Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Lendvai Ildikó levele a baloldalhoz

2010. április 26. 18:07

Régen azt mondták, az MSZP-re "Kádár-népe" szavaz. Régen nincs így.

2010. április 26. 18:07

Mire ez az írás megjelenik, bejelentettem lemondásomat az MSZP elnöki posztjáról. Ez demokráciákban ilyenkor természetes.

De van, amiről nem mondok le. Pontosabban: amiről nem mondhat le a magyar baloldal, nem mondhat le az MSZP. Nem mondhat le egy politikai szerepről, nem mondhat le, nem szabadulhat meg a felelősségtől. A felelősségtől a múltért, és különösen a felelősségtől a jövőért. A múltért való felelősség mibenlétének és arányainak elemzése még nyílván hosszú viták tárgya.

Most csak annyit, azok közé tartozom, akiknek meggyőződése: az MSZP kifejezetten baloldali célokba vágott bele, ám akár kínjában, kényszerből, akár kellő képesség híján, de nem igazán baloldali módszerekkel, vagyis nem beavató, részvételt kérő, szövetségeseket kereső módon. Már pedig ha felülről jön az "áldás", nehéz azt áldásnak tekinteni. Helyes volt, hogy szembenéztünk azzal, az intézményrendszer újjászüli az egyenlőtlenséget, hogy többet kaphat az oktatás, az egészségügy közszolgáltatásaiból, akinek eleve több van pénzből, kapcsolatból, információból. A reformok szélesíteni akarták az igazi demokráciát, de ezer okból a "felvilágosult abszolutizmus", egyfajta népoktató baloldali jozefinizmus útjára szorultak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cunningham
2010. április 27. 21:14
"Ekkora címeres barommal, mint te, már régen találkozhattunk!" "Kedves Szerkesztők!! Távolítsák már el ezt a személyeskedő, sértegető cunningham-ot! Úgy rontja itt a levegőt a mandineren, mint egy cunami!!" Tükör van otthon, miloka?
miloka
2010. április 27. 21:04
Kedves Szerkesztők!! Távolítsák már el ezt a személyeskedő, sértegető cunningham-ot! Úgy rontja itt a levegőt a mandineren, mint egy cunami!!
cunningham
2010. április 27. 21:03
"...kivetkőzök női mivoltomból" Abból nehéz kivetkőzni, ami nem létezik:)
elfelejtette
2010. április 27. 20:48
Ukranoknal bezzeg van vitakultura: http://videa.hu/videok/nagyvilag/verekednek-az-ukran-kepviselok-kijev-szavasztopoli-kikoto-k2aO0w2lSDTvdwdq
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!