Anglia megint a tűzzel játszott: hátrányba került és hosszabbításba bonyolódott, majd jött a dráma!

2024. július 06. 18:20

Harry Kane-ék a legjobb négy közé jutásért Svájccal mérkőztek meg a labdarúgó Európa-bajnokságon. Szoboszlai Dominik barátjára nagy szüksége volt Gareth Southgate együttesének.

2024. július 06. 18:20
null

Nyitókép: Facebook/UEFA EURO2024

***

A tornán eddig visszafogott teljesítményt nyújtó, Szlovákia ellen a nyolcaddöntőben a meccset a sírból visszahozó Anglia a magabiztosan menetelő, Magyarországot a nyitányon legyőző, legutóbb a 2021-es Eb-győztes Olaszországot búcsúztató Svájccal csap össze Düsseldorfban. Gareth Southgate lehet az első szövetségi kapitány, aki egymás után két Eb-n is a legjobb négy közé juttatja Angliát - legutóbb a döntőig jutott a csapata.

Bekezdtek a britek

Az első negyedórában az angolok kezdeményezőbbek, több lövésük is a belevetődő védőkben akadt el. Kane és Schär rúgott egyszerre gyertyát a tizenhatoson belül, az angol csatár elesett, de ez nem ért büntetőt – még VAR-ozást sem... Kane aztán egy szöglet után fejessel próbálkozik, de 13 méterrel megy el a kapu mellett az átlósan visszastukkolt ladbája. Két gólnál jár az angol gólrekorder az Eb-n.

Kicsit kijöttek a szorításból Xhakáék, de nem tudják veszélyeztetni Pickford kapuját. 

Az angolok továbbra is birtokolják a labdát, ám túlzás lenne állítani, hogy támadnak: szögletük után addig passzolgattak, amíg hazagurították a kapusuknak.

 Persze a svájciak foggal-körömmel védekeznek, az imént 9 mezőnyjátékosuk volt a tizenhatosukon belül!

A nyolcaddöntőtől a kéz, nem kéz. A németek kapura, gólba tartó lövése a spanyol Cucurella karjáról vágódott ki 1-1-es állásnál - büntetlenül. Itt, a néhány perccel előtte Belligham felrúgásáért sárga lapot kapó Fabian Schär röplabás módon, magasba emelt kezekkel blokkolta Trippier beadási kísérletét. A közelben álló játékvezető, Daniele Orsato továbbot intett, holott a labda így nem jutott be a kapu előterébe...

Saka fáradhatatlanul harcol a jobb oldalon, eljut az alapvonalig az Arsenal szélsője, középre gyötri, Mainoo lő az ötésfeles sarktól, de a svájci csapatkapitány, Xhaka becsúszva óriásit ment: a félidőben 0-0 az állás.

Második játékrész

Az első felvonásban 5-1-es kapura lövési arányt produkáló Anglia kényelmes, kocogós tempóban birtokolja a labdát, de tisztes távolból Sommer kapujától. A második svájci próbálkozás Embolóé, balról gyengén gurít Pickford kezébe. Az 57. percben is Szoboszlaiék ellen a harmadik gól jegyző svájci csatár okoz némi bonyodalmat: Rodriuez bal oldali beadása után közte és védője között flipperezett a labda, ami végül erőtlenül és veszélytelenül pattant az angol kapushoz. 

Svájci szögletek egymás után, ők is visszaviszik a kapusukhoz... A 67. percben a Magyarországnak szintén beköszönt Aebischer lő kapásból 14 méterről – ez nem  bal alsó sarokban, hanem a lelátói tetején landol. 

Gólváltás

És góllá érik a svájci fölény! A 75. percben a jobb oldalon kombinálnak precízen a helvétek: 

Aebischer passzolt Ndoye-hez, aki fordulásból laposan középre lőtte a labdát Konsa lábai között, Stones spiccel beleér, így az érkező Breel Embolo elé kerül, aki közelről a kapuba kotorja, 1-0 Svájc javára!!!

Hármas cserével reagál Southgate (Eze, Palmer és Shaw áll be Trippier, Konsa és Mainoo helyett), Anglia pedig a pályán tesz válaszlépést. 

A 80. percben Bukayo Saka vezette befelé a labdát jobbról, nem támadják, és okosan, pontosan elcsavarja a labdát, ami a védőket és a dermedten néző kapust kikerülve, a jobb oldali kapufáról a hálóba vágódik, 1-1. 

Saka lába lövésre lendül, egyenlített Anglia
Fotó: Facebook/UEFA

A 89. percben Eze eldönthetné, de a Crystal Palace játékosa nem passzol Bellinghemnek, helyette balról, gyatrán a rövid sarok mellé lő az egyik angol csereember.

1-1 a végeredmény, ismét hosszabbításba keveredik Anglia, amely Szlovákia ellen felülkerekedett...

Hosszabbítás

Állófoci. Anglia járatja a labdát, Svájc betömörül a 16-osa elé. Rice  tudja a megoldást: átlövéssel kísérletezik, de 25 méteres bombáját eléri a bal kapufa tövéhez vetődő, repülő Sommer, és szögletre üti. A 102. percben megint a svájci kapus volt munkában, Bellingham 12 méteres, egy védő felperdülő labdáját pózolva fogta meg jobbra vetődve egy látványosat.

Sok érdemleges már nem történik a pályán, talán a tizenegyesekre készülnek a csapatok... Shaqiri váltotta a svájci gólszerzőt, Embolót. Kane helyet Toney az angoloknál.

A svájci védő, Schär vállalkozik kapáslövésre a tizenhatos baloldali csücskétől, az eredmény miatt pironkodhatott – csúnyán fölé-mellé trafál. 

117. perc: Shaqiri kis híján eldöntötte! Szöletből csavart kapura, Pickford sietett a rövid sarokhoz, de nem ő mentett, hanem a bal oldali kapufa segítette ki őt és Angliát...

És még két svájci esély. Előbb Amdouni ballábas lövését ütötte ki vetődve Pickford, majd egy beadás után Widmer kanalazta vissza a labdát a hosszú oldalon, de nem találta el a kaput. 

Végeredmény: 1-1, tizenegyesek döntenek...

Szétlövés

Mindkét ország mutatója negatív világversenyeken: 2-7 Angliáé, 1-4 Svájcé eddig.

Anglia kezd. Cole Palmer Sommert becsapva biztosan behelyezi jobbra. 

Akanji az első svájci lövő, Pickford direkt nem áll be, húzza az idegeit. És igaza van, éppen csak el kell dőlnie balra, és könnyedén kiüti a Manchester City védőjének gyatra próbálkozását.

A sorsdöntő védés: Jordan Pickford könnyedén leért Manuel Akanji lövésére
Fotó: Facebook/UEFA

Bellingham lazán begurítja balra, ő is átveri a svájci kapust. Schär lemásolja a Real Madrid sztárját, két kör után 2-1 Anglia javára.

Saka 3 éve kihagyta a döntőben. Ezúttal nem hibázik, ő is elküldi Sommert, és balra, a kapufa tövéhez gurít. Shaqiri lövésénél eltalálja az irányt Pickford, de nem éri el.

A Kane-t váltó Toney két lépésről lő a jobb alsóba. Ezt érezte Sommer, de jól helyezett volt, hiába nyújtózott. Nem hibázhat Amdouni, nem is teszi, középre bepasszolja, de 4-3 Angliának.

Ötödik sorozat. Alexander-Arnold, aki alig játszott. Kőkeményen felvarrja Szoboszlai Dominik csapattársa, barátja a jobb felső sarokba. Sommer a másik irányba mozdult. 

Tizenegyesekkel Anglia 5-3-ra győzött, és bejutott az elődöntőbe!

 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2024. július 07. 12:16
Ilyen ócska, alibiző szar focit,mint amit az angolok játszanak,régen láttam. Az egész EB nagyjából egy kalap szar.
akkor ki
2024. július 07. 07:05
Szutgét hülye a focihoz! Olyan játékosokat mellőzött, mint Trent, Palmer és Gordon. Gyalázatos focit nyomtak. Meccsen nem szoktam elaludni, de az angolon most igen! Semmi, nem játék amit csinálnak! De tegnap Európa skótjai, a fapapucsosok, hagyjuk már, fogalmatlan taktika, fingjuk nem volt mit kezdjenek a remek török csapattal. Nyilván a szöglet előtti lest azt elnézték nekik! Korrupt szar banda ez az ujefa!
pink_vader
2024. július 07. 02:18
Nem volt itt semmi dráma, csak unalmas faszakodás.
backstablive
2024. július 07. 00:57
Most olvastam èpp hogy a szarosèknàl a balosok nyertek ès befejeztek a Ruandaba való deportàlàst. Remèljuk ha egyszer kitor a polgihàboru a balosokat kötik fel az elsö napon. Szivböl remèlem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!