Digitális vezénylet

2010. június 28. 07:16

Netpolgárként bízom a miniszterelnök által kinevezett – a területért felelős – vezetőkben. Tudom, velem együtt vallják: aki kimarad, lemarad. Aki nem „netre kész”, az nem menetre kész.

2010. június 28. 07:16
„A kormányprogram meghirdetése után azt vallom, legyünk optimisták a hazai informatika jövőjét illetően. Főleg mert nyilvánvaló: az új kormányzat sem tehet mást, mint fejlesztési programjai mellé odateszi az informatika lehetőségeit. A változásokhoz az informatikai kommunikációs technológia nélkülözhetetlen lesz. Olyan korszak következhet, amikor közvetlenül érzékelhetjük az informatika bevonulását a napi éltünkbe. Itt jegyzem meg, rendkívül sajnálatos, hogy a magunk mögött hagyott ciklusban az intelligens rendszerek, azaz a hétköznapi informatika elemei nem kerültek fókuszba. Utalnék itt az eszközök intelligenciájára vagy a rendszerek zöld áttervezésére. Például ha bekapcsolom a riasztót, azonnal csökkentse le a fűtést a kazánban. Vagy a háztartási gépek »domesztikálása«, klaviatúrára szoktatása, ez sem került kellően előtérbe, pedig fontos lenne távolról irányítani berendezéseinket. Az őrzés, a hűtés és fűtés, a mosás és főzés előprogramozása energiát és időt takarít meg. Talán a legaktuálisabb most a közlekedést segítő intelligens rendszerek kiépítése. Informatika nélkül a városi élet elengedhetetlen, újjászervezése megoldhatatlan. Keveset szólt a magunk mögött hagyott ciklus politikája a hálózati világ új fejleményeiről is, illetve az ehhez kapcsolódó társadalomszervezési kérdésekről: a magánélet kiprivatizálása a nagy kapcsolatteremtő alkalmazások révén, a tanulás elektronizálódása, a banki és kereskedelmi tranzakciók online-izálódásának előnyei és veszélyei. (...)

Netpolgárként bízom a miniszterelnök által kinevezett – a területért felelős – vezetőkben. Tudom, velem együtt vallják: aki kimarad, lemarad. Aki nem »netre kész«, az nem menetre kész. Számítok rá, hogy a kormány figyelembe veszi a civil és társadalmi infopolitikai szakemberek véleményét. Segítőkészség és elszántság van ezen az oldalon, ezt aligha kell bizonyítanom nekem, aki az elmúlt ciklusban a legtöbb informatikai témájú parlamenti hozzászólást tettem.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barkács Sándor
2010. június 28. 10:54
Bim-bam...
El Topo
2010. június 28. 07:38
Ez mi a tököm? Valami hűségnyilatkozat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!