Szedett-vedett ország?

2010. július 13. 10:06

Az új kormány programjában felvillant a „társadalmi szerződés” fogalma. Ezt mindenkinek örömmel kell fogadnia.

2010. július 13. 10:06

„A kommunista terror két évtizede után kialakult valamiféle kényszerű, torz kiegyezés a kádárista oligarchia és a magánéletébe visszaszorított, néma társadalom között. 1989 után ez a kényszerű megállapodás felbomlott és lehetőség nyílt arra, hogy a társadalom megannyi szereplője megkösse a maga igazi társadalmi szerződését. Nem kötötte meg. Elmulasztottuk a kínálkozó alkalmat. A demokrácia kibontakozó intézményrendszerét a társadalom elfogadta, de a gazdasági erők dzsungelháborúját és a társadalmi viszonyok eltorzulását, a zavaros reformkísérleteket már tehetetlenül szemlélte.

Az új kormány programjában felvillant a „társadalmi szerződés” fogalma. Ezt mindenki, aki aggódik az ország sorsáért, örömmel kell, hogy fogadja. Azt azonban tudnunk kell mindannyiunknak, hogy egy igazi s működőképes társadalmi szerződés megkötése hosszú és fáradságos folyamat. Csak akkor lehet sikeres, ha a szereplők képesek, széleskörű egyeztetések során, a feszültségek és ellentétek türelmes oldására, kölcsönös önkorlátozásra, az optimális megoldások közös keresésére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sebastian Knight
2010. július 13. 16:00
Elemérnél még az informatikusok is többet tudnak: http://www.vancso.hu/bullshit/
alias
2010. július 13. 12:15
@sky.net szabadon lehet fikázni, de a hatalom "csak a fidesz" állapotában, az összes mocsoknak gazdája lett. Itt ebben a felelős helyzetben, lényegében ellenzék nélkül mutatkoznak meg a valóságos szándékok. A jegybankelnök fizetéséért még köszörűlni kell egy keveset, mert elsőre az EKB lerúgta magáról a dolgot, és egy csomó bérkegória az mnb elnökének a fizetéséhez lett igazítva. :) :) :)
sky.net
2010. július 13. 11:50
a szerződést meg úgy hívják új alkotmány ... nem úgy hogy sztálini 46 os , vagy 89 ávóslibsi/soros gyurikás ... a nemzeti együttműködési valami akármi csak kijelöli az utat e felé aztán hogy többség által legitimált fidesz alkotmány lesz e vagy libsi , vagy valódi társadalmi szerződés ... hát az tényleg azon múlik lesz e erről valódi társadalmi vita ( előbb széles körű tájékoztatás a közmédián keresztül mit miért hogyan terveznek , milyen opciók alternatív lehetőségek vannak... máshol pl európában, jól működő demokratikus akár keleti országokban hogyan válaszol az alkotmány erre vagy arra a kérdésre stb és az miért jó a többségnek, miért és hogyan fejezi ki a többség érdekeit nem a fideszét vagy lmpee ét --- ezt a választókkal egyszerű nyelven korrektül előadva meg kell értetni ... el kell magyarázni ..nemikcsit és nem félig és nem elsunnyogva a lényeget nyilván egy rakás nyomorult szemét kofalibsi, és ballib elqúró az egész médiájával megint úgy fog nyivákolni mintha legalábbis a többség véleményét képviselné, tehát erre fel kell készülni és idejében odaszólni kuss van libsikém a rendszerváltás a te saját érdekeid szerinti forgatókönyved szerint ment le ...meg is lett az eredménye, de most nem fogod a többségre kényszeríteni azt a létmódot ami neked személy szerint leginkább megfelel ) tehát az igazi kérdés hogy az elqúró kufár szemét büdöslibsi,... mennyire tud beleugatni, lobbyzni abba az alkotmányba ami a többség érdekeit kellene hogy definiálja és kifejezze... a fidesz mint alkotmányozó hatalmi többséggel felhatalmazott kormányzó erő közreműködésén keresztül kifejezve
sutra
2010. július 13. 11:16
Meg kell kérdezni az embereket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!