Orbán és Mucsa

2010. augusztus 03. 14:17

Van valami végtelenül szánalmas abban, ahogyan Orbán Viktor játszani tud a magyar értelmiséggel.

2010. augusztus 03. 14:17

„A jobbos közönségnek kedves kiszólásai, amelyektől a baloldali, liberális tollforgatók a falhoz mennek, s lendületes publicisztikákkal ítélik el Orbánt, a mucsait, sokszor nem mások, mint a tájékozatlanság iskolapéldái. Az Európai Unióban cifrább vélemények és dolgok történnek, mint amiről mi itthon tájékoztatást kapunk. Vaclav Klaus cseh elnököt egy konzervatív pöcsnek tartják az egységes Európa hívei, akit nem szokás sehova sem meghívni. Csehországot még sem ítéli el senki, ahogyan Szlovákiát sem zárták ki sehonnan azért, mert a magyar kisebbségnek nem adja meg azt, amit a saját többségének a kettős állampolgárság intézményével simán megad.
Furcsa, önmagába záródó kagylót alkot Magyarországon a jobbos, liberális és balos értelmiség, amelynek egy része ugyan olvas idegen nyelven, de kettős látása és kettős tudata van: azt gondolja, hogy amit szabad ott, azt nem szabad itt (mindenki a pártossága/ ideológiai csőlátása alapján választja ki azt, amelyet kognitív disszonanciával elnyom); az értelmiség másik fele pedig még a magyar sajtóba beszűrődő és a világ egyszerűsége ellen szóló példákat is ignorálja.

Ami ebből kialakul, az maga a hamis tudat, amelynek mozzanatai egymáshoz is kapcsolódnak és mára már egy egész rendszert alkot. „Az Európában ez nem szokás” gondolata nem csak Avar János minden magyarázatot pótló szófordulata az ATV műsorában, hanem bevett publicisztikai közhely – holott minél többet olvasunk Nyugat-Európáról, annál inkább kiderül, hogy nincs európai szokás. A svédek egészen sokáig, ha jól emlékszem, a hetvenes évekig genetikai alapon szelektáltak az emberek között. Azt az eugenetikai felfogást alkalmazták, amely közpolitikai feladattá és genetikai gyilkoló programmá vált a náci Németországban. Azok a svédek tették ezt, akik közben a harmincas évektől kezdve a lakásépítést és a szociális programokat a társadalmi integráció és felemelkedés irigylésre méltó eszközeként alkalmazták, s akik a hatvanas évektől kezdve a Harmadik Világ gondjaira reagálva önfeláldozóan megnyitották kapuikat az etnikai és gazdasági menekültek előtt. Folytathatnám a sort még sok példával, a lényeg úgy is az: kinek a milyen Európájáról, s milyen egységes európai normáról beszélünk?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2010. augusztus 03. 22:20
Nem kellene vadaskodni, nem kellene kritizalni egyelore, hanem onkritikat gyakorolva hamut szorni mindenkinek a fejere aki az elmult nyolc evben aktivan alakitott es jo darabig csendben elmelkedni azon, hogy mikent volt lehetseges olyan ektelenul el..bazilikazni mindent. Az ertelmiseg Gyurcsanyt, Draskovicsot es Kokat tartottak ertelmesnek. Orbant tartjak ostobanak? Eszmeletlen.:) Az ertelmisegnek kulon kuss kerjuk szepen, meltatlanok arra, hogy barmit is mondjanak, leszerepeltek. Kulonben is mi az, hogy ertelmiseg, egy analfabeta arab parasztember jozanabb, normalisabb, jobb erzesu es intelligensebb tud lenni azoknal akik "ertelmisegnek" nevezik magukat es romkocsmakban valtogatjak meg a vilagocskajukat. Hulyek. Kozelrol es messzirol nezve is.
elfelejtette
2010. augusztus 03. 22:15
Kóczián minősítéseit balra és Orbán felé lefejtve az egészről, a megfigyelés szerintem pontos: A ballib értelmiség ugyanazon témák mentén körbe körbe jár, és ezt könnyű kihasználni, és ellenük fordítani, Orbán pedig pont ezt teszi. Az MSZP ellenzékbe került nem kis veszteséget szenvedve, és a mérvadó ballib hangadók ugyanazokat a paneleket fújják, amikről néhány hónapja már kiderült, hogy semmit nem érnek. Így nem lesz váltópárt az MSZP-ből, ezzel a szellemi hátországgal. Az MSZP sokáig lesz így ellenzékben, kis-közepes pártként, és így nehezen fogja tudni meggátolni, hogy alternatív baloldali politikai erők megjelenjenek a porondon. Ezek jelentik a fő veszélyt az MSZP létére.
soelmo
2010. augusztus 03. 20:15
Kóczián a Kuncze kutyájának kölyke....azt ír amit akar...HITELTELEN....
Outer-senshi
2010. augusztus 03. 19:04
"Ami ebből kialakul, az maga a hamis tudat," Nalátod Kóczos Peti, ez rád tökéletesen illik. nem csak a neved, de a gondolataid is kócosak!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!