Kupa Mihály 70: Adókeserű whiskyvel

2011. április 01. 19:41

Lengyelkém, dolgozni csak a buták szeretnek, ez nem munka, hanem szórakozás – mondta. Nem is dolgozott soha egyetlen napot se.

2011. április 01. 19:41

„'92 táján föl-alá járt a Pénzügyminisztérium folyosóin, hóna alatt egy üveg whiskyvel. Benyitott valamelyik szobába és megkérdezte: – Mit csináltok? Leült és beszélgetett.

Titkárnője körbetelefonált: – Nem láttátok a miniszter urat? És a Pénzügyminisztérium nehézkes hajója kecsesen siklott tovább a József nádor tér felett. Kupa úgy kormányozta, hogy soha nem volt fönt a kapitányi állásban. – Lengyelkém, dolgozni csak a buták szeretnek, ez nem munka, hanem szórakozás – mondta számtalan beszélgetésünk egyikén. Nem is dolgozott soha egyetlen napot se. Beszélgetett, csevegett, színt játszott – a legjobb Jágó, Mefisztó, Falstaff lehetett volna –, cigarettázott, lányokat forgatott és pálinkázott, de dolgozni, azt már nem. (...)

Kupa zseniálisan felfedezte a száraz és keserű adózás belső iróniáját, valljuk meg, bohóctréfáját. Olyan országban adóztatni, ahol az adó sokkal inkább vicc és komédia, mint komor valóság – KupaMihály megtalálta az egyetlen lehetséges közgazdasági utat: nem nevelünk, nem tanítunk, szórakoztatunk, trükköket mutatunk be. A pénzügyminiszter bűvész – figyeljék a kezemet, csalok! – és egy ország érezzen késztetést, hogy megtanulja a mutatványait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2011. április 02. 20:29
Hű, most aztán nagyon laza vagy, Lengyel, és a haverodat is tök laza csávónak írtad le. Hogy egyetlen napot se dolgozott, ez tényleg csak a jó csávókra mondható el. Gondolod te, Lengyel. Hogy sose dolgozott, azt pontosan éreztük a pénzügyminisztersége alatt. Csak tudod, közben mi valahogy elfelejtettünk lazázni - hála ennek az igazi laza csávónak...
gombar.gabi
2011. április 02. 17:33
Lengyel a gonosz szolgája, ez nem újdonság. Amit én nem értek, mi az ami mozgatja ezeket az embereket? Pénz? (nem hiszem), egzisztencia, karrier, (talán) , gyökerek? kapcsolatrendszer? Nem értem.
crm114
2011. április 02. 14:49
A mikiegér olyan sok konkrét, hasznos eredményt letett már az asztalra, hogy joga van bárkit ilyen stílusban "kritizálni", akár Kupát is.
cutcopy
2011. április 02. 11:34
"Lengyelkém dolgozni csak a buták szeretnek, ez nem munka, hanem szórakozás" Bagoly mondja..?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!