A popzenéhez az irritáció erősen hozzátartozik

2011. december 28. 16:46

Van, aki szerint költő zseni vagyok, van, aki szerint kókler, szerintem egyik sem igaz, de megértem azokat, akiket idegesítek. Interjú.

2011. december 28. 16:46
Lovasi András
Lángoló Gitárok
Milyen a Kispál és a Borz nélküli élet?

Utólag már úgy tűnik, mindenki egyenletesen szépnek látja a Kispál és a Borz életpályáját. Ráadásul sikerült úgy lezárni a történetet, hogy még az is jól sikerült, amiben mindig gyengék voltunk, magyarán a csomagolása, körítése az egésznek. Azt gondolom, hogy nagyjából jó időben hagytuk abba. Ez a megszűnés mindannyiunk életében új kihívásokat hozott, ami így, negyvenvalahány évesen bőven ránk fért. Akik nagyon szerették a Kispál és a Borzot, azok mindig fanyalogni fognak, mind a Kiscsillagra, mind a Kispál (András – a szerk.) bármilyen zenei projektjére, de ez nem meglepetés, ez előre volt kódolva az egészbe. A Kispál sokkal inkább volt az én lírai zenekarom, mint a Kiscsillag. A Kiscsillag viszont ehhez képest egy közösségi munka. Itt van egy feladat, ez a dal, ehhez kell szöveget írni, és ez a szerep nekem sokkal élhetőbb, mint a Kispál volt az utolsó időkben. Amúgy a Kispivel a mai napig összejárunk, dumálunk. Ilyen szempontból még mindig jelen van az életemben a Kispál, csak nem próbálunk, nem írunk együtt zenéket. (...)

A Kossuth-díj mit változtatott rajtad?

Kaptam az utcában egy üveg bort, amire az volt írva, hogy »Az utca első Kossuth-díjasának szeretettel!« Nyilván egyrészt ez az ember hiúságát elég rendesen legyezi, másrészt börtön is lehet, hogy most már úgy kell viselkednem, mint egy Kossuth-díjas. Na, most hogy viselkedik egy Kossuth-díjas? Magyarországon egy nagyon nagy elismerés ez a díj, általában csak komoly életművel, kanonizált teljesítménnyel kapták meg, az én személyem, énekhangom stb. pedig mindig is megosztó volt, van, aki szerint költő zseni vagyok, van, aki szerint kókler, szerintem egyik sem igaz, de megértem azokat, akiket idegesítek, akkor ez egy idegesítő Kossuth-díj. Azt, hogy miért én kaptam, talán más meg tudná mondani, de nekem csak arra volt lehetőségem, hogy visszautasítsam vagy elfogadjam.

Most megkapnád?

Nem, nem hiszem, szerintem ez Bajnai ötlete lehetett, mert róla a búcsúkoncerten kiderült, hogy nagy Kispál-fan családostul. Az az érdekes, hogy a díj átadása után sokkal több jobboldali személyiség gratulált nekem levélben, személyesen, e-mailben, mint baloldali. Orbán Viktortól Schmidt Máriáig egy csomó olyan ember, akiről fel sem tételeztem, hogy ismer. Úgy néz ki, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ugyan ilyen ballib embernek könyvelnek el, mégis sok jobboldali is szerette, amit csináltunk. Vagy lehet, hogy talán a zene szeretete még nem politikai hovatartozástól függ, illetve talán beért a döntéshozók közé az a generáció, amelyik már ismerhette a Kispált. Biztos mindegyik igaz egy kicsit.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2011. december 29. 00:30
Nekem ez a kedvencem: http://www.youtube.com/watch?v=DNaMQGsrbV8&feature=BFa&list=FLaoD31kslOhY-9V8xtWf3dg&lf=mh_lolz Oké, hogy csak a sszöveg Lovasié, de akkor is iszonyat állat a St James Infirmary citerára és hegedűre.
egykettő
2011. december 28. 22:38
Lovasiék, amikor indultak szerintem teljesen egyediek voltak, tényleg hozzátettek valamit a magyar pop/rock zenéhez. Mióta befutott, számomra kínlódásnak tűnik, amit csinál, de ő biztos nem így látja... Régen nagyon szerettem őket, de a Kossuth díj erős túlzás. Ákos meg egy projekt, profi és nincs benne semmi.
wartog
2011. december 28. 21:02
Lehet akár tanmese is.Látod itt vannak ezek a bolondos fiúk.Nem akarnak igen nagyon tán semmit, aztán mégis összehozzák az ellenségeket is.Néha kicsit hülyülünk azt másnap majd fejbe rugdossuk egymást.De legalább egy estére egy kicsit barátok lehettünk.
wartog
2011. december 28. 20:50
utálom az ilyen topicot. megszoktam, hogy útálok embereket és fényévekre vagyok tőlük.Aztán vmi mégis közel hoz bennünket.Nem szeretem, nem szeretem.A végin még csöpögős lesz. mennyivel jobb szarozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!