasonló szempontok szerint tulajdonképpen enciklopédiája kíván lenni az erdélyi magyar közéletnek, különös tekintettel a dokumentumokra, dokumentáltságra.

Tiszta politika?

Magyarországon többnyire, Erdélyben száz százalékosan ez az első kérdés. Ki(k)nek a nyúlványa vagyunk? Ki pénzel, kinek a szekerét toljuk? Mivel a romániai változások utáni, azaz a 22 év óta hatalmon lévő erdélyi magyar poltikai-gazdasági elit zsebközeli életét is kutatjuk, nem is, inkább dokumentáljuk, nyilvánvaló, hogy nem az RMDSZ holdudvarába tartoznak támogatóink. Ilyen értelemben ellenzékinek számíthatunk, bár szerintünk a szakmai magatartásunk az, mert minden megválasztott tisztségviselő viselt dolgaival foglalkozni fogunk. Kivétel nélkül. De nem mi tehetünk róla, hogy a vizsgált/kartotékolt politikusok 70-80 százaléka RMDSZ funkcionárius, vagy e párt színeiben székhez, tisztséghez jutott választott képviselő, polgármester, parlamenti képviselő vagy szenátor.

Úgy véljük, hogy itt is, ott is, azaz Magyarországon és a határon túl is érdemes lenne leszámolni néhány tévhittel. A külhoni magyarság nem szent tehén, mely méltósággal átvonul néha-néha a nemzet testén (ha például a magyarországi belpolitika megkívánja), és nem is élősködő, melytől szabadulnia kellene az (anya)országnak. A külhoni magyarság egyszerűen csak létezik, tagjai közt pedig – mint bármely közösségben – egyesek értéket, mások meg szennye(s)t teremtenek.  Ezért a külhoni magyarság közéleti viszonyait egyszer már át kell világítania valakinek. Módszeresen. Helyzeti előny, ha olyan teszi ezt, akinek helyismerete van. És nekünk van, hiszen a hét – egyelőre névtelen – újságírónk közül négy Erdélyben élő médiamunkás, három pedig onnan származik, de már évek óta Magyarországon dolgozik. (...)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2012. június 21. 14:43
"és nem is élősködő, melytől szabadulnia kellene az (anya)országnak" Ez marhaság. Néhány szadeszes, maszopos barmon kívül ezt senki sem gondolja így Magyarországon. "Ezért a külhoni magyarság közéleti viszonyait egyszer már át kell világítania valakinek." Ez valószínűleg így van. Ezt innen Pestről nem lehet megállapítani. De ezt az erdélyieknek, felvidékieknek kell megtenniük. Ebben részt venni, pláne irányítani Magyarországról nem hiba hanem bűn lenne. Nekünk csak az ehhez szükséges és tőlünk telő segítséget kell megadni, de azt viszont muszáj. Általában azt gondolom, hogy innen nem szabad beleavatkoznunk a határon túli magyarok magyar-magyar közötti politikai csetepatéiba (még akkor is így gondolom ha nekem sem szimpatikus az RMDSZ politikája). Nekünk az egész magyar közösség érdekeit, identitásának megőrzését, szándékaik megvalósítását kell támogatnunk az ország teljes súlyával (ami persze nem nagy, de ebben a kelet-európai romhalmazban valamit azért számít). És főleg nem szabad belpolitikai célokra felhasználni a határon túl élő testvéreinket (bár remélem lesz még olyan amikor nem kell ezt a "határon túli" jelzőt használnom).
csíksomlyai
2012. június 20. 23:23
Ráfér az erdélyi médiára is egy kis átvilágítás... Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!