Lehet más a forradalom?

2010. május 28. 11:17

Ízlelgessük ezt a szót: forradalom. Orbán Viktor szerint ők most tetszettek forradalmat csinálni. Márpedig nem, nem tetszettek.

2010. május 28. 11:17

„Mi, magyarok azonban a jelek szerint nem érzünk elég jelentősnek egy történelmi eseményt, ha azt nem ruházzuk fel a »forradalmi« jelzővel: a példátlanul nagy választási győzelem, a demokratikus körülmények között elért óriási felhatalmazás (amely végső soron a szokványos politikai váltógazdálkodás velejárója, az arányoktól függetlenül), az, kérem, smafu – de a forradalom az egészen másként hangzik.

Nekem erről mindig a gyalázatos jakobinusterrorba torkolló Nagy Francia és a bolsevik diktatúrák világméretű elterjedésének megágyazó Nagy Októberi Szocialista jutnak eszembe – no, azok igazi forradalmak voltak, a múltat végképp eltörölték, ahogy a nóta mondja – talán ezért is tekintek a forradalmi ethoszra némi, talán nem megalapozatlan gyanakvással. Továbbmenve, maradéktalanul inkább csak azokat a forradalmakat tudom a szívemhez közelinek érezni, amelyek maguk is egy korábbi forradalmi változást hozó, a történelmet »kizökkentő« állapotot akartak megszüntetni – ilyenek például a kelet-közép-európai kommunistaellenes népfelkelések. Azokat tehát, amelyek – nem külsőségeiket és lefolyásuk módját illetően, hanem – lényegüket tekintve ellenforradalmi jegyeket is mutatnak – ha nem tartanák a mai közbeszédben ezt a minősítést egyenesen blaszfémiának (én nem tartom annak, nyilván).

A legkülönösebb az, hogy a forradalmi retorikát újramelegítő győztes pártszövetségtől – sugallt önképe szerint legalábbis – nem áll távol a hirtelen és nagy változásokkal szemben alapvetően bizalmatlan konzervatív eszmeiség-értékrend. A konzervativizmus pedig elsősorban nem konkrét politikai program, amit tűzön-vízen át, radikális eszközökkel is érvényre kell juttatni, hanem egyfajta attitűd, szemléleti alapbeállítottság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2010. május 29. 21:31
Szerző kifejezésével élve "ízlelgessük ezt a nevet": Papp Attila Zsolt. Nem egy történettudós, nyelvész, politológus, stb. jut róla eszünkbe. Na, vajon mi? A monománia. A derék P.A.Zs. nem hallott még ipari forradalomról, technológiai forradalomról, míg a jakobinus terror megfeküdte érzékeny memóriáját. Ha már a neten publikál, kéretik a chipeket felfrissíteni.
egynagynulla
2010. május 29. 09:06
Érdekes... Előbb-utóbb mindenki leszögezi, hogy a forradalom szó felvetése csupán szimbolikus politizálás, a rajta való vita meg csak játék a szavakkal, így az egésznek semmi jelentősége nincs. Akkor meg miért születik róla a századik írás, azokhoz meg miért íródik rengeteg komment? Azért, mert mindenki érzi, hogy ez a téma a legkevésbé sem mellékes semmiség, hanem erős fordulatot jelez. Talán a legfontosabb információ volt, amit elmondtak a szándékaikról. Pont ezért kell ennyire cáfolni és bagatellizálni. Ha jól megfigyelitek az utóbbi évek írásait OV-től, akkor látszik, hogy tudatosan készül arra, hogy a liberális hatalmi törekvésekkel szemben megpróbálja visszaállítani a klasszikus államot. Amit mondott, az azt jelenti, hogy a kellő felhatalmazás birtokában meg is teszi. Csak felhívnám a figyelmet arra az apró tényre, hogy ha ez igaz, akkor egy olyan trendet próbálnak megállítani és talán megfordítani, ami a teljes újkort és legújabb kort jellemezte!
miloka
2010. május 29. 01:52
Dehogy! Most?
sensei
2010. május 29. 01:34
Már alszol...:-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!