Három női akt és a világ legszebb képe – megnyílt a Szépművészeti nagyszabású Renoir-tárlata

„Modell nélkül képtelen lennék festeni” – mondta Pierre-Auguste Renoir, akinek az életművét ilyen teljességben most először láthatjuk Magyarországon. A Szépművészeti Múzeum Renoir – A festő és modelljei című válogatása a csúcsművekre, azon belül is az alakábrázolásokra koncentrál, több mint húsz közgyűjteményből összesen mintegy hetven alkotással.

2023.09.23 12:49

Tarantino, Coppola és Scorsese legfőbb ihletője is egy magyar filmes volt – ma indul a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Videó

Korda- és Paramount-klasszikusok, frissen restaurált Latabár-vígjátékok és a százötven éves fővárost ünneplő Budapest-filmek: ma startol a Budapesti Klasszikus Film Maraton. A 16-ig tartó filmes időutazásról és Hollywood magyar származású legendáiról Ráduly György fesztiváligazgatót, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum vezetőjét kérdeztük.

2023.09.12 12:57

Aki értette a magyar lelket

Látványos kamarakiállítással tiszteleg tervezője, Pollack Mihály születésének 250. évfordulója előtt a Magyar Nemzeti Múzeum.

2023.09.07 05:56

Család, szőlő, pezsgő lét

z. Az etyeki Anonym Pince tulajdonosának a legfőbb ihletője az öt gyereke, és kitartóan hisz abban, hogy az Etyek–Budai borvidék kitörési pontja a csúcsminőségű pezsgőben van.

2023.08.10 05:51

Cenci néni keresztje

„Kis város: nagy falu”, álmosan nyújtózó dunántúli dombok, szőlő, bor, Babits és Mészöly: Szekszárd akkor is mindig visszavár, ha hűtlenül elhagyod.

2023.08.10 05:49

Akik a közönségből közösséget kovácsolnak

Héreg, Házasság negyed, KóPé sétány 50. – itt lakik Péter bátyó és Ildikó nénje, azaz az idén nyolcvanéves Levente Péter és felesége, Döbrentey Ildikó. Születésnapi látogatásra érkeztünk.

2023.07.12 21:48

Nácivadászat, Arkhimédész tárcsája és nosztalgia minden mennyiségben – Indiana Jones utoljára repít vissza minket a múltba

Bár az idei cannes-i filmfesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelte a közönség az ötödik, és nagyon úgy tűnik, hogy utolsó Indy-film bemutatóját, az inkább szólt a hihetetlenül masszív életművet magáénak tudható Harrison Fordnak, mintsem A sors tárcsája hibátlanságának. Akárhogy is, Indiana Jonesban még mindig van annyi kraft, hogy új kalandja ne csak a nosztalgiafaktor miatt legyen élvezhető. Június 29-étől bárki meggyőződhet erről a magyar mozikban is.

2023.06.28 14:51