Közbeszerzés e-módra: valóság vagy álom?

2011. július 19. 07:27

Most lehetett volna lehetőség arra, hogy a kormányzat határozottabban az elektronikus irányba tolja a közbeszerzés menetét.

2011. július 19. 07:27
Pettkó András
Népszava

„Volt országgyűlési képviselőként, frissen végzett közbeszerzési referensként olvasom és összehasonlítom a régi közbeszerzési törvényt az országgyűlés által elfogadott új törvénnyel, és nem értem megint mi történik. Ha valamit másként kéne csinálni, mint ahogy eddig volt, akkor a közbeszerzés ilyen! A folyamat minél nagyobb elektronizáltságát, az elektronikus árlejtés megerősítését, a felesleges nyomtatások, papírok elkerülését minden fajta kormányzati ígéret ellenére az új törvény nem segíti elő. Megint a »papírlobbi« győzött, sajnos semmi lényeges változás nem észlelhető; pedig most lett volna lehetőség arra, hogy a kormányzat határozottabban az elektronikus irányba tolja a közbeszerzés menetét.

Azt gondolom: napjainkra az elektronikus közbeszerzés alkalmazásának technikai feltételei teljes körűen megteremtődtek. A közbeszerzésre kötelezett állami és önkormányzati szervek, illetőleg a részükre azt lefolytató szervezetek esetében az informatikai ellátottság 100 százalékosnak tekinthető. A közbeszerzésekre jelentkező, ajánlatot tevő vállalkozások közül a multinacionális háttérrel rendelkezők egyértelműen, a kis- és középvállalkozások pedig mintegy 90 százalékban rendelkeznek mindazokkal az eszközökkel, amelyek egy elektronikusan lebonyolításra kerülő közbeszerzésen való részvételt lehetővé tesz számukra. (...)

Netpolgárként egyértelműen kijelenthető, hogy ezt a folyamatot kellene erősítenie annak érdekében, hogy hazánk ne az utolsó helyen kullogjon, mint most az Unióban az elektronikus közbeszerzések területén. Azt állítom, minél jobban elektronizáljuk a közbeszerzést, annál nagyobb a korrupció kiszűrésének lehetősége, s az értékelés folyamata is könnyebbé tehető. Persze, teljes egészében még nem lehet áttérni a papírmentes e-közbeszerzésre, ám el lehetett volna gondolkodni és egy merészet lépni annak érdekébe XXI. században már ne csak álom, legyen, hanem minél szélesebb körben valósággá váljon az elektronikus közbeszerzés jelenleg már létező lehetősége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2011. július 19. 16:22
Miért nem a szoclib elvtársaidnak osztottad a jótanácsokat a hallgatólagos koalíció idején?
csenge
2011. július 19. 10:20
Te jó ég! Már ez a Pettkó is a Népszaváig züllött! A lejtőn nincs megállás.
csenge
2011. július 19. 10:20
Te jó ég! Már ez a Pettkó is a Népszaváig züllött! A lejtőn nincs megállás.
Mardel
2011. július 19. 09:30
Kedves Hülye Gyerek! Az MDF álláspontja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!